De geëmancipeerde vrouw (deel 1)

De vrouw is in de loop der tijd geëmancipeerd. Dat zeggen ze tenminste. Vrouwen emancipatie, het begrip kent iedereen wel toch. Maar wat betekend geëmancipeerd eigenlijk?  Het woordenboek legt het ons uit: “zelfbewust doordat je je niet meer belemmerd voelt door maatschappelijke normen die te maken hebben met je sekse of huidskleur.” Vrouwen hebben dus lak gekregen aan de maatschappelijke norm. Blijkbaar was de norm dat vrouwen thuis, achter het fornuis, bleven. En nu heeft de vrouw  het voor elkaar gekregen om de maatschappelijke norm te veranderen. De norm is nu dat vrouwen – minstens parttime – werken.

Werken
Maar wacht even, moeders hebben altijd gewerkt. Lees spreuken 31 maar eens. En de meeste vrouwen en moeders werkte ook buitenshuis. Zijn vrouwen dan eigenlijk wel zo geëmancipeerd als we denken? Goede vraag. Er is alleen een belangrijk verschil: het werken bracht niet zo’n vrijgevigheid (of liever dilemma) bij moeders als in onze cultuur. In die culturen werd een baby altijd meegenomen worden door de moeder zolang deze aan de borst zat (dat was geen 6 maanden maar een paar jaar). In onze cultuur “moeten” moeders vaak na 3 maanden weer aan het werk. En ik denk dat weinig moeders hun baby meenemen naar hun werk. Alhoewel ik op onze reis naar Azië dit wel zeker ben tegengekomen! In een bioscoop bijvoorbeeld lag er een kindje achter de toonbank gewoon te slapen! Maar terug naar het “moeten” werken. Dat betekend hier bijvoorbeeld om financiële redenen. Andere moeders kiezen er juist bewust voor om buitenshuis te werken, simpel omdat ze niet goed begrijpen hoe storend het kan zijn voor het welzijn van hun baby als ze gaan werken. Heel veel baby’s in de westerse cultuur krijgen niet de zorg die God heeft ontworpen en de wereld betaald daar een prijs voor. Hechting is belangrijk, weetje.

En mijn gevoelens dan?
Vrouwen hebben gevoelens. Ik weet er alles van. De hele dag thuis alleen met je kids zitten en niks doen is – over het algemeen – niet leuk. “Ik kan niet thuis zitten de hele dag, dan word ik gek”. “Ik wil werken omdat ik sociale vervulling uit mijn werk haal” of “ik wil werken want ik heb gestudeerd, ik heb geïnvesteerd in een opleiding.” Zomaar een paar welgemeende gevoelens van mama’s die heel veel van hun kinderen houden. Het is belangrijk dat we het emotionele dilemma (over de financiële druk nog niet gesproken) van moeders gaan begrijpen, en niet discussiëren en oordelen als een moeder werkt. We moeten stil staan bij het feit dat het ontwikkelen van een harmonieuze moeder-kind relatie de belangrijkste zorg is, niet of een moeder thuis moet blijven of niet. Maar eerst weer even een stukje geschiedenis, waarin we het geheel een beetje beter gaan begrijpen. Nu over de vaders.

Vaders
De vaders – en dit is een belangrijk punt – werkte ook vaak vanuit of dichtbij huis. De meeste runde en familiebedrijf en werkte vanuit huis of de boerderij. Ouderschap en werk waren gemixt en vaak woonden grootouders en andere familieleden ook in het zelfde huis of nabij. Een leefgemeenschap zouden ze dat nu noemen. Het was nooit saai. Moeders konden vanuit huis ook prima helpen met het familiebedrijf. Maar door de industrialisatie en verstedelijking gingen mannen hun huis verlaten om ergens anders voor iemand te werken. Leefgemeenschappen verdwenen (op enkele na). En, nu komt de aap uit de mouw, vrouwen voelden zich hierdoor steeds meer geïsoleerd thuis. En toen kwam het begrip vrouwen emancipatie. Vrouwen wilde niet meer geïsoleerd tuis zitten, maar de hort op, net als de mannen.

De maatschappij van nu
Vandaag de dag hebben vrouwen heel veel opties betreft werk. Als je een tienermeisje vraagt wat ze later wilt worden zal ze waarschijnlijk niet zeggen “huismoeder”. Alhoewel het niet klakkeloos zo gezegd word, is de onderliggende boodschap in onze cultuur dat thuismoeder zijn minder gewaardeerd wordt dan een carrière. Vrouwen verlaten het huis zoals mannen deden vroeger. De maatschappij heeft er een handje bij geholpen door kinderopvang aan te bieden en de boodschap te verkondigingen dat quality time met je kind net zo goed, of nog beter is, dan quantity time (in mijn volgende blog hier meer over). Kinderopvang is de “ouder” geworden. “Ga uit en werk, word gevuld en koop dingen” is de boodschap van de maatschappij die meer waarde hecht aan betaald werk dan aan moeder zijn. Als een resultaat, veel vrouwen voelen dat hun carrière buitenshuis niet mag worden aangetast door moederschap.

Hechting
Ik schreef al dat hechting heel belangrijk is en dat veel moeders dit niet goed realiseren als ze weer aan het werk gaan (of sommige realiseren het misschien wel maar hebben echt geen keus, dit terzijde). Nogmaals, het is belangrijk dat we het emotionele dilemma van moeders gaan begrijpen. Het ontwikkelen van een hechte moeder-kind relatie is de allerbelangrijkste issue, niet of een moeder thuis moet blijven of niet. Volledig moeder zijn geeft de meest stabiele basis voor een goede hechting met je kindje. In mijn volgende post wil ik graag dieper hier op in gaan. Wat is Gods ontwerp voor moeders en baby’s? Wat is hechting? Wat maakt hechting zo belangrijk en wat gebeurd er als moeder en kind niet goed hechten? En hoe zit het dan met quality time en de gevoelens van mama’s? En wat als ik geen keus heb en moet werken?
Daar ga ik over schrijven in deel 2.

Keep calm & mother on! 🙂

keep-calm-and-mother-on-3

 

De geëmancipeerde vrouw (deel 1)

Kangatraining – mijn andere bezigheid!

De geëmancipeerde vrouw (deel 1)

De geëmancipeerde vrouw (deel 2)

Newer post

There are 2 comments

 1. lieve

  hey,
  even op je puntje van :
  De maatschappij van nu
  Vandaag de dag hebben vrouwen heel veel opties betreft werk. Als je een tienermeisje vraagt wat ze later wilt worden zal ze waarschijnlijk niet zeggen “huismoeder”
  ik werkte voor ik mama werd als kinderverzorgster en als ik de kindjes vroeg ( tot 6 jaar) wat wil je later worden antwoorden de meeste meisjes toch mama hoor 🙂
  ps: je hebt een supermooie blog, net ontdekt , dikke proficiat !

  1. Voila Eline

   Hi Lieve,

   Wat tof om te lezen, dat is dus helemaal niet zo wat ik schreef 😉 bedankt voor het delen!

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page