De geëmancipeerde vrouw (deel 2)

Oké, ik geef het toe, mijn vorige blog was misschien wat recht toe recht aan. Graag wil ik in deze post, deel 2 van “de geëmancipeerde vrouw”, één en ander toelichten om misverstanden te voorkomen 🙂 (als ik jullie tenminste nog niet heb weggejaagd..). Ten eerste, jullie mama’s zijn ontzettend mooi en goed geschapen door God. Je bent mama omdat God je zo heeft gemaakt en je kan het! Want God heeft een ontzettend mooi ontwerp voor de relatie tussen jou en je baby bedacht.

Gods ontwerp voor moeders en baby’s

Een sterke moeder-kind hechting is deel van Gods ontwerp, het helpt je baby volledig tot bloei te laten komen (je kindje heeft veel potentie!). Hechting is een onophoudelijk proces van volwassen worden en dat begint bij een mama’s sterke biologische (weet je nog het God-gegeven-instinct?!) overgave naar de baby. Gewoon dicht bij je baby zijn maakt plaats voor jou God-gegeven mama capaciteiten te ontwikkelen en het geeft je baby veiligheid en een gevoel van waarde.

Hechting
Als mama leer je de signalen van je baby kennen en reageer je (zoals het in Gods schepping bedoelt is) op je baby’s noden. Als je dit doet geeft het als gevolg dat je baby gemotiveerd is om signaleren te blijven geven omdat hij de juiste en regelmatige reactie van jou als mama vertrouwd. Jij als moeder daarna wordt meer comfortabel in je reacties naar je baby omdat je feedback en blijdschap van je baby krijgt! Dit geeft jou vertrouwen in je moederschap en brengt hechting tussen jou en je baby. Om het beter te begrijpen heb ik er een illustratie bij gemaakt 🙂 !

hechting

Deze sterke moeder-kind hechting heeft gevolgen voor het leven! Wat een onwijs mooi ontwerp van God! Waarom denk ik dat God het zo heeft ontworpen? Omdat als ik naar God kijk en in Zijn woord lees dan kan ik er van uit gaan dat Hij dingen mooi en goed maakt en daarin geloof ik ook dat hij mijn kindje goed heeft gemaakt om met mij de communiceren en mij goed heeft gemaakt als mama. Wetenschappelijk is er natuurlijk nog veel meer over te zeggen maar daar ga ik nu verder niet op in want dan ben ik nog wel even bezig.

Borstvoeding maakt het makkelijker
Zonder borstvoeding kan een kindje misschien wel overleven en jij als moeder ook. Maar bedenk dat borstvoeding de hechting tussen jou en je kindje wel een stuk makkelijker maakt, vooral voor jou als mama. Hoe dan? Indien je borstvoeding geeft krijg je namelijk twee cadeautjes zomaar voor niks uit de Hemel: de hormonen prolactine en oxytocine. Ze zorgen voor onder andere dat je je relaxter gaat voelen. Welke mama wilt zich nou niet af en toe is even relaxed voelen? Gewoon dicht bij je baby zijn stimuleert deze hormonen als je borstvoeding geeft. God heeft deze hormonale stoffen in een jou als moeder gelegd voor een reden – een sterke hechting met je kindje!

Werken om verschillende redenen
In mijn vorige post schreef ik dat sommige moeders (helaas) genoodzaakt zijn om te werken vanwege financiële redenen en sommige moeders er juist bewust voor kiezen omdat ze bijvoorbeeld verlangen naar het sociale aspect van werken of niet de hele dag thuis met hun kindje verlangen te zitten. Ik schreef daarbij dat deze moeders helaas niet realiseren wat voor gevolgen dit voor hun kindje heeft. Ik realiseer me heel goed dat dit hard kan aankomen. Sommige mama’s realiseren het zich misschien wel maar kiezen er toch voor, onder mom van “ik ben een veel leukere mama als ik een paar dagen in de week werk”. Dat zijn eerlijke gevoelens en deze mama’s houden zeker weten heel veel van hun kindje. Maar als je nogmaals het stukje hierboven over Gods ontwerp voor baby’s lees dan hoop ik dat je begrijp waarom ik dat schreef. God heeft zo’n mooi ontwerp. Het ontwerp is al compleet. We hoeven niet vrijgevig te zijn en onze baby’s uit handen geven. God heeft het wel in ons vrouwen gelegd om ondernemend te zijn. Daar staat genoeg over geschreven in de bijbel. Maar nogmaals, de zuigelingen aan de borst (en ik benadruk het nog een keer, kindjes bleven doorgaans een aantal jaar aan de borst i.p.v. een aantal maanden zoals dat nu gebruikelijk is) werden niet van hun mama gescheiden. Laten we eens kijken naar de gevolgen van het scheiden van moeder en kind.

