Baby op het potje; mijn ervaring & tips

IMG_8455_1

Het is eigenlijk heel simpel om je baby op het potje te zetten of met een duur woord ‘baby zindelijkheidscommunicatie’ (bzc) te gaan doen met je baby. Wat je echt nodig heb is geduld en de ‘wil’ om de signalen van je baby te ontdekken. Daarnaast is het naar mijn idee belangrijk dat je er ook echt ‘zin’ in hebt om hierin te communiceren met je baby. Onze dochter vindt het eigenlijk altijd prima op het potje, maar er zijn ook momenten dat het even minder leuk is omdat dochterlief, of ik zelf, er gewoon even geen zin in lijkt te hebben.

Je hebt niet eens echt een potje nodig
Je kunt je baby ook vasthouden boven het toilet (hoe je dit het beste kunt doen kun je o.a lezen in het boek ‘The diaper free baby’). Wij doen dit bijvoorbeeld als we een dagje weg zijn. Helaas is er niet altijd een verschoningskussen aanwezig. Maar gelukkig staan mijn man en ik er samen in en lukt het ons bijna altijd. Of we nou in de trein zijn, in een restaurant of op een verjaardag. Lukt het niet? Dan is het ook niet erg natuurlijk. Ik denk dat het ook belangrijk is is hoe je er in sta. Wil je alleen thuis baby zindelijkheidscommunicatie doen? Dan doe je het alleen thuis en op stap niet.

Thuis gebruiken we wel een potje. Wij hebben het potje op de commode, naast het aankleedkussen, neergezet. Voor het potje hebben we een krukje staan zodat ook wij als papa en mama even kunnen zitten terwijl dochterlief op het potje zit. Dit vinden wij heel fijn werken. Je kunt je baby op deze manier makkelijk neerleggen, omkleden en verschonen én op het potje zetten. Helaas blijft er op deze manier wel weinig ruimte over op je commode voor bijvoorbeeld billendoekjes en luiers. Wij hebben dat opgelost door de luiers in een la te bewaren van de commode en de billendoekjes liggen naast de commode op de kinderwagen.. (omdat we de kinderwagen bijna nooit gebruiken). Maar het ligt er natuurlijk aan hoe groot je commode is en of je bijvoorbeeld een plank boven je commode hebt.

IMG_1653a (Small)

 

Plasgeluiden
Wat bij onze dochter helpt is, is om geluiden te maken als ‘pssss’ ‘psssss’ wanneer ze op het potje zit, de ‘plasgeluiden’ 🙂 . Ik merk bij onze dochter dat ze zich meer ontspant als ze deze geluiden hoort en dus beter kan plassen.

Potjestijd
Onze dochter is nu bijna 5 maanden en ik weet nu ongeveer wanneer het ‘potjes tijd’ is. Op dit moment is dat: uit de draagdoek? Op het potje. Na het voeden? Na ongeveer 15 minuten op het potje. En vaak nog een keer voordat ze weer gaat slapen. Maar dat is nu, het kan over een maand weer heel anders zijn! Daarnaast leer ik haar signalen beter kennen. “uhhhh uhhh uhhh” met een serieuze blik terwijl ze lekker aan het spelen is of in de draagdoek zit betekend ook vaak dat ze moet plassen.

Dragen
Nog even over het dragen in een draagdoek. Het is een fijne manier om je baby beter te leren kennen omdat je baby dichtbij je is en je alle signalen direct opvang. Wij merken dat als onze dochter in de draagdoek zit, ze eigenlijk nooit ‘tegen ons aan’ plast. Pas als ze weer uit de draagdoek gaat, en we zetten haar op het potje, dan gaat ze vaak plassen.

Boek: ‘The diaper free baby’
Toen dochterlief al op het potje zat hebben we nog wel het Engelstalige boek ‘The diaper free baby’ gelezen van Christine Gross-Loh. Ze legt in dit boek uitgebreid uit wat ‘elimination communication’ (in het Nederlands baby zindelijkheidscommunicatie) is en waarom je dit met je baby zou kunnen doen. Ook gaat ze in op de praktische zaken zoals manier van vasthouden boven het toilet en bijvoorbeeld kleding voor je baby die het hele gebeuren vergemakkelijkt. Verder schrijft ze over het voordeel van het dragen van je kindje in een draagdoek als je begint aan baby zindelijkheidscommunicatie. Daarnaast heeft ze ook per leeftijdscategorie van je kindje; baby, dreumes en peuter, een apart hoofdstuk en tips om alsnog te beginnen als je kindje al ouder is. Zindelijkheidscommunicatie met je baby is zeker niet alleen voor thuismama’s. Het is ook mogelijk om dit ‘parttime’ te doen, daar schrijft ze ook over in haar boek. Fijn aan dit boek dat je makkelijk de hoofdstukken kan kiezen die bij je passen. Nadeel vond ik dat het in het Engels was geschreven en soms voor mij wat langdradig was. Mocht je liever een Nederlandstalig boek lezen dan zou je bijvoorbeeld het boek ‘Je baby op het potje’ van Laurie Boucke kunnen overwegen te gaan lezen.

Baby op het potje; mijn ervaring & tips

Wasbare luiers en het potje, de ideale combi!

Baby op het potje; mijn ervaring & tips

Verzorgingsproducten voor je baby

Newer post

There are 3 comments

  1. Marijke

    Hoi hoi!

    Ik lees voor het eerst je blog’s. Helemaal leuk! Kan me helemaal in jouw visies vinden. Misschien zie ik het over het hoofd omdat ik pas net een kijkje kom nemen, maar heb je bijvoorbeeld ook zelfgemaakte billendoekjes? Deze zijn makkelijk te maken met keukenpapier en amandelolie. Wie weet een tip!

  2. Server

    Bedankt voor je tips! Ik hoef er pas over 2 maanden aan te beginnen, maar zo erg als ik ben, denk ik er nu dus al over na. Dit kan ik weer meenemen in mijn onderzoekje en hoe ik het ga aanpakken.

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page