Even een update: Dreumes op het potje

Vorig jaar schreef ik over baby zindelijkheidscommunicatie (BZC) of ‘baby op het potje’. Ik schreef in mijn blog dat onze dochter al vrijwel vanaf de geboorte op het potje poept en plast. Ook schreef ik mijn ervaring en tips in deze post. Maanden later schreef ik ook over de up’s en down’s en tips bij een ‘potjes pauze’. Inmiddels is onze baby een dreumes geworden (ze is 15 maanden). Hoe gaat het nu?

Zindelijk?
In het boek ‘The Diaper Free Baby’ dat ik las toen onze dochter net een week oud was, stond dat veel baby’s zo tussen de 1 en 1 1/2 jaar zindelijk zijn indien je er BZC gedaan wordt. Natuurlijk hoopte wij dat onze dochter met 1 jaar zindelijk zou zijn. Dat was niet het geval. Met 1 jaar ging het communiceren over poepen en plassen met mijn dochter op zich best aardig. Er kwam alleen iets nieuws bij kijken: onze dochter wilde gewoon niet plassen als wij haar boven de wc hielden, ondanks dat ze aangaf dat ze moest plassen. Vervolgens deed ze haar behoefte in haar luier. Voornamelijk was dit bij poepen trouwens, het kost natuurlijk best wat ontspanning om dat te doen. En onze dochter is een fladderende vlinder of spring in het veld die nou juist ontspannen lastig vind. Net zo als dat ze niet graag op schoot zit, het liefst lopend borstvoeding krijgt haha. Maar goed, mijn man en ik vonden het lastig om niet ‘onzelfverzekerd’ in het hele BZC te worden. We besloten om er maar ontspannen mee om te gaan. Als dochterlief aangaf naar het potje te moeten, kreeg ze de kans. Als ze vervolgens niks deed, dan niet. Niet erg. Ook vieze luiers zijn niet erg. Dat is trouwens zo ie zo belangrijk om niet je kindje de indruk te geven dat het fout is om in zijn of haar luier te poepen of te plassen, dat is alleen maar slecht voor het zelfvertrouwen van je kindje.

De omslag
En toen kwam de omslag. Met precies 15 maanden (net 1 week) wilde ze ineens wél op het potje plassen én poepen. Ik had me eigenlijk ook voorgenomen om haar niet meer boven de w.c. te houden omdat ze, simpel gezegd, gewoon te zwaar hier voor wordt. Dus dan maar het potje. En ze vond het leuk! Pssss en daar kwam het plasje. Al bijna een week draagt ze vrijwel geen luier meer, alleen af en toe als ze ergens heen gaan. Onwijs tof. Maar het kan natuurlijk ook zo weer omslaan, alhoewel we daar niet van uit gaan! Zindelijkheid is eigenlijk ook net hoe je het bekijkt. Als je baby zindelijkheidscommunicatie met je kindje doet vanaf geboorte of binnen 3 maanden, dan heeft een baby eigenlijk altijd ‘besef’ dat hij plast of poept. Het enige wat dan nog moet groeien is de communicatie hier in tussen baby en ouder. Echt zindelijk worden zit er dus dan niet bij. Alhoewel, hoe ouder een kindje wordt, hoe langer hij z’n plasje kan ophouden. Dat is natuurlijk wel zo.

Babygebaren
Wat de communicatie tussen mij en mijn dochter onwijs geholpen heeft is babygebaren. Samen met mijn dochter heb ik een mini-cursus gevolgd. We (uhh vooral ik) leerde onwijs veel gebaren van het alledaags leven. Het enige gebaar wat écht dagelijks gebruikt wordt hier is poepen en plassen. Het is veel makkelijker voor haar om een gebaar te leren dan om het woord plassen of poepen te leren. Het scheelt echt een hoop frustratie en huilen. Nu ze het gebaar goed onder de knie heb, en ik haar dus begrijp, hoeft ze niet meer te huilen als ze naar het potje moet. Babygebaren is trouwens niet slecht voor de taalontwikkeling, het is iets ‘extra’s’, zolang je er ook maar bij praat. Dus het gebaar + praten. Kids zijn leergierig, dus praten komt ook echt wel! 🙂

Ik ben benieuwd, zijn er hier ook mama’s die hun baby al op het potje zetten?

Foto: fotolia

Even een update: Dreumes op het potje

Suikervrije wortelcake

Even een update: Dreumes op het potje

Rabarber appelcake // Lekker en goedgevuld

Newer post

There are 8 comments

 1. Martha

  Vanaf de geboorte op het potje. Dat ken ik niet. Onze zoon is bijna een jaar en ik ben van plan om al snel het potje in de kamer te zetten. Zeker niet boven de wc want dat is te zwaar haha. Maar ik vind diaper free wel goed klinken (ook al is het niet 100%).

  1. Voila Eline

   Het is nooit te laat om met bzc te beginnen 🙂 succes!

