DIY recept kippenbouillon // slowcooker

Zelf bouillon trekken van kip- of runderbotten is eigenlijk heel simpel.

Stop alle ingrediënten in een slowcooker en just wait. Bouillon door een zeef halen en klaar! It’s that easy.

Ouderwets misschien maar zelf getrokken bouillon is gezond, het werkt zelfs ontgiftend! Daarom maak ik sinds kort mijn eigen kippenbouillon en runderbouillon. Bouillon trek je van botten omdat hierin de meeste mineralen zitten. Om er voor te zorgen dat het er goed word uit getrokken voegen we appelazijn toe aan het geheel. Hoe langer je de bouillon laat trekken hoe meer gezonde gelatine en goede vetten de bouillon zal bevatten. Vetten zijn belangrijk voor je hele functioneren. Voor kippenbouillon kun je het beste een soepkip gebruiken. Dit is een wat oudere kip met stugger vlees en juist daarom is deze geschikt voor een bouillon die lang staat te trekken. Bij een ‘normale’ kip zou het vlees al snel van de botten afvallen en helemaal smurrie worden omdat het zo zacht is. Mijn soepkip kocht ik bij de biologische slager bij ons op de markt. Wel prijzig, €14,50 per kg. En een soepkip weegt minimaal wel 1 kg. Er zijn zeker ook goedkopere adressen, zoals een bio kippenboer in de buurt (Een vriendin van mij tipte dat er in Terschuur, in de buurt van Barneveld, een bio kippenboer* is waar je voor €5,- soepkippen kan krijgen, mocht je daar in de buurt wonen 😉 . Bij ons in de buurt helaas nog niet gevonden.) of je zou evt. voor een niet bio-soepkip kunnen gaan. De groente en kruiden zorgen dat de bouillon een heerlijke smaak krijgt! Probeer zoveel mogelijk biologische groente te zoeken, of in ieder geval onbespoten. Juist omdat je de groente ook zo lang mee trekt!

*deze heet de Biohof! 🙂

Ingrediënten

 • 1 soepkip
 • 2 grote wortels of 3 kleinere, in grote stukken
 • 2 bleekselderij stengels, in grote stukken
 • 2 uien, beide door de midden gesneden
 • halve bol knoflook
 • 10 hele peperkorrels
 • 2 laurierbladen
 • 1 Kombu (Japans gedroogd zeewier, te koop in de biowinkel)
 • 2 eetlepels appelazijn (Het liefst natuurlijke troebelazijn en anders kun je, zoals ik, de bio appelazijn van de AH ook prima gebruiken 😉 )
  Let op! Geen zout toevoegen. Doe dat pas als de botten uit de bouillon zijn, zout onttrekt namelijk het giftige metaal lood aan de botten.

Verder nodig

 • Slowcooker / crockpot van minimaal 7 liter
 • Zeef

IMG_0404_1 (Large)

Bereidingswijze

Spoel de soepkip af met water en doe deze samen met de gesneden groenten, kruiden, kombu en appelazijn in de slowcooker. Voeg kokend water toe tot net iets onder de rand. Zet de slowcooker op laag en wacht 6 uur. Daarna kun je de kip er uit halen en het vlees eten, gebruiken in een gerecht of bewaren in een laagje bouillon om later weer terug te doen voor kippensoep. De botten en eventueel harde stukken vel doe je vervolgens terug in de slowcooker. Zet de slowcooker weer op laag en wacht nogmaals 6 uur. Nu worden de botten nog eens extra getrokken. Nu kun je de bouillon zeven en eventueel het kippenvlees terug doen om er kippensoep van te maken. Nu kun je ook Keltisch zeezout toevoegen naar smaak (ongeveer 1 tot 2 eetlepels). Zout is nodig voor de smaak en als je je bouillon gaat bewaren zorgt zout er ook voor dat de bouillon langer houdbaar blijft. De bouillon is ongeveer een week houdbaar in schone potten in de koelkast 🙂 !

DIY recept kippenbouillon // slowcooker

Slaap kindje slaap

DIY recept kippenbouillon // slowcooker

Tweedehands vondsten // schoenen & meer!

Newer post

There are 2 comments

 1. Marja de Vries

  Hoi Eline, iemand op twitter tipte mij dat we genoemd waren in jouw recept, leuk hoor die gratis reclame voor onze soepkip !!! Die kippen boerderij in Terschuur heet trouwens de Biohof, kijk maar eens op onze site voor meer informatie en het bedrijfsfilmpje zal jou ook wel aanspreken denk ik. In Mei willen we een keer een kookworkshop met onze soepkip organiseren. Groet Marja de Vries

  1. Voila Eline

   Wat leuk Marja! Bedankt voor je aanvulling. Ik zal het er bijschrijven, de Biohof 🙂 Groetjes!

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.