Allerlekkerste havermoutbrood met vlozaad

Als alternatief voor brood is het nu hip om havermout brood (of havermout pap of havermout pannenkoeken) te eten. Best lekker, alleen zijn het vaak recepten met 2 of 3 eieren en (plantaardige)melk. Ik hou van eieren, begrijp me goed. Maar daarom juist krijg ik echt al genoeg eieren binnen. Daarom liever een havermout brood zonder ei. En die is er! En weetje? Deze is VEEL lekkerder dan alle andere havermoutbroden bij elkaar! Eigenlijk heet dit brood ook wel Vlozaadbrood. De vezels van vlozaad (of ook wel psyllium husk zaad) dienen als bindmiddel in het brood en daarom is er geen ei nodig in het recept. Ze nemen veel vocht op en geven een heerlijk smeuïge textuur aan het brood. En last but not least, het zorgt ervoor dat brood langer vers blijft. Ik zeg: win win! 🙂

IMG_3594_1 (Large)

Oh en het broodje is ook nog eens makkelijk om te maken.

Ingrediënten
145 gram havermout
70 gram zonnebloempitten
60 gram pompoenpitten
90 gram lijnzaad
65 gram grof gehakte hazelnoten of amandelen
2 eetlepels chia zaad
4 eetlepels vlozaadvezels (psyllium husk) (kun je o.a kopen bij pit&pit)
1 theelepel zeezout
1 eetlepel honing
3 eetlepels kokosolie
350 ml water

Bereidingswijze
Mix alle droge ingrediënten door elkaar in een kom. Smelt de kokosolie in een pannetje en mix het met het water en met de honing. Giet het kokosolie-water-honing-mengsel bij de droge ingrediënten in de kom en roer goed zodat al het water is opgenomen en het een deeg wordt. Doe het deeg in een cakevorm en maak de bovenkant van het deeg glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Laat het deeg ongeveer 2 uur of langer rusten. Zelf maak ik het deeg ’s avonds en bak ik het brood ’s morgens, je hebt dan heerlijk brood in de ochtend!

Verwarm de oven voor op 175 graden. Plaats je brood in de oven en bak deze 20 minuten. Verwijder je brood voorzichtig uit de cakevorm draai het om en bak hem in de oven zonder vorm nog 30 minuten. Laat je brood afkoelen (als je je kan beheersen) voordat je hem snijdt zodat hij niet uiteen valt.

Eet smakelijk van dit heerlijke havermoutbroodje!

Allerlekkerste havermoutbrood met vlozaad

Wildplukken: peren + perentaart recept!

Allerlekkerste havermoutbrood met vlozaad

Granenkoffie, de gezonde koffie voor mama’s!

Newer post

There are 7 comments

  1. Margriet

    Klinkt goed zeg!
    Alleen nog vlozaadvezels zien te scoren. Dan gavik het zeker proberen!

  2. nathalie

    Kan je ook de lijnzaad weglaten?
    Ik ben er achter gekomen dat ik oestrogeen dominantie heb (zoals vele vrouwen maar dat terzijde) en ik dus alle vormen van oestrogeen moet vermijden!!

    1. Voila Eline

      Hi! Ik denk dat het wel kan, je zou wat meer chiazaad kunnen toevoegen of wat meer andere zaden. Gewoon even proberen en kijken hoe het uitpakt 🙂 ! Succes!

  3. Anke

    Wat een mooie website, compliment.?
    Wel een vraag, ik vind het zo verwarrend: is havermout ?nu glutenvrij of niet (vw intolerantie)

    1. Voila Eline

      Hoi 🙂 dankje! Havermout is in principe van nature glutenvrij, dat hoort het te zijn in ieder geval. Maar havermout wordt bijna altijd verwerkt in molens en fabrieken waar ook granen met gluten worden verwerkt of opgeslagen waar ook andere granen bewaard worden. Dus eigenlijk is havermout vaak ‘besmet’ met gluten, ook al zijn het maar heeeel weinig gluten natuurlijk. Toch kan dit problemen geven bijvoorbeeld voor mensen met coeliakie. Maar glutenvrije havermout bestaat wel, je moet dit dus wel specifiek kopen en het staat dan ook nadrukkelijk op de verpakking 🙂 . Groetjes!

  4. Rosalyn

    Wat een lekker en gezond brood! Ik heb hem zojuist gemaakt en nu vroeg ik me af: hoe moet ik hem eigenlijk bewaren? En hoelang? Denk je dat ik ook een deel van het brood zou kunnen invriezen?

    1. Voila Eline

      Dankjewel! 🙂 Je kunt m gewoon op het aanrecht bewaren (een aantal dagen) onder aluminium of beter nog in een luchtdichte bewaardoos.
      In de koelkast kan ook, blijft ie nog langer houdbaar. Invriezen moet ook kunnen. Maar zelf nog niet gedaan. Gewoon proberen 😉 Succes!

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.