 2. Anna

  Hoi Eline, onze dochter van 16 maanden plast elke dag wel eens op het potje, maar doet ook nog veel plasjes in de luier. Kun je wat tips geven? Ze snapt namelijk wel wat ik bedoel, maar houdt haar plas niet op en ze geeft aan als ze een vieze luier heeft (dan ben ik dus al te laat). Hoe vaak en op welke momenten zet je je dochter op het potje? En hoe kan ik haar helpen om het op te houden en eerder aan te geven dat ze moet?

  1. Voila Eline

   Hoi Anna,
   Sorry dat ik nu pas reageer. Je berichtje was in de spambox gekomen.
   Wat gaaf dat je ook met bzc bezig bent.
   Hoe gaat het nu met op het potje zetten? Als tip, je dochter misschien binnen even zonder luier te laten lopen met het potje in de buurt. Zodra ze dan gaat plassen op het potje zetten.
   Als ze geen luier aan heeft voelt ze namelijk en beseft ze ook beter dat ze plast, en dan word het nat en de meeste vinden dat ook niet fijn.
   wat ik ook een tijdje heb geprobeerd is na het plassen in de luier alsnog op het potje te zetten, soms moest ze namelijk nog meer plassen.
   In het begin zette ik haar trouwens elke keer nadat ze wakker was / uit de auto kwam / uit de draagdoek kwam / thuis kwamen op het potje.
   Maar wat misschien ook erg leuk is, is elke keer als ze plast op het potje het gebaar voor plassen voor doen (te vinden op youtube, babygebaren). Of door bijvoorbeeld pssst te zeggen als ze op het potje plast.
   Succes, ben erg benieuwd hoe het nu gaat!

 3. Anna

  Hallo Eline,
  Bedankt voor je antwoord. Mijn dochter plast inmiddels veel vaker op het potje. Van voorheen ca. 1x naar inmiddels 4-5x per dag, dus bijna elke keer dat ik haar op het potje zet. Er is dus vooruitgang! Ze weet precies wat ze moet doen als ze op het potje zit. Ik laat haar af en toe ook zonder luier rondlopen, maar dat is nog wel wat gedoe omdat we in het hele huis behalve de keuken tapijt hebben liggen. Dus dan moet ik de keuken helemaal afzetten. Maar ik ben van plan dat wel vaker te gaan doen. Hoe gaat het met jouw dochter ’s nachts en als je weg bent met het zindelijk zijn? Zit er dan niet teveel tijd tussen?

  1. Voila Eline

   Hoi Anna,
   Wat leuk om te lezen dat er zo’n vooruitgang is.
   In de nacht gaat het hier best goed met mijn dochter. We doen wel co-sleeping met haar, dus ze slaapt naast me.
   Daardoor kan ik haar gelijk op het potje zetten, die staat bij het bed. Meestal als ze wakker word moet ze plassen. T is al een soort routine hier geworden.
   Maar nu ze al een paar maanden zindelijk is merk ik dat ze steeds langer d’r plas ophoud.
   Maar ze kan nog niet de hele nacht zonder te plassen.
   Als we weg zijn dan gaan wij meestal met de trein, dus dan is het ook makkelijk om haar even boven de toilet te houden of we nemen het potje mee.
   Een enkele keer komen we wel eens voor een situatie waarin we denken, ah ooh, niet nu, nu kan het even niet. Maar vaak is er dan wel een oplossing.
   Haha af en toe laat ik haar ook wildplassen, tsja als het niet anders kan.. 😉
   Succes verder met het bzc avontuur!

 4. Charissa

  Heel interessant, dat snel zindelijk worden. Helaas werkte het voor mijn dochter niet, ze poepte wel sinds 1,5 jaar op de pot maar plassen was echt een drama. Zij heeft echt haar blaasspieren moeten trainen en is nu 3,5 en sinds aan maandje volledig zindelijk, overdag al voor dr derde verjaardag. Heb wel geleerd dat ik er relaxt mee om moet gaan en op je kind moet letten. Ik wilde haar heel graag zindelijk hebben, maar zij had er nog geen behoefte aan/interesse in. Ben benieuwd hoe het met mn zoontje zal gaan, die is nu 15 mnd en heeft wel door wanneer hij moet poepen en plassen. Als het ietsje warmer wordt, maar de pot introduceren.
  Over de babygebaren en de taalontwikkeling wilde ik nog even wat zeggen, want het is namelijk zelfs zo dat het gebruiken van gebaren de taalontwikkeling stimuleert. Een kind leert al dat iets abstracts als een gebaar (en later een woord), gekoppeld kan worden aan iets wat het kind wil of wat gaat gebeuren. Bovendien scheelt het heel veel frustratie omdat je kind al voordat het motorisch gezien kan praten, al kan aangeven wat hij/zij wil. Mijn dochter communiceerde al met 7 maanden via gebaren en mijn zoontje kan ook goed duidelijk maken wat hij wil. Ik vind het heerlijk!

  1. Voila Eline

   Hoi Charissa, leuk om je reactie te lezen. Ieder kindje is inderdaad anders, en mooi dat je zelf ook ontdekte dat relaxed er mee om gaan zo belangrijk is! Gaaf dat ze zo goed communiceerde met gebarentaal. Fijne dag!

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page