Echte hemelse chocolademousse // recept

Ik denk wel dat zo’n beetje iedereen die met gezond eten bezig is de ‘gezonde’ chocolademousse kent. Die ene met cacaopoeder (al dan niet rauw), avocado en banaan. En voor de zoetekauw nog wat extra honing er door. Deze chocolademousse is best lekker, maar kan wat mij betreft totaal niet tippen aan echte chocolademousse. Ik vind het eerder een soort banaan-chocoladepudding.

Ik begon te ‘craven’ naar échte luchtige chocolademousse.

IMG_0879_1 (Large)

IMG_0885_1 (Large)

Ongezond? Gevaarlijk?

Maar is echte chocolademousse dan niet ongezond? Vooral het rauwe eiwit schrikt de meeste mensen af om het te maken. Maar ook van roomboter en slagroom zijn veel mensen bang. Laten we beginnen met roomboter en slagroom. Er is heel lang, ten onrechte, gedacht dat roomboter niet zo goed was vanwege de verzadigde vetten. Maar onderzoek toont dat er helemaal geen verband is tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziektes. Roomboter bevat onder andere dus gezonde verzadigde vetten (waardoor je lekker lang vol zit en dus minder gaat snoepen), vetoplosbare vitamines (en dus het best gegeten kunnen worden in combinatie met vetrijk voedsel) zoals A, E en K2 en is een goede bron van geconjugeerd linoleenzuur (wat goed schijnt te zijn voor een betere vetverbranding). Slagroom bestaat ook voor een groot gedeelte uit melkvet (33%) en daarom kun je ook net als bij roomboter, lekker van slagroom genieten (doe er dan alleen geen suiker door!). Het liefst zou ik rauwemelkse roomboter en rauwemelkse slagroom willen eten, dat is natuurlijk verreweg het gezondst. Helaas is het of niet betaalbaar of niet vindbaar. Maar omdat deze producten voor een groot gedeelte uit vet bestaan is het niet zo erg dat de producten verwarmd zijn geweest, het vet veranderd daar niet door.

Terug naar het ei. Bij rauw ei denken mensen vaak aan de salmonella bacterie. De salmonella bacterie komt van nature voor in de darmen van kippen. Dat is normaal. Maar een ei komt uit dezelfde uitgang als waar zijn ontlasting uit komt, tsja God zou wel in een creatieve bui zijn geweest.

Maar een ei komt uit dezelfde uitgang als waar zijn ontlasting uit komt, tsja God zou wel in een creatieve bui zijn geweest.

Daardoor is het in principe mogelijk dat de salmonella bacterie bij het ei komt, maar dit komt vrijwel niet voor! Als een ei bevrucht is, en wij het niet zouden eten, dan zou er natuurlijk een kuikentje uit komen. En die zou het niet overleven, een salmonella infectie. Dus daarom heeft God een ei zo ontworpen dat deze goed wordt beschermt. Een ei heeft namelijk een goed beschermde schil die geen bacteriën door laat. En mocht dit toch gebeuren dan heb je nog het vlies van het ei. Daarna komt pas het eiwit, maar omdat eiwit arm is aan ijzer (eigeel juist niet) kunnen bacteriën slecht overleven (bacteriën hebben ijzer nodig). Toch is het natuurlijk wel mogelijk, maar met dit in je achterhoofd, hoe God een ei ingenieus heeft gemaakt, snap je hopelijk dat de kans ontzettend klein is. Waarom je er wel voor zou kunnen kiezen om niet té vaak rauw eiwit te eten is omdat eiwit avidine bevat. Avidine bindt met vitamine B8, waardoor het niet kan worden opgenomen in je lichaam. Maar echt een B8 tekort kun je pas krijgen bij het eten van veel rauw eiwit (elke dag).

Hygiëne

Hygiëne is natuurlijk wel belangrijk. Gebruik daarom een ei van een kip die lekker buiten heeft kunnen scharrellen, niet in haar eigen poep (waar dus de salmonella bacterie in kan zitten) of in de modder maar in gras. Gewoon, zoals kippen horen te leven. Het beste koop je dus biologische eieren, of beter nog hou zelf een aantal kippen 🙂 . En belangrijk is dat je als een ei breekt om rauw te gebruiken, het wel gelijk gebruikt. Ik laat het weleens een dagje in de koelkast staan (bijvoorbeeld een eiwit als ik alleen het eigeel nodig had of andersom, maar daarna gooi ik het weg). Omdat de kans van salmonella aan de buitenkant van de schil van een ei het grootst is zou je de buitenkant van het ei eerst kunnen afspoelen met water en zeep.

Dat was dat. Nu het recept 🙂

Ingrediënten

  • 120 gram pure chocolade. Ik gebruikte 92% van Vivani, deze bevat als zoetmaker kokosbloesemsuiker.
  • 2 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 125 ml slagroom
  • 2 tot 4 eetlepels honing

IMG_0872_1 (Large)

bereidingswijze

  1. Smelt in een pannetje de chocolade au bain marie. Dit betekend dus dat je een pannetje met heet water op zet en daarin het pannetje met chocolade zet, zodat de chocolade niet kan aanbranden. Je heb speciale au bain marie pannen. Maar een grote + iets kleiner pannetje lukt ook.
  2. Heel belangrijk! Zorg dat je mengkom vetvrij is en droog. Klop hierin de eiwitten stijf. Als je de kom op zijn kop draait en de eiwitten blijven aan de kom plakken, dan is je eiwit goed stijf.
  3. Klop de slagroom stijf met de honing
  4. Meng de gesmolten chocolade voorzichtig met de ewitten
  5. Spatel vervolgens het eiwit-chocolade mengsel door de slagroom
  6. Verdeel in bakjes en zet het een paar uur in de koelkast, of als je niet kan wachten een half uur tot een uurtje in de vriezer 🙂

IMG_0897_1 (Large)

Genietse!

 

 

Echte hemelse chocolademousse // recept

Happy mommy monday #3

Echte hemelse chocolademousse // recept

Printable: 1 John 4:19 // We love because He first loved us

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page