Gezinsplanning & borstvoeding

eline en jeroen (Large)

Indien je net bevallen bent en liever niet weer gelijk zwanger wilt worden ga je waarschijnlijk in eerste instantie gelijk denken aan anticonceptie middelen. Anticonceptie wordt vaak in verband gebracht met ‘de pil’. Nu is dit natuurlijk iedereen zijn keuze maar steeds meer vrouwen vragen zich (gelukkig) af in hoeverre de pil wel natuurlijk is en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn van het gebruiken van de pil. Zelf heb ik nooit de pil geslikt omdat het bij mij niet klopte om deze (vaak) synthetische hormonen tot mij te nemen in een pilletje. Nee liever niet. Maar goed er zijn veel meer anticonceptie middelen. Die bij mij, om eerlijk te zijn, allemaal geen “joepie” gevoel opleveren.

Gods ontwerp is goed

Ik geloof namelijk dat Gods ontwerp goed is.

Ook Zijn ontwerp van seksualiteit, zwanger worden, bevallen en de tijd die tussen het krijgen van 2 kindjes inzit. Ook wel ‘gezinsplanning’ genoemd. Ja ik geloof dat God Zijn gezinsplanning goed is. Toen ik in verwachting was van onze dochter hebben mijn man en ik het er met regelmaat over gehad, anticonceptie / gezinsplanning en wat gaan we er mee doen. Om ons heen zagen we grofweg 2 mogelijkheden wat betreft dit onderwerp. Geloven dat God op zijn tijd kinderen geeft en daarmee geloven het aantal kinderen dat Hij geeft goed is. Dus er voor kiezen om volledig op Hem te vertrouwen en geen gebruik maken van anticonceptie (of NVP – natural family planning, waarbij je geen seks met elkaar heb als de vrouw vruchtbaar is). De andere mogelijkheid is om wel anticonceptie te gebruiken omdat je er bewust de controle over wil bewaren. Mijn man en ik vonden het lastig. We hadden echt het verlangen om op God te vertrouwen wat betreft gezinsplanning maar waren ook bang dat ik na de zwangerschap weer snel zwanger zou raken (snel in de zin van binnen 1 jaar). Maar hé, God zijn ontwerp is zo mooi, hij heeft toch geen steekje hierin laten vallen? Wat is Gods plan eigenlijk? Hoe snel wilt God dat een vrouw kinderen achter elkaar krijgt?

God maakt baby’s in mama’s die daar klaar voor zijn

God heeft een onwijs mooi systeem in de vrouw gelegd wat aangestuurd wordt door hormonen. Zodra je als mama bevallen bent van je kindje weet je lichaam, onder invloed van de hormonen, dat jij nog even niet opnieuw zwanger moet worden omdat je al een kindje aan de borst heb. Inderdaad, aan de borst. Borstvoeding is essentieel om het hele systeem van hormonen goed te laten functioneren. Zolang jij borstvoeding op verzoek blijft geven (en je kindje uitsluitend bv krijgt én er niet meer dan zoveel uur tussen zit, zie de “regels” in de volgende alinea) maak je hormonen aan die er dus voor zorgen dat je geen eisprong krijgt. Wat een prachtig ontwerp! Toen ik dit principe beter ging onderzoeken en begrijpen werd het voor mij zo’n stuk duidelijker en makkelijker. Echt een opluchting! Omdat ik borstvoeding op verzoek geef en vrijwel altijd bij mijn dochter ben (is namelijk ook heel belangrijk om een eisprong te voorkomen) gaat er een signaal af naar mijn ‘vruchtbaarheidssysteem’ dat zegt: “nu nog even niet, er is nog 1 wachtende voor je” 🙂 . Wanneer mijn dochter minder borstbehoefte krijgt, en dus onafhankelijker van mij wordt, krijg ik op een gegeven moment weer een eisprong en word ik weer vruchtbaar. Een tweede kindje is dan gelijk super welkom want mijn baby (ondertussen een peuter) is onafhankelijker geworden (op haar eigen tijd!). Zo mooi. Ik kan er op dit moment ook van getuigen dan ik na 15 maanden mijn menstruatie nog niet is terug gekomen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat ik al een eisprong heb gehad (dit komt natuurlijk vóór je menstruatie 😉 ), maar als vrouw voel je het ook vaak aan als je een eisprong heb gehad en dus weer vruchtbaar bent. Heerlijk om te vertrouwen op God en op mijn dochter dat op hun tijd er weer ruimte is voor een 2e kindje. Hoe meer je kindje nog behoefte heeft aan borstvoeding, hoe langer het duurt voordat je eisprong weer opgang komt. Maar als je deze methode (welke de LAM-methode, Lactation Amenorrhea Method, heet) volgt, is de kans kleiner dan 2% dat je zwanger wordt in de eerste 6 maanden na je bevalling.

