Barefeet schoenen voor je peuter, juist wel of niet?

Mijn dochter loopt alweer bijna een jaar, maar eigenlijk pas sinds de afgelopen maanden loopt ze heel veel zelf. Daarvoor zat ze namelijk vaak in de drager en liep ze vooral binnen. Tijd dus om een paar knappe schoenen uit te zoeken. Ze loopt nu op Bergstein laarsjes, gekregen van oma. Dit zijn van die ‘in-de-plassen-stamp’ laarsjes, alleen dan wel van natuur rubber. Dit zorgt er voor dat de laarsjes soepeler zijn dan de goedkopere plastic regenlaarsjes. Maar zijn deze goed genoeg?

Tot op heden had ik me eigenlijk niet verdiept in schoenen voor kinderen. Wat wel en niet goed is. Ik was gewoon blij met wat ik kreeg voor onze dochter en anders zocht ik marktplaats of tweedehandswinkeltjes af. Veel schoenen heeft ze nog niet gedragen want schoentjes deden we zo min mogelijk aan, omdat ze aangaf het niet fijn te vinden. Ook in de zomer in de speeltuin wilde ze liever haar schoenen uit. Thuis liep en loopt ze ook het liefste barefeet. Ook nu in de winter doet ze het liefst haar sokken uit. Als we vloerverwarming hadden gehad had ik het enigzinds kunnen begrijpen, maar met onze koude vloer snap ik daar niks van! Zelf draag ik lekkere gebreide wollen sokken en soms zelfs een dubbel paar! Daarom doe ik haar toch maar wel warme leren slofjes aan, die zelf dus niet uit kan krijgen 😉 . Maar goed, barefeet zit er bij onze dochter dus ingebakken.

IMG_0776_1 (Large)

Terug naar de laarsjes waar ze nu op loopt. Omdat ik deze te koud vind voor de winter moeten er dus nieuwe schoenen komen. Tijd dus om me in de wonderwereld van kinderschoenen en de kindervoet te verdiepen. Ik dacht echt dat stevigheid belangrijk was. Goede zool en zo. Zelf ben ik namelijk groot gebracht met Birkenstocks. Ik kan serieus niet op teenslippers lopen, haha. Geen grapje.

Hoe heeft God ons gemaakt?

Maar eigenlijk is juist het tegenovergestelde waar! God heeft onze voeten gemaakt om op te lopen. Op de voetzool, niet op een schoen. Lopen op blote voeten is voor kinderen het beste voor de ontwikkeling van de voeten, en voor onze grote mensen voeten ook. Als je het niet gewend ben om op bloten voeten te lopen, en je voeten dus eigenlijk ‘verwend’ zijn, is het wel even wennen maar uiteindelijk krijg je sterker voeten (binnen lopen op bloten voeten is ook al heel goed, buiten zou ik het zelf ook (nog) niet doen, behalve in de zomer op het strand). Voor een kind kan een schoen behoorlijk in de weg zitten voor een gezonde ontwikkeling van de voet. Een niet goed zittende schoen kan bijvoorbeeld ingegroeide nagels, eelt en eeltknobbels veroorzaken. Een schoen blokkeert eigenlijk dat de zenuwen in de voeten belangrijke informatie door krijgen zoals de temperatuur, de textuur van de grond en andere factoren. Zenuwen zijn geschapen om dingen te voelen, informatie te krijgen en daarom is het niet gezond al dit geblokkeerd word. Helaas is onze huidige manier van leven en onze straten niet geschikt om op blote voeten te lopen, dus een schoen is wel nodig. Maar de schoen moet dus niet de ontwikkeling in de weg zitten en eigenlijk minimalistisch zijn dus in steun en qua zool dikte.

De beste schoen voor je lopende peuter

Zoals je wellicht weet groeien de voetjes van je kleine ontzettend snel en vaak in spurts. Meestal hebben kinderen om de drie tot vier maanden nieuwe schoenen nodig. Hoe ouder je kindje hoe minder snel de voet groeit 😉 . Zoals ik net schreef kun je dus het beste je kindje zoveel mogelijk op bloten voeten laten lopen. Geen enkele schoen, hoe barefeet-achtig ze ook zijn, kan tippen aan het lopen op blote voeten. Maar goed, buiten is dat niet altijd mogelijk. Dus hierbij een aantal punten waar je op kan letten.

Stap voor stap gaan we even kijken naar de schoen en waar je op kan letten bij het kopen van een schoen (bron).

Buitenkant
De buitenkant van een schoen is het beste van soepel en ademend materiaal zoals leer of canvas en niet van synthetische materialen, dit omdat een kindervoetje best kan transpireren. Bij de hiel betekend dit ook soepel leer of canvas (geen verhard stuk bij de hiel wat je vaak ziet bij schoenen). Je moet de schoen kunnen opvouwen, zo soepel.

Binnenzool
De binnenzool is het beste van
absorberend materiaal. En in de winter bijvoorbeeld van natuurlijk schapenwol. Een steunzool is normaal gesproken bij een peuter niet nodig.

Buitenzool
De buitenzool is het liefst zo dun mogelijk en daardoor flexibel, maar wel dat deze bescherming tegen de straten biedt. De buitenzool is het beste helemaal vlak, dus de tenen zitten op het zelfde niveau als de hielen. Hakken, hoe laag ze ook zijn, zorgen er voor dat de voet naar voren kan schuiven en daardoor kunnen de tenen aan de binnenkant van de schoen knel komen te zitten.

Dochterlief haar Bergstein schoentjes hebben helaas wel wat dikke zolen, maar verder is de laars wel erg flexibel. Een twijfel geval als het mij vraagt.

Verder is het belangrijk dat de schoen goed past natuurlijk. Niet te groot en niet te klein. Als je de voetjes van je kindje meet, en dan de grootste voet als uitgangspunt neemt, kan je er ongeveer een halve centimeter tot één centimeter bij optellen voor groeiruimte. Dan heb je de schoenmaat voor je peuter.

Merken

  • In Nederlands worden er nog niet heel veel barefeet schoentjes verkocht via webshops, maar een van de bekendere merken is wel Bobux. Bobux verkoopt ook leuke slofjes voor in huis, maar onder het merk Bobux i walk heb je de schoentjes voor buiten als je kindje goed kan lopen. Ook heb je nog de Step up variant van Bobux, deze zijn voor kindjes die nog maar net kunnen lopen.
  • Niet in Nederland gevestigd helaas, maar wel via internet te bestellen zijn de schoentjes van Happylittlesoles.co.uk. Deze webshop verkoopt uitsluitende barefeet schoentjes voor kids. Een fijne overzichtelijke website, maar je moet wel rekening houden met hogere verzendkosten.
  • Ook ben ik wel enthousiast over Shoeszoo, ze verkopen o.a. een soort slofjes voor buiten met rubberen zool. Nog niet besteld maar van de zomer wil ik deze gaan uitproberen voor mijn dochter. De prijzen zijn betaalbaar.

Benieuwd welke schoentjes wij voor onze dochter hebben uitgekozen? Dat zal ik schrijven in de volgende blogpost.

Barefeet schoenen voor je peuter, juist wel of niet?

Happy Mommy Monday #2

Barefeet schoenen voor je peuter, juist wel of niet?

De kunst van het geven van vertrouwen

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.