Borstvoeding tijdens zwangerschap // kan dat?

 

Beautiful happy mother breastfeeding her baby boy outdoor

Foto: fotolia

Ben ik weer! Vandaag een post over zwangerschap en borstvoeding. Bij zwanger zijn en borstvoeding geven komen verschillende hormonen bij kijken. Ze zijn een beetje elkaars tegenpolen. Vandaar dat je ook (mits je je houd aan een aantal ‘hechtings-eisen’) meestal niet gelijk weer vruchtbaar bent als je borstvoeding geeft. Hier schreef ik eerder over. Maar kan je borstvoeding blijven geven tijdens je zwangerschap? Jazeker! Zo lang jij het kan, kan het. Het is niet gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Volgens borstvoeding.com is voeden tijdens een gezonde zwangerschap net zo veilig als een orgasme tijdens het vrijen. Dat je het maar even weet 😉 .

Zelf werd ik pas weer vruchtbaar met 20 maanden postpartum. Twee maanden daarna was ik zwanger van ons tweede kindje. Op dat moment was mijn dochter nog net geen geen twee jaar en zat ze nog vol in de borstvoedingsperiode (de WHO adviseert minimaal 2 jaar borstvoeding!).

Fijn & soms minder fijn
Ik ben dus mijn dochter blijven door voeden toen ik zwanger werd. Tijdens het tweede trimester merkte we beide dat de melk wel erg terug liep en zelfs helemaal even weg was. Heel lief om te zien hoe mijn dochter hier mee om ging. “Deze borst leeg, andere borst” en om een gegeven moment: “Bidden borst, in Jezus naam melk uit”. Zo tof, God verhoorde blijkbaar haar gebed want dit was haar antwoord: “Ja melk uit!” 😀 . Alhoewel het er niet uit stroomde, hoor 😉 .

Bidden borst, in Jezus naam melk uit

Voor mijn gevoel was dit al vrij snel in de zwangerschap, dat ik bijna geen melk meer had. Dat vond ik jammer en had ik eigenlijk niet bij stil gestaan toen ik besefte dat ik weer zwanger zou kunnen raken. Dat dit dus één van de logische gevolgen is. Wél begreep ik later dat het niet bij iedereen zo is dat je ‘droog’ kom te staan, maar wel bij het merendeel. De hormonen van je zwangerschap zijn namelijk sterker dan de hormonen van het borstvoeding geven.

Het geven voor borstvoeding kan tijdens je zwangerschap soms wat onprettig zijn en soms zelfs pijnlijk zijn. Ik heb wel ervaren dat het wat pijn kan doen maar aangezien ik aan het begin van ons borstvoedingsavontuur zo veel pijn heb gehad, is dit te verwaarlozen. Je tepels worden namelijk gevoeliger en daardoor kan het wat meer pijn doen. Ook merk ik dat ik er soms gewoon geen zin in had/heb, een beetje een afkeer er tegen. Maar een huilende peuter die niet lekker in haar vel zit is ook niets, en aan de borst is het dan zo fijn. Zij rustig, en ik weer rustig. Dan is het dat nare ‘ik heb er geen zin in’ gevoel ook weer snel weg 🙂 .

eline en jeroen (Large)

In de nacht
Omdat er weinig melk voor mijn dochter te halen was merkte ik ook dat ze in de nacht minder vaak kwam. Soms kwam ze nog zeker 2 of 3 x even bij mij drinken in de nacht. Dit ging al snel terug naar 1 of 2 x en op dit moment zelfs 0 of hooguit 1 x. Dat is, om eerlijk te zijn, wel fijn natuurlijk. In de eerste week van het ‘weinig melk bij mama uit de borst’ ervaring wilde ze in de nacht nog wel eens vragen om kefir maar dat hebben we gewoon uitgelegd dat dat niet helemaal de bedoeling is (omdat papa en mama dan wel erg wakker worden als ze een fles moeten halen elke nacht). Het mooiste vind ik eigenlijk dat ik er nog het meeste verdriet om heb gehad dat de borstvoeding zo terug liep. Mijn dochter heeft mij laten zien dat het voor haar nog veel en veel belangrijker is dat ze aan de borst mag zijn en dat het hele melk gebeuren alleen maar een lekkere zoete extra is 😉 . Intimiteit is belangrijker.

Intimiteit
En dat is ook precies de reden dat ik wel ben door gegaan. Intimiteit en relatie met mijn dochter. Ze blijft er om vragen en ze vind het fijn. Ze wordt ontspannen, relaxed én ik wordt relaxed en ontspannen. Dus ondanks dat de zwangerschapshormonen er voor gezorgd hebben dat er geen melk meer is, de borstvoedingshormonen die er voor zorgen dat je relaxed en blij wordt zijn nog zekerste weten aanwezig 🙂 !  Door de zwangerschap ben ik soms (en soms vaker 😉 ) wat eerder geïrriteerd en geprikkeld. En mijn dochter daardoor soms ook. En dan is het extra fijn om weer tot elkaar te kunnen komen door samen even te kroelen en borstvoeding te geven.

Tandemvoeden?
Over krap 2 maandjes komt ons tweede kindje en die gaat dan uiteraard vóór wat betreft borstvoeding. Wel zal ik mijn dochter (indien zij het zelf natuurlijk aangeeft te willen) blijven voeden. Tandemvoeden dus. Praktisch gezien heb ik nog geen idee, maar ik geloof dat het wel los zal gaan lopen 🙂 . Ik denk in ieder geval in de middag en in de avond voor het slapen, zoals ik nu ook doe. Hier misschien ervaringsdeskundigen?

Leuk als je reageert!

Ps. Je kunt mij ook volgen op Instagram, @voilaeline!

Borstvoeding tijdens zwangerschap // kan dat?

Hoe ik tegen zwangerschapscontroles aankijk

Borstvoeding tijdens zwangerschap // kan dat?

Hoe mijn eerste bevalling mij beviel

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page