Moeder en kind van elkaar scheiden, de gevolgen
Als een mama en haar baby regelmatig van elkaar gescheiden zijn missen ze beide de vele voordelen van moeder-kind hechting. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt en ik geloof dat dat Gods ontwerp ook is, is het goed als een baby eerst gehecht is aan één en dezelfde verzorgen en dat is natuurlijk het beste mama. Wanneer een baby verschillende verzorgers heeft kan er niet op dezelfde manier hechting plaatsvinden. Als je als mama er dus voor kiest om te gaan werken zou je eigenlijk 1 en dezelfde oppasser moeten hebben voor de komende 2 jaar, dat zou het beste zijn. Maar dan als nog, ben jij de mama, is er de papa, en is er de oppasser.
In hoeverre de hechting minder sterk is of helemaal niet ontwikkeld is afhankelijk van verschillende factoren:
– de behoefte van de baby naar contact (onze dochter is erg behoeftig, en zou de stempel ‘huilbaby’ hebben gekregen als we haar niet zo veel gedragen zouden hebben)
– in hoeverre de baby gevoelig is voor scheiding
– in hoeverre de oppasser juist reageert op de noden van jou baby
– hoe vaak je als mama gescheiden bent van je baby
– en hoe je met je baby omgaat als je wel met je baby bent

De gevolgen zijn dus erg afhankelijk. In het begin van de moeder-kind communicatie leert je baby dat zijn noden en signalen begrepen worden. Dit proces zorgt ervoor dat je baby gehecht raakt aan zijn eerste zorgdrager (dus jou als mama / papa of de oppasser). Vervangende mama’s (dus ook papa’s) hoe zorgzaam en liefdevol ze ook zijn, ze hebben niet het God-geven-biologische hechting met je baby. Ze genieten niet de harmonieuze en “hormonieuze”(weet je nog de hormonen prolactine en oxytocine) relatie die jij met je baby heb en kunnen daarom niet zo goed reageren al jij. Wanneer er niet op een baby’s signalen consequent en juist gereageerd wordt, wordt het vertrouwen in zijn omgeving die voor hem zorgt minder. Dat is eigenlijk het meest verdrietige gevolg. Misschien niet gelijk zichtbaar maar het heeft wel gevolgen voor de relatie tussen jou en je kindje.

Niet hechten komt op als onkruid
Niet hechten met je kindje is een subtiel probleempje dat in het leven van veel mama’s en baby’s opkomt als onkruid. Een moeder die veel verantwoordelijkheden buitenshuis heeft (waarbij ze haar kindje uiteraard niet mee kan nemen) of een mama die onzelfverzekerd is in haar kunnen als moeder zal moeilijkheden kunnen hebben om echt te genieten van moederschap en het vormen van een hechte band met haar kindje. Als gevolg kan een mama tegenstrijdige gevoelens hebben ondanks dat ze haar kindje natuurlijk heel erg liefheeft. Met het gevolg dat ze makkelijker en vaker oppassers inschakelt, aangezien ze niet het vertrouwen heeft in het reageren op haar baby’s signalen of omdat ze dit niet vaak op de juiste manier doet. Het resultaat van het niet reageren of onjuist reageren op haar baby’s signalen is dat haar kindje haar niet “beloont” op een manier dat het haar moederschap stimuleert. Hierdoor komen mama en baby steeds verder van elkaar te staan, de moeder gaat verder met haar carrière buitenshuis en de baby wordt steeds afhankelijker van de vervangende verzorger. Pogingen om weer “back-on-track”te komen met moederschap zijn oncomfortabel en niet succesvol omdat de continuïteit van de moeder-kind hechting verstoord is in een heel vroeg stadium.

Quality time
Het idee van “quality-time” is bedacht voor vaders die vele uren van huis waren voor werk. Ze hadden weinig tijd om met hun kinderen te zijn, maar als ze de tijd die ze hadden goed besteden, dan was het goed genoeg. Dit idee is nu ook overgenomen door werkende moeders. Kinderen die alleen quality-time van beide ouders krijgen zitten als het ware geperst tussen het drukke schema van beide ouders. Quality-time wanneer het de ouders uit komt. Maar quality-time negeert een paar basis principes van kinderen: kinderen zijn spontaan; hun leren is vaak afhankelijk van hun stemming en ze hebben noden die onverwachts zijn. De meeste noden kunnen niet in een schema gezet worden! Ik denk dat een van de belangrijkste misvatting in ouderschap is, is dat je als ouders altijd je kind moet stimuleren of moet “vermaken”. Vaak is juist de belangrijkste rol van de ouders gewoon beschikbaar zijn wanneer een “quality-time”moment om de hoek komt kijken!
Het concept van quality-time maakt dat veel ouders het zichzelf kunnen rechtvaardigen dat ze werken. Maar de vraagtekens er aan zijn duidelijk. Waarom is alleen de ouder-kind relatie gedegradeerd tot een paar minuten (of misschien iets meer 😉 ) quality-time? Waarom kunnen leraren studenten niet na 1 uur “quality-time” les geven naar huis sturen? Waarom kan je niet tegen je baas zeggen: “Ik ga vandaag maar 1 uur werken, maar het zal wel quality-time zijn”? De rekensom die ouders maken dat 1 uur quality-time opweegt tegen 8 uur quantity-time is simpel gezegd een leugen.

