Duurzame bespaartips // als je moeten letten op de kleintjes

Helaas leven we in een dure maatschappij. Er is veel te koop, veel luxe en (onbewust) willen we ook meer. Maar alles lijkt ook wel duurder te worden. Waar je vroeger nog gewoon een huis kon kopen op het salaris van de man is de vrouw tegenwoordig bijna ook genoodzaakt om te werken. Mijn man en ik hebben bewust gekozen dan ik als mama altijd bij mijn dochter ben. Ik werk wel, maar mijn dochter is daar gewoon bij. En mijn werk komt op de tweede plaats, daardoor werk ik soms minder en soms meer. Of we nu veel of weinig geld hebben, wij vinden het fijn om duurzaam te leven, niet te veel spullen te hebben en daarmee niet onnodig geld uit te geven.

Misschien kan je ook wel wat tips gebruiken, om te besparen op een duurzame manier. Daarom hierbij mijn duurzame bespaartips 🙂 .

Kleding en spullen & meer

 • Ga opruimen. Heel belangrijk om dit als eerste te doen. Hiermee creëer je overzicht en weet je wat je wel en wat je niet heb. Eerder schreef ik een post over opruimen. Vergeet tijdens het opruimen trouwens niet de zolder en de schuur. Echt van die plekken waar je in geen jaren waarschijnlijk heb opgeruimd.
 • Iets nodig, bijvoorbeeld kleding, keukengerei, kantoorspullen, speelgoed etc.? Vraag jezelf het volgende af: “Kan ik het tweedehands kopen of is het essentieel dat het nieuw is?” Vervolgens kan je marktplaats afspeuren of naar de kringloop winkel gaan.
 • Zo ie zo is het een super goed en duurzaam idee om tweedehands kleding te kopen. Helemaal voor je kids, maar misschien ook voor je zelf. Je herkent het wellicht wel, heb je nét dat nieuwe leuke setje voor je kindje gekocht en nog geen half uur nadat zij of hij het aan heeft zitten er al vlekken op.. Tweedehands is zo gek nog niet.
 • Kleding waar je kindje is uitgegroeid of kleding van jezelf waar je op ben uitgekeken kan je natuurlijk weer verkopen. Zelf geef ik het trouwens liever aan een vriendin of de kringloopwinkel van onze kerk (opbrengst gaat naar een goed doel).
 • Wel verkoop ik veel spullen op marktplaats, echt het loont! Tip: maak goede foto’s bij daglicht.
 • Maak een ‘cadeau-mand’ met allemaal spullen die je bijvoorbeeld gekregen heb maar zelf niet zo leuk vond of gebruikte (maar nog als nieuwe) spullen. Misschien even wennen, maar ik geef best vaak een tweedehands cadeautje. Helemaal aan kinderen, omdat je nou eenmaal zoveel speelgoed krijgt bijvoorbeeld. Dit kun je makkelijk doorgeven. Wij hebben daarom een cadeau-mand. Eerst kijk ik of er wat leuks in zit voor de jarige, anders koop ik alsnog iets.
 • De cadeau-mand stop ik ook vol met ‘prul’ cadeautjes die we weer kunnen gebruiken voor dobbelen met kerst of sinterklaas.
 • Ook leuk om te geven als iemand jarig is: iets wat je voor diegene gaat doen. Bijvoorbeeld helpen in de tuin of een keer helpen schoonmaken. Of iets anders waar je goed in bent!
 • De wijze tip van mijn opa als je gaat shoppen voor een grote aankoop (bijvoorbeeld fiets, keuken, auto): ga zonder portemonnee. Met andere woorden, ga eerst een keer kijken en kom daarna nog eens terug. Je heb dan de tijd om er goed over na te denken en geen impuls aankoop te doen.
 • Organiseer een kledingruil met vriendinnen. Bij mijn in de buurt organiseert een interkerkelijke organisatie dit twee keer per jaar. Erg leuk! Je komt weer met iets nieuws thuis, en je bent van je eigen ‘zooi’ af.

