Baby op het potje; ups en downs – missers en een potjes-pauze

Zo, weer even een potjes-blog 🙂 . Even voor diegene die nu pas meelezen: onze dochter poept en plast al vanaf dat ze 3 dagen oud is op het potje. Hiermee wil ik niet opscheppen (ook al komt het misschien zo over). Lees er hier meer over. Ze heeft het namelijk niet moeten leren, en nee, ze was ook geen natuurtalent. Wij als ouders hebben wel moeten leren om haar signalen te begrijpen wanneer ze naar moet plassen en poepen. Nu ze 9 maanden is lukt het aardig. Maar er zijn een aantal momenten geweest, en die gaan zeker nog komen, dat het niet zo soepel gaat met baby zindelijkheidscommunicatie (ja dat is het dure woord voor ‘je baby op het potje’ 😉 ). Vandaar deze blog. Om jullie mama’s, en papa’s, te bemoedigingen om niet op te geven met bzc.

De up’s
De ‘up-momenten’ zijn wanneer ik precies in de gaten heb wanneer mijn dochter moet plassen. En wanneer mijn dochter al een week lang elke dag precies om half 8 moet poepen, dat vervolgens op het potje doet en de rest van de dag geen alleen maar plasjes hoeft te doen. Een ‘up-moment’ is ook dat mijn dochter het gewoon leuk, gezellig en prima vindt om boven de wc gehouden te worden of om op het potje te zitten. Deze up-momenten zijn er zeker. Maar up-moment worden afgewisseld met momenten dat het niet zo makkelijk gaat. Dat ik niet zo ‘gesynchroniseerd’ ben met haar 😉 .

De down’s
Het is heel normaal dat het soms even niet gaat met baby zindelijkheidscommunicatie (bzc). En het is heel normaal dat er missers zijn. Ik heb maar een paar dagen en wat vaker nachten mee gemaakt dat ik echt alle plasjes en poep opving. Meestal heeft onze dochter wel 2 of 3 natte luiers naast de plasjes die ik haar boven de wc laat doen. Bij de ene gaat het makkelijker als bij de ander en de ene baby doet misschien meer plasjes op een dag dan de andere.

Maar het kan ook zijn dat de missers oplopen en het echt een aantal dagen duurt, dat er tijdelijk even een pauze is in het communiceren. Meestal duurt een pauze maar een paar dagen, maar soms ook wel een week of langer. Er zijn verschillende redenen te noemen waarom je baby even geen zin heeft om op het potje te gaan of het gewoon helemaal niet aangeeft; Meestal komen deze gebeurtenissen voor als je baby 8 maanden of ouder is:

– mijlpalen in het leven van je baby zoals het het krijgen van tandjes, het leren kruipen, lopen of praten. Als je baby een mijlpaal bereikt of aan het bereiken is kan het best zijn dat je baby minder signalen of helemaal geen plas/poep signaal meer geeft. Bij doorkomende tandjes kunnen ze ook vaker moeten poepen. Onze dochter had een paar weken geleden erg last van haar tandjes en het plassen en poepen kon ik niet meer bijhouden. Ze plaste meer, ze poepte meer, ze gaf bijna geen signalen en ze vond het vreselijk om op het potje te gaan. Gewoon niet helemaal in haar hum. Geen probleem vond ik, want het moet wel leuk blijven. Na een aantal poepluiers konden mijn man en ik er ook wel om lachen 🙂 . Nu is er weer even rust in haar mondje en geeft ze ook weer beter signalen wanneer ze moet plassen.

– groeispurt / regeldag;
als je baby een groeispurt doormaakt of bijvoorbeeld een regeldag heeft met borstvoeding dan kan het best zijn dat hij daar meer mee bezig is dan met het geven van signalen.

– als je baby ziek is

– als je baby steeds zelfstandiger word en even geen zin heeft om gestoord te worden om op het potje gezet te worden; als je baby wat ouder is kan je bijvoorbeeld hem laten kiezen tussen het potje of de wc. Keuzes werken vaak als je baby wat ouder is.

– bij verhuizing

– bij de geboorte van een broertje of zusje

– als je onderweg bent / aan het reizen; bij onze dochter hebben we hier eigenlijk nooit problemen mee gehad. Dit omdat ze tijdens het reizen (wij gaan vaak met de trein) in de draagdoek zit en dan bijna altijd wel haar plas ophoud totdat ik haar boven de wc hang.

– routine begint te vervelen;
hiermee bedoel ik dat het kan gaan vervelen bij je baby dat hij altijd op het potje gezet word als hij aangeeft te moeten. Dit kan je doorbreken door bijvoorbeeld hem of haar een keer boven de wc te hangen of het potje ergens anders neer te zetten of andere speeltjes er bij te geven. Wat bij mijn dochter nu werkt is haar boven de wasbak te laten plassen (klinkt misschien een beetje vies, maar een plasje kan geen kwaad toch) maar dan kan ze mij in de spiegel zien en dat vindt ze heel grappig.

– als je gefrustreerd bent over iets wat met je baby te maken heeft, bijvoorbeeld eten of slapen of luier verschonen wat je maar ook kan bedenken; jou baby heeft dat heel goed door en kan daar indirect op reageren en even niet bezig zijn met signalen geven.

Wat te doen tijdens een potjes-pauze?
Wat je kunt doen tijdens een pauze is dat je gelijk de luier verschoont van je baby als je merkt dat hij of zij geplast heeft. Je kunt ook het geluid voor plassen dan laten horen (dat je baby de link blijft leggen met het plassen) zoals “psssss”. En laat je baby elke keer weer opnieuw weten dat hij wel op het potje kan plassen, als hij wilt.

Belangrijk is, is dat je er relaxed in bent en het niet een ‘moeten’ maakt. Wat wel moet, is dat het leuk moet blijven 🙂 . Voor jou, maar ook voor je baby. Als het om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld door een van de bovenstaande gebeurtenissen of door een andere reden, niet meer leuk is dan is het goed om gewoon even een pauze te nemen. Persoonlijk heb ik ook moment gehad dat ik er zelf gewoon even geen zin in had om de signalen op te vangen. Dit duurde een paar dagen. En daarna lukte het gewoon weer om haar op het potje te laten plassen. Het is belangrijk om niet om de missers te focussen, maar op de signalen die je wel goed heb opgevangen 🙂 . Succes!

Foto: fotolia

Baby op het potje; ups en downs – missers en een potjes-pauze

Ananascake, vrij van geraffineerde suikers (suikervrij)

Baby op het potje; ups en downs – missers en een potjes-pauze

De tijd vliegt!

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page