Attachment parenting (AP) / Natuurlijk ouderschap zwaar?

Laatst had ik een gesprek met een goede bekende over attachment parenting (AP) (of in het Nederlands ook wel natuurlijk ouderschap genoemd). Deze persoon vond het maar niks. Het past niet bij onze westerse cultuur en vond dat het te zwaar voor me was. De hele tijd dat dragen in die draagdoek en nooit eens een keer even laten huilen, raak je daar zelf nooit gestrest van? Helaas had deze persoon (nog) niet van de liefde van Jezus geproefd en was het daarom lastig uitleggen onze drijfveer achter onze manier van ouderschap is.

Geven
Ja inderdaad, AP is veel geven, als je het zo bekijkt. Maar zo heeft God onze baby’s nou eenmaal gemaakt, om te ontvangen. En het mooie, God heeft ons als mama’s (en papa’s, maar voornamelijk heb ik het nu even over de mama’s) gemaakt om, je raad het al, te GEVEN! Mooi hè? Maar is dat niet zwaar?

Mijn favo Bijbeltekst over ouderschap, Jesaja 49:15.

“Maar kan een vrouw haar zuigeling vergeten
of harteloos zijn tegen het kind dat zij droeg?
Zelfs al zou zij het vergeten,
ik vergeet jou nooit.”

Gods ontwerp voor ouderschap
Gods ontwerp voor ouderschap is goed doordacht (God maakt geen troep) en heeft het in ons als ouders gelegd. Hij heeft ons als ouders in staat gemaakt om voor onze baby’s te zorgen. Het hele systeem van de mama is geschapen door God om een hechte band met haar baby te creëren. Als je baby huilt bijvoorbeeld, dan stroomt er bijna 2 x zoveel bloed naar je borsten! Soms gaat de melk gelijk stromen. Foutje van God? Nee, het is een extra signaal dat jou er aan herinnert om je baby te troosten!  Ook maak je stresshormoon aan en wil je gewoon je baby oppakken en het troosten. Ik geloof niet dat het nodig is om naar het consultatiebureau te gaan om te leren hoe je van je baby moet houden en voor moet zorgen. God heeft ons in staat gemaakt om voor onze baby’s te zorgen en dit op de juiste manier te doen. Er zijn veel verschillende manieren van ouderschap en er zijn nog meer boeken over geschreven. Maar laten we eens terug gaan naar Gods woord. God leert ons in zijn woord dat we door Zijn genade zijn vergeven. Wat een prachtig nieuws. Hij heeft ons eerst liefgehad zodat wij lief kunnen hebben. En daarna vraagt Hij ons om onze naaste (dus ook onze baby’s) lief te hebben als onszelf. Dus God heeft het systeem van de mama niet alleen geschapen om een hechte band met haar baby te creëren en haar baby op de juiste manier te behandelen en lief te hebben, maar hij draagt het ons ook nog eens op in Zijn woord!

Wat is attachment eigenlijk?
Attachment parenting. Klinkt best mooi. Maar wat is attachment eigenlijk? In het Nederlands vertaald “de gehechtheid”. Het heeft dus met hechting te maken. Attachment is de speciale band tussen jou als mama en jou baby. Baby’s zijn zo gemaakt door God en doen bepaalde dingen (zoals huilen) zodat wij als mama’s de juiste verzorging geven. God heeft tussen de mama en de baby een bepaalde chemie gemaakt (ok dit klinkt misschien onchristelijk, maar het is super christelijk) en een gevoeligheid bij de mama zodat de mama op de juiste manier reageert op haar baby. Dit heet ook wel gewoon het moeder instinct! Het helpt dus om gehecht te raken aan je baby. Je bent dan in harmonie, of anders gezegd ‘gezellig’, met je baby. Je baby geeft signalen – jij reageert er op – je baby is blij – jij bent blij. Dat is ook wat God wil. Bijvoorbeeld, je baby huilt de hele tijd als je hem neer legt – jij pakt hem op maar wilt verder met je bezigheden – dus ga je je baby dragen – baby blij – jij blij.  God heeft het niet alleen jou baby het verlangen gegeven om bij jou te zijn, maar ook het verlangen in jou gelegd om bij je baby te zijn. Als je open bent naar de signalen van je baby dan creëer je het vertrouwen dat je baby instaat is de juiste signalen te geven wat hij nodig heeft. Daarnaast ontwikkel je het vertrouwen dat jij als mama in staat bent om op de juiste manier te reageren op je baby én je vertrouwd Gods ontwerp voor de communicatie tussen jou en je baby en dat het werkt zoals God heeft bedoeld.

Niet alleen geven
Het is dus veel geven. Maar omdat je zo close bent met je baby krijg je er ook zeker wat voor terug. Daar heeft God wel voor gezorgd.  Als je je baby de borst geeft, bijvoorbeeld voor troost, dan maak je namelijk de hormonen oxytocine en prolactine aan welke er voor zorgen dat je ontspannen word en je jezelf relax gaat voelen. Dit wederzijdse geven is Goddelijk joh.

Geven is Bijbels
Maar om nog even terug te komen op het ‘geven’ en of het ‘zwaar’ is. Ten eerste, wist je dat geven heel bijbels is? Als het goed is wel toch. Maar geven is niet zo’n leuk woord voor veel mensen, ook voor christenen. Het wordt echter zo vaak genoemd in de bijbel, meer dan 2000 x. Dit is waar christen zijn om draait. Geven. God gaf zijn zoon. Voor ons. En nu vraagt Hij ons om lief te hebben. Volwassenheid in ouderschap is naar mijn idee dat we leren om te geven. En of het zwaar is? AP is naar mijn idee Gods ontwerp voor ouderschap en ik heb zelf juist ervaren dat hoe meer ik open ben voor de signalen van mijn dochter en daar op reageer, hoe leuker ik het ouderschap vind en hoe meer ik in harmonie met haar ben. Maar het is niet altijd makkelijk. Het leven is zoiezo niet altijd makkelijk. En daarom ben ik zo dankbaar dat ik Jezus in mijn leven heb. Dat ik het naar hem kan uitroepen voor hulp. En voor geduld. En voor zelfbeheersing. God zal ons nooit in een situatie brengen wat wij niet aankunnen, ook niet in ons ouderschap.

Nu denken sommige misschien: “Maar als het alleen maar geven is, hoe zit het dan met de controle over mijn kind? Ik ben toch de ouder?  Ik laat mijn baby mij niet manipuleren! Ik ben toch de baas?” Daar zal ik in een volgende blog over schrijven.

Attachment parenting (AP) / Natuurlijk ouderschap zwaar?

Zelf gebakken kruidnoten, zonder suiker!

Attachment parenting (AP) / Natuurlijk ouderschap zwaar?

Attachment Parenting (AP); en mijn controle dan?

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.