IMG_1069 (Large)

Je huis en jezelf schoonhouden

IMG_1359_1 (Medium) IMG_1353_1 (Medium)

Stroom enzo

 • Laat elektronische apparatuur niet op standby staan, maar doe alles uit. Het scheelt toch weer een paar tientjes par jaar.
 • En zet dus ook de computer uit als je er mee klaar ben. Dat doe ik trouwens niet haha.
 • Brand alleen licht op de plek waar je bezig bent. Alle andere lichten in het huis, kunnen gewoon uit.
 • Zet de verwarming 1 of 2 of misschien meer graden lager overdag en ze de thermostaat een uur voor het slapen op 15 graden. Dit scheelt een hoop!
 • Kaarsjes aan = meer warmte = minder stoken & gezellig :)

Boodschappen

 • Eet groente en fruit van het seizoen en koop het op de markt, daar is het goedkoopst (voor zo ver ik weet kun je prima niet biologische banaan, avocado, mango en kiwi eten omdat deze een dikke schil hebben). Ander fruit koop ik het liefst biologisch.
 • Een goed idee is daarom om een groentepakket te nemen. Je eet dan groente (en soms ook fruit) van het seizoen en het is voordelig. Niet eentje van Hello Fresh of een ander duur ‘its all about marketing’ merk, maar gewoon eentje van een boer bij jou uit de buurt. Wij hebben die van Boerderij Landzicht.

IMG_1116_1 (Large)

 • Sommige producten kopen wij echt niet biologisch, ik let er meer op dat er geen schadelijke e-nummers of andere troep in zit. Als ik het niet biologisch koop neem ik gewoon het goedkoopste huismerk. Een huismerk is vaak een anders verpakt A-merk artikel. Evenveel kwaliteit, maar voor net een beetje minder.
 • Probeer alvast voor de hele week een maaltijdplanning te maken. Dit voorkomt dat je allemaal extra dingen koop dit je uiteindelijk moet weggooien.
 • Restjes avondeten kan je prima opeten als lunch. Nog gezond ook.
 • Als je echt radicaal wilt besparen kun je een vast bedrag contant mee nemen en je pinpas thuis laten. Hiermee moet je wel binnen je budget blijven. Wij hebben dit een tijdje geprobeerd maar ik vond het persoonlijk niet fijn, ik moest er dan te veel bij nadenken en had naar mijn idee te veel geld elke keer in huis.
 • Last but not least: geen boodschappen doen als je trek heb.

Gaan met die banaan

 • Bedenk of het écht nodig is om een auto te hebben. Wij hebben aan het begin van ons huwelijke en blauwe maandag een auto gehad, we mochten deze tot dat hij apk werd afgekeurd lenen van iemand, en daarna 4 jaar geen auto gehad. Maar er waren altijd wel vrienden van wie we de auto mochten lenen als het écht nodig was. Nu hebben we wel weer een auto (wederom gekregen) maar mocht deze het ook begeven dan weten we dat het ook prima zonder kan.
 • En als die auto nou wel echt nodig is, gebruik de auto dan ook alleen voor de dingen waarvoor hij écht nodig is ? .
 • Wat betreft werk zou je kunnen carpoolen.
 • Zorg dat de banden van je auto de juiste bandenspanning hebben, dit scheelt brandstof.
 • Relax. Door niet harder dan 100 te gaan (als je een wat oudere auto heb is dit ook veel beter voor je auto) bespaar je ook best veel brandstof!
 • Heb respect voor de verkeersregels, boetes zijn niet goedkoop!

IMG_0367_1 (Large)

Succes!

Duurzame bespaartips // als je moeten letten op de kleintjes

Opgeruimd staat netjes // een beetje van Marie en een beetje van Eline

Duurzame bespaartips // als je moeten letten op de kleintjes

Niet altijd makkelijk // maar het is het wel waard

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.