De LAM-methode “regels”

Om de methode betrouwbaar te laten zijn, zijn er een paar “regels”. Het grappige, deze regels zijn het zelfde als de “regels” om hechting te bevorderen tussen jou en je kindje! Mooi toch?! Hier komen ze:
– als je begint met de LAM-methode, ben je uiteraard nog niet ongesteld geworden na je zwangerschap (anders heeft het geen nut om er mee te beginnen 😉 )
– je geeft volledige borstvoeding: je baby krijgt op verzoek de borst (dus niet op vaste tijden), dag én nacht, met tussenpozen van niet meer dan vier uur overdag en niet meer dan vijf uur ’s nachts.  Kolven is niet gelijk aan een voeding aan de borst, aangezien de zuigreflex essentieel is voor de juiste hormoonbalans, en dus bescherming.
– je baby dichtbij je dragen (overdag liever niet op zijn/haar eigen kamertje laten slapen maar bij je dragen, is ook nog eens goed voor de hechting!)
– je baby krijgt geen  bijvoeding (misschien alleen een beetje water) de eerste 6 maanden, maar uitsluitend de borst. Bijvoeding leidt tot minder lang drinken aan de borst, tot lagere prolactinespiegels en dus grotere kans op een eisprong.
– je geeft de borst als troost / om de baby gerust te stellen

Flesvoeding (of het nou borstvoeding is of kunstvoeding), speentjes, het gescheiden zijn van jou en je baby, voedingsschema’s, slaapschema’s en het limiteren van nachtvoedingen of geforceerd door slapen werkt de LAM-methode absoluut tegen! Al deze dingen limiteren zuigen aan de borst en zuigen aan de borst is juist belangrijkste reden waardoor een eisprong onderdrukt wordt. Het is misschien in deze cultuur raar, maar ik geloof dat het in Gods cultuur absoluut niet raar is om je kindje te voeden op verzoek en de borst als troost of voor een ‘even lekker bij mama zijn momentje’ te geven.

De feiten over de LAM-methode

– de kans op zwangerschap is tijdens eerste 3 maanden na de bevalling nihil
– de kans op zwangerschap is tijdens 2e 3 maanden na de bevalling kleiner dan 2%
– na 6 maanden postpartum is er een kans van 6% om weer zwanger te worden voordat de vrouw weer voor het eerst ongesteld wordt
– 7% van de vrouwen wordt vruchtbaar in de eerste 6 maanden na de bevalling
– 37% wordt weer vruchtbaar tussen de 7 en 12 maanden na de bevalling
– 48% wordt weer vruchtbaar in het 2e jaar na de bevalling
– 8% van de vrouwen is langer dan 2 jaar niet vruchtbaar

Met andere woorden, gemiddeld wordt een vrouw weer vruchtbaar na 14,6 maanden en de meeste worden pas weer vruchtbaar in het 2e jaar na de bevalling. Vaak is dit ook een moment dat kindjes meer gaan eten en minder borstvoeding tot zich nemen. Onze dochter is niet zo snel met het wennen aan vast voedsel en drinkt dus nog veel aan de borst. Ik vind het onwijs mooi van God gemaakt dat het op deze manier (borstvoeding geven en veel bij haar zijn) hechting tussen haar en mij tot stand brengt en er tegelijkertijd voor zorgt dat ik nog even niet vruchtbaar ben.