Gevoelens
Terug naar de gevoelens van de mama die wilt werken. “Ik wil werken voor de sociale contacten.”. Of een mama die perse haar opleiding nuttig wilt gebruiken. Of: “Als ik thuis blijf dan word ik gek, ik ben een betere moeder als ik een tijdje weg ben van mijn kind en vervulling vind buitenshuis.” Dit zijn echte gevoelens van mama’s die hun kinderen ook echt liefhebben. Nogmaals, het is belangrijk dat we het emotionele dilemma van mama’s gaan begrijpen, dat is belangrijker dan discussiëren of een mama wel of niet moet werken. Het ontwikkelen van een harmonieuze moeder-kind relatie is belangrijkste issue, niet of een moeder thuis moet blijven of niet. Zoals ik al in mijn vorige post schreef, het werken op zich is niet “onnatuurlijk” voor een vrouw. Vrouwen zijn ondernemend, God heeft ze zo gemaakt! Lees spreuken 31 maar, die vrouw sliep volgens mij niet eens..

Maar weer terug naar de gevoelens. Als jij je herken in de boven genoemde gevoelens dan wil ik je graag de volgende suggesties geven.
1. Indien je nog zwanger bent, vraag God om wijsheid om Zijn carrière plan met jou leven te openbaren. Sta open voor zijn leiding. Indien het mogelijk is (en vaak is dat wel degelijk mogelijk!) maak je keuze om te werken pas als je bevallen bent.
2. Geef fulltime moederschap een kans! Ga er niet in met verwachting dat je gek wordt thuis want dan wordt je het ook.
3. Verdiep je in Attachment Parenting en in Gods ontwerp voor jou als moeder. Geniet van de mooie cadeaus die God heeft gegeven. Je zult verbaasd staan hoeveel vervulling moederschap kan geven als je Gods ontwerp voor moederschap volgt.
4. Word zelfstandige ondernemer en werk vanuit huis indien je toch graag de handen uit de mauwen steekt zoals ik :). Er zijn veel mogelijkheden, van een webshop starten in kinderkleding tot Kangatrainer (gat in de markt in Nederland!)
5. Wellicht is het mogelijk, in overleg met je werkgever, om vanuit huis te werken
6. Plan vooruit! Leg geld apart voor de eerste prille jaren waarin je kindje nog zo klein is zodat jij daar op kan focussen en tot die tijd niet hoeft te werken
7. Indien je puur moet werken om financiële redenen: stel je prioriteiten. Wat is echt noodzaak en wat zijn de “luxe”uitgaven.

Lieve mama’s, buitenshuis werkend, binnenshuis werkend of niet werkend, zet je in voor een sterke hechting met je kindje. Bid en bespreek tegenslagen en frustraties met God en met je man, stop het niet weg! Moeder zijn kan soms veel met je emoties doen, helemaal als je als kind niet de liefde en aandacht heb gehad die je nodig had. Ik wil je aanmoedigen dat God je emoties kan helen en tijdens jou moederschap ook joú liefdesemmer weer zal laten overstromen!

Liefs!

De geëmancipeerde vrouw (deel 2)

De geëmancipeerde vrouw (deel 1)

De geëmancipeerde vrouw (deel 2)

Gezinsplanning & borstvoeding

Newer post

There are 2 comments

  1. Sandra

    Ik heb sinds kort je blog ontdekt en ik ben fan!!!! Vooral omdat het ook over God gaat. Dit blog is echt precies waar ik naar zoek, ook de recepten e.d. Ik eet ook puur en suikervrij. Mijn zoontje is nu precies een maand en ik zou willen dat ik je blog eerder had ontdekt! Ik heb nu een draagdoek aangeschaft en ik geef borstvoeding. Ik herken je verhaal over borstvoeding helemaal, maar het is zó mooi om te doen!!!! Ik vroeg me af of je misschien ook een artikel kunt maken over wat God zegt over het moederschap. Ik las ergens: “Gods ontwerp voor moederschap”. Wat houd dat dan precies in??

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page