Een box vol speelgoed, is het nodig?

Een box vol speelgoed, is het nodig? Een box, is het nodig? Überhaupt speelgoed, is het nodig?
De eerste paar maanden lag mijn dochter wel eens in de box. Ze keek dan naar mijn zelfgemaakte mobiel met vogeltjes. Verder deed zeg eigenlijk niet echt iets. Ze was nog erg jong.
Naarmate ze ouder werd, wilde ze liever ook niet meer in de box. Niet om te kijken naar vogels maar ook niet om te spelen. Ze wilde graag bij mij zijn om te zien wat ik doe.
Ik heb toen een sling aangeschaft. Daarin kan ze lekker op mijn heup zitten als ze wakker is en mee kijken met de dingen waar ik mee bezig ben. Ze vind het in één woord ge-wel-dig als ik bezig ben in de keuken met kokkerellen of bakken.

Ik draag mijn dochter dus veel. Ook als ze wakker is. Ik hoor sommige nu denken, “is ze dan niet de hele tijd passief en moet ze niet haar energie kwijt?”.
Ze is inderdaad passief als ze in de draagdoek of sling zit, maar met haar denken is ze daarentegen heel erg actief. Ze ziet wat ik aan het doen ben, en geloof me, zoals ik net al schreef, ze vindt het geweldig en onwijs interessant! Ze kijkt met grote ogen hoe ik een pompoen tot blokjes hak of als ik koekjes aan het maken bent. Kijken is leren! Ze is na een ‘kijk’ kwartiertje in de draagdoek vaak ook veel ontspannender dan na een kwartiertje spelen. En qua lichamelijke ontwikkeling en kracht loopt ze eerder op voor dan achter. Ze kan goed zelf zitten en rolt als ze wilt de hele kamer door 🙂 .

IMG_3649_1 (Small)

Passief / actief
Nog even verder over passief en actief zijn van een baby. Jean Liedloff schrijft in haar boek over de in-je-armen-fase (ik heb hier eerder over geschreven in de post over slaapjes in de draagdoek). Dit is de fase waarin je baby nog niet kan kruipen. In deze fase is het volgens haar belangrijk dat je je kindje bij je draagt. Baby’s ondernemen dan vrij weinig en zijn dus passief, maar doen een verscheidenheid aan ervaringen en avonturen op omdat ze worden gedragen door hun mama (mits hun mama wel lekker actief met de alledaagse dingen bezig is). Het opdoen van deze ervaringen is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Je baby ziet, ruikt en hoort van alles wat met het dagelijkse leven te maken heeft. Op deze manier geef je ook een realistisch voorbeeld van het leven aan je baby. Wanneer je baby er voor klaar is om te kruipen en zelf dingen te ontdekken en daar behoefte aan heeft zal hij dat zeker laten merken. Ik zie dat ook heel duidelijk bij onze dochter, steeds meer geeft ze aan zelf te willen rollen en ontdekken op de grond. De kruipfase zit er aan te komen!

Geen box
De box waarin onze dochter weleens lag toen ze jonger was, was eigenlijk een ledikant. Deze dient nu als co-sleeper bij ons op de slaapkamer. Wij missen de box eigenlijk helemaal niet in de woonkamer. Mensen zijn soms verbaasd als ze bij ons op bezoek komen en zien dat wij geen box hebben. Als ze wel behoefte heeft aan ‘spelen’ (eigenlijk kun je beter zeggen ‘ontdekken’) leg ik haar lekker op de grond neer. Op een plek waar ze mij ook kan zien en waar ze lekker kan rollen en kan proberen te kruipen. Onze dochter is nu 7 maanden en ik merk dat ze steeds meer die behoefte krijgt om zelf lekker te ontdekken en proberen te kruipen.

Speelgoed
Is speelgoed eigenlijk nodig? Ik denk dat veel ouders er mee eens zijn dat baby’s juist de dingen leuk vinden waar wij mee bezig zijn. Potten, pannen, pollepels, noem maar op 🙂 . Mijn dochter mag van mij overal mee spelen, mits het veilig is. Als ik zelf speelgoed koop, koop ik het liefste speelgoed van hout of van plastic waarvan het gerecycled is en 100 % veilig is. Plastic is namelijk vaak niet zo fantastic. Er zitten vaak chemische stoffen, weekmakers en bijvoorbeeld bpa in. Deze stoffen kunnen de hormoonhuishouding van je baby verstoren, ze stoppen namelijk alles in hun mond! Ik geef ook niet een overdosis aan speelgoed aan mijn dochter omdat ik merk dat ze het ontdekken van de omgeving al interessant genoeg vind! Ik zal binnenkort meer over gifvrij speelgoed schrijven en waar je op kunt letten.

Een box vol speelgoed, is het nodig?

Blij met eerlijke bloemen

Een box vol speelgoed, is het nodig?

Makkelijk je eigen haargel maken, met lijnzaad!

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.