Bron: http://www.lalecheleague.org
Wil je het hele artikel lezen over natuurlijke gezinsplanning & borstvoeding? Lees het artikel hier.

Gezinsplanning & borstvoeding

De geëmancipeerde vrouw (deel 2)

Gezinsplanning & borstvoeding

Suikervrije wortelcake

Newer post

There are 8 comments

 1. Martha

  Ik snap jullie keuze helemaal. Echter stond mijn beste vriendin voor een verassing, zij was na de bevalling binnen drie maanden zwanger. Ze is de uitzondering op de regel. Bij haar werken de hormonen iets anders. Bij mij werkt alles precies zoals je hierboven hebt beschreven. Wij wachten ook op God tot hij ons een tweede kindje geeft. En ik vertrouw erop dat Hij weet wanneer ik er weer klaar voor ben. Een keuze die misschien niet iedereen begrijpt.
  Ps. Net je blog ontdekt en vind hem nu al fantastisch

  1. Voila Eline

   Hi! Welkom op mn blog! Leuk 🙂 . Tof dat jullie ook God hierin vertrouwen en zien dat borstvoeding hier ook een rol in speelt. Bijzonder van je vriendin! Bij de ene zijn de ‘in-nabeiheid-van-je-kindje-zijn’ regels belangrijker dan bij de ander om vruchtbaarheid tegen te houden.. maar er zijn natuurlijk ondanks dat altijd uitzonderingen 🙂 🙂 Liefs!

 2. Wendy

  Leuk Eline!
  Bij mij kwam er toch een cadeau tussen de 7-12 maanden. Maar dat gaf niets. God wist dat in mijnhart ik allang al klaar was voor een neiuw kindje. Dat kindje is inmiddels een blije peuter en grote broer van zijn kleine zus. Leuk he?

  Groetjes Wendy

  1. Voila Eline

   Hoi Wendy! Mooi om te lezen dat je zelf ook merkte dat je er al weer klaar voor was. 🙂 🙂 ! Blessings!

 3. Gerrie

  Hoi Eline!

  Leuke blog. Voor de meeste vrouwen geld het inderdaad zo en God heeft het mooi geregeld. Wij hebben ook een zoontje van 15 maanden én een zoontje van vier maanden! Ook na de tweede was mijn menstruatie weer binnen acht weken op gang (terwijl ik de genoemde principes volg en zelfs mijn oudste nog borstvoeding kreeg). Maar ik ben heel blij met mijn twee jongens en het kleine leeftijdsverschil!

  Groetjes Gerrie

  1. Voila Eline

   Hi! Leuk om je reactie te lezen, wauw bijzonder, je bent gezegend met 2 kids! 🙂 Groetjes!

 4. Jacolien

  Hoi Eline,

  Wat een mooie site heb je!
  Ik was op zoek naar informatie over granenkoffie en kwam op je blog terecht. Na wat rondsnuffelen kwam ik vraageel goede woorden tegen, waaronder dit stukje. Dankjewel voor je openheid en duidelijkheid. Ik kan er helemaal achter staan en ervaar het zelf ook zo.
  We zijn als vrouw prachtig geschapen en Gods ontwerp is goed. We mogen vertrouwen hebben in ons lichaam en de vaardigheden die we gekregen hebben om onze kinderen op te laten groeien in liefde.
  Ik ben zelf bijna 32 weken zwanger van ons 4e kindje en meer dan eerder zie ik uit naar een bevalling in eigen kracht (zoals dat heet), alleen ik zie in mijn eigen kracht het God-gegeven natuurlijke aspect van bevallen, Hij is erbij en ik vertrouw Hem dat hij mijn lichaam gemaakt heeft om leven te geven.
  Ik ga de komende tijd deze blog verder doorspitten!

  Groetjes,
  Jacolien

  1. Voila Eline

   Leuk om je reactie lezen 😀 fijne zwangerschap en bevalling!!

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page