Combucha maken // de hippe theedrank

Com-bu-cha-wat? Ja, combucha (nee, geen sambuca ? ). Mag ik je kennis laten maken met de allerhipste gefermenteerde thee drank? Het is gezond en nog lekker ook. En het is makkelijk om zelf te maken, mits je een moederzwam heb. Oké een moederzwam, dat gaat je vast te ver hè ? ? Alhoewel je het ook gewoon in de winkel kunt kopen, nouja ‘gewoon’ het is in de winkel een stuk duurder, heb je voor het zelf maken van combucha een combucha zwam nodig, ook wel scoby of moederzwam genoemd. Mocht je in Zuid Holland wonen ben je van harte welkom om een moederzwam bij mij op te halen. De zwam groeit namelijk elke keer als het fermentatieproces klaar is! Of je kunt er één bestellen bij bijvoorbeeld deze webshop.

Ik wil meer weten!

Naast de zwam heb je alleen nog maar water, groene thee en kokosbloesem- of palmsuiker nodig. En eigenlijk ook nog een beetje bestaande combucha of anders appelazijn. Een combucha zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten, het ziet er ook gewoon uit als een zwam met allemaal weefsels. Omdat de zwam een organisme is heeft het voeding nodig. De suiker eet de zwam als het ware op tijdens het fermentatieproces. Je proeft de suiker daarom bijna tot niet terug. Kies daarom wel voor ‘gezonde’ suikers zoals kokosbloesemsuiker of palmsuiker. We willen onze moederzwam natuurlijk wel goed verzorgen 🙂 .

Gezond

Combucha is dus een gefermenteerd drankje en bevat daarom super gezonde probiotica. Het ondersteund je darmflora en immuunsysteem. Moeite met naar de w.c gaan? Verleden tijd met combucha.. En tijdens deze donkere dagen kunnen we ook wel een extra boost voor ons immuunsysteem gebruiken. Combucha werkt ook ontgiftend omdat het de leverwerking ondersteund en daarom moet je het wel rustig opbouwen, laat zeggen begin met een halve glaasje per dag en bouw het langzaam op. Als je borstvoeding geeft of zwanger ben zou ik liever beginnen met een slokje per dag.

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 10 gram groene thee (met of zonder smaakje, als het maar wel groene thee is)
  • 140 gram kokosbloesem- of palmsuiker (ik gebruikte palmsuiker en daardoor is de kleur van mijn combucha best donker!)
  • een scheutje combucha of appelazijn
  • een combucha zwam (mijn zwam is vierkant, haha, dit komt omdat ik een vierkant pot heb gebruikt, hij groeit naar de vorm van de pot!)

IMG_0501_1 (Large)

IMG_0535_1 (Large)

Verder nodig

  • glazen weckpot met een inhoud van minimaal 2,5 liter, deksel mag er af
  • grote post elastiek
  • kaasdoek of een simpel servetje kan ook
  • plastic trechter
  • zeef
  • lege glazen flessen of anders nog een 1 of 2 weckpotten

Let op! Combucha kan niet tegen metaal, dus gebruik geen metalen instrumenten. En bewaar je combucha, als deze eenmaal klaar is niet in plastic flessen, maar in glazen flessen.

Aan de slag

  • Breng de helft van het water aan de kook in een steelpan en laat hierin de thee een kwartiertje trekken.
  • Verwijder de thee en los de suiker op in het theewater.
  • Schenk de warme thee in de grote glazen pot en schenk hier vervolgens het overige, koude, water bij.
  • Wacht even een kwartiertje / half uurtje en controleer of het water niet te warm is; niet warmer dan 40 graden, anders vind de moederzwam het niet zo fijn.
  • Doe een scheut combucha of anders appelazijn bij de zoete thee in de pot en leg de combucha zwam er voorzichtig in. Dat mag gewoon met je gewassen handen.
  • Leg de kaasdoek of het servetje op de pot en zet dit vast met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank, maar geen stof.
  • Zet de pot op kamertemperatuur op een donkere plaats weg.
  • Laat de combucha tussen de 7 en 14 dagen staan. In die tijd gaat de zoete thee drank fermenteren tot combucha. Tussendoor kun je proeven, hoe langer je wacht hoe sterker (omdat er meer suikers zijn opgegeten door de zwam).

IMG_0559_1 (Large)

Oogsten

Als het goed is er nu een nieuwe zwam gegroeid aan de moeder zwam. Deze kun je gewoon aan elkaar laten zitten, maar je kunt de nieuwe zwam ook weg geven aan een vriendin. Haal de nieuwe zwam dan voorzichtig los van de moederzwam.

  • Haal ze uit de pot en leg ze in een laagje combucha op een diep bord.
  • Giet de combucha door een fijne zeef en vul de flessen met combucha. Bewaar de combucha in de koelkast. De combucha is zeker een aantal weken houdbaar! Maar zorg er wel voor dat je om de dag minimaal de flessen even opent omdat de druk anders te hoog kan oplopen en de boel kan ontploffen ? .
  • Nu kun je weer opnieuw beginnen! Dat je nu eigenlijk twee zwammen aan elkaar hebt is niet zo erg. Je kunt gewoon het zelfde recept als hierboven gebruiken, en niet doen of het één zwam is.

Wil je even geen nieuwe combucha maken maar de moederzwam wel bewaren? Leg de zwam dan in een weckpot, gevuld met combucha. Doe de weckpot vervolgens ZONDER ring dicht, in verband met de druk die hoog kan oplopen.

IMG_0594_1 (Large)

Combucha maken // de hippe theedrank

Analog Only #1

Combucha maken // de hippe theedrank

de R is weer in de maand

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.