Epi-no // voorbereiden op een bevalling zonder knip

Fotolia_60998887_Subscription_Monthly_M (Large)

Foto: fotolia

Epi-no. Epi-wat? Heb je er wel eens van gehoord? Epi betekend knip en no betekend natuurlijk nee, dus nee tegen de knip 😉 (en nee tegen uitscheuren!). Een knip kun je krijgen als je kindje er snel uit moet, uit nood laat maar zeggen, maar ook als ze bang zijn dat je gaat scheuren, dan zetten ze liever zelf een knip omdat ze dan zeker weten dat je niet helemaal doorscheur (totale ruptuur van je vagina naar je anus, not so fun). Maar wat is de epi-no? De epi-no is een medisch instrument of ook wel geboortetrainer genoemd en het idee is eigenlijk heel simpel. Het is een ballonnetje met een hand pompje met of zonder barometer. Je brengt het ballonnetje naar binnen (in je vagina 😉 ) en pompt het eerst tot een paar centimeter diameter op en dan elke keer wat verder. Het kan je helpen om voor te breiden op een natuurlijke bevalling zonder knip of scheuren.

Kosten

Er zijn twee verschillende epi-no’s. De epi-no Delphine Plus en de epi-no Delphine. De Delphine Plus heeft een drukmetertje. Zo zie je of je de juiste spieren traint en hoe goed je tijdens je oefeningen de bekkenbodemspieren aan- en ontspant. Met de Epi-no Delphine Plus kun dus je ook na je bevalling je bekkenbodemspieren trainen. Zelf heb ik gewoon de normale, de Delphine, zonder drukmetertje. De Epi-no Delphine kost 105 euro en de Epi-no Delphine Plus 143 euro. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden de epi-no.

Geschiedenis

De epi-no is eigenlijk een soort medische kopie van de ‘kalebas-methode’ die Afrikaanse vrouwen gebruiken. Sinds lange tijd bereiden Afrikaanse vrouwen zich intensief voor op hun bevalling. Dit doen ze door gedroogde kalebassen van verschillende grootte te gebruiken om hun spieren en weefsel in het bekkengebied voor hun bevalling te trainen en te versoepelen. Ze brengen dus telkens een grotere kalebas naar binnen. Op deze manier kunnen zij de veranderingen die hun lichaam ondergaat tijdens de bevalling veel beter opvangen. En na hun bevalling zijn ze weer sneller op de been.

Kalebassen-Geburtsvorbereitung_01

Hoe?

Vanaf 36/37 weken kun je beginnen met de epi-no. Zelf was ik al begonnen met 35 weken omdat ik bang was dat ik eerder zou bevallen en dan de epi-no niet zou hebben kunnen gebruiken. In principe is het niet nodig om eerder te beginnen dan 37 weken omdat je in 3 weken genoeg tijd heb om je bekkenbodemspieren te trainen en de spieren te rekken. Er zijn drie trainingsfasen voor je bevalling. Eerst train je de bekkenbodemspieren met als doel ze te versterken voor de bevalling. Vervolgens train je het soepeler maken van de vaginale opening, het perineum en de spieren eromheen middels voorzichtige rekking. De laatste fase bereidt jou voor op de 2e fase van de bevalling, de uitdrijvingsfase. Je kun het beste 2 keer per dag een kwartiertje oefenen.

Kan oefenen met de Epi-no de bevalling opgang helpen?

Nee. Volgens de website van epi-no is dit uit meerdere studies gebleken. Als je een grotere kans op vroeggeboorte heb, raadpleeg dan wel even je arts of je verloskundige voordat je begint met de training, aldus de website.

Mijn ervaring

Om eerlijk te zijn vond ik het trainen met de epi-no niet heel erg bijzonder. Ik deed het 2x per dag braaf maar het was nou niet echt leuk, maar ook niet echt vervelend. Het doet zo ie zo geen pijn, maar tijdens het ‘uitpersen’ van het ballonetje vond ik het soms wel een beetje vervelend. Maar ach, dit het stond in schril contrast met een bevalling 😉 . Wel vond ik het fijn om te merken dat het gebeuren zo ver kon oprekken. Dat gaf zelfvertrouwen. Uiteindelijk ben ik niet gescheurd en heb ik geen knip gehad, natuurlijk is het altijd de vraag of het echt door de epi-no kwam, maar ik geloof dat het zeker heeft geholpen tot een fijne en vlotte bevalling waarin ik zelfverzekerd was. 

Bron: epino.nl

Epi-no // voorbereiden op een bevalling zonder knip

Happy Mommy Monday #9

Epi-no // voorbereiden op een bevalling zonder knip

natuurlijke make-up // gif- & dierproefvrij

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.