Fit je zwangerschap in én door

Foto: fotolia

Foto: fotolia

Zwangerschapskwaaltjes zijn helaas best wel geaccepteerd vandaag de dag. Alsof je er niets aan of tegen zou kunnen doen. Het ‘hoort’ er nou eenmaal bij.

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. In deze post hoop ik, samen met deze toffe post van de Groene Vrouw, je te helpen om fit je zwangerschap door te komen.

Voeding
Voeding is ontzettend belangrijk tijdens, maar ook vóór, je zwangerschap. Je baby’tje wat in jou baarmoeder aan het groeien is neemt namelijk lekker zo veel als hij kan van jou voedingstoffen, mineralen en vitaminen. Logisch, want dat heeft de groeiende baby tenslotte ook nodig! Heb jij niet genoeg, of misschien nét genoeg, dan krijg je zelf een tekort en dat kan klachten geven.

Hieronder een lijst met belangrijke vitaminen en voedingstoffen die je extra kunt nemen tijdens je zwangerschap. Of liever eigenlijk al voor dat je zwanger wordt.

  • Vitamine B6 werkt volgens de Groene Vrouw tegen zwangerschapsmisselijkheid. Omdat het wateroplosbaar is kun je er geen echte voorraad van aanleggen. Het komt onder andere veel voor in banaan, varkensvlees, aardappelen en noten. Wél las ik onlangs dat je ook moet oppassen met vitamine B6 omdat je ook een vitamine B6 vergiftiging kan krijgen als je er weer te veel van heb. Maar volgens de Groene vrouw moet je er best veel van eten (van alle genoemde producten hierboven minimaal 1 portie per dag) om tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Mijn tip: overleg altijd eerst met je arts of verloskundige! Zelf heb ik het wel geslikt, en of het heeft gewerkt tegen de misselijkheid vind ik lastig om te zeggen omdat ik er best laat mee begon helaas.
  • Magnesium is ook één van de misselijkheids-preventie middelen die de Groene Vrouw noemt. Volgens haar krijg je hier ook niet snel te veel van, eerder hebben we allemaal een tekort. Ik roer elke avond een theelepel magnesiumpoeder (magnesiumlactaat of magnesiumcitraat) door mijn kefir en ik merk in ieder geval wel een verschil met daarvoor wat betreft spierpijn. Dat is echt een stuk minder en krampen (welke ik ook had aan het begin van de zwangerschap) zijn ook weg.
  • Gember thee! Yes! Dat is serieus echt wel helpend tegen misselijkheid 🙂 . Gewoon simpel een gemberwortel te grootte van je duim in stukjes snijden en thee van zetten. De Groene Vrouw noemt ook nog kruizemunt, dat heb ik zelf niet eerder geprobeerd, maar schijnt dus ook te helpen.
  • Eiwitten tegen striae, spataderen en dikke enkels. Volgens de Groene Vrouw moeten we goed letten op onze eiwitten en zodoende zorg je er o.a. voor dat je huid elastisch genoeg is. Eiwitten zitten o.a. in zalm, walnoten, ei, yoghurt en bonen. Lekker veel eiwitten eten dus!
  • Bittere groenten, Kurkuma & brandnetel zijn allemaal goed voor je lever. De Groene Vrouw schrijft in haar blog dat onze lever het extra zwaar heeft (en daardoor kan vermoeidheid komen), en deze producten helpen je lever te ondersteunen.
  • IJzer, kwam ik niet in het blog van de Groene Vrouw tegen, maar zeker wel belangrijk om genoeg vlees te eten en groene groeten. Vlees heeft als voordeel dat het ijzer wat daar in zit beter wordt opgenomen in vergelijking met groente. Met name lever heeft het hoogste gehalte aan ijzer. Het komt er dus op neer dat je heel veel groentes moet eten om aan dezelfde hoeveelheid ijzer te komen in vergelijking met vlees. Bang voor vitamine A? Daar schreef de Groene Vrouw gelukkig wel al eerder over, in deze post. Ik neem zeker 1 x per week lever (geen leverworst, maar echte lever) en ik heb deze zwangerschap gelukkig nog geen ijzertabletten hoeven slikken (bij mijn eerste zwangerschap wel omdat mijn ijzer ontzettend laag was).
  • Vitamine D, lekker in de zon zitten is heel goed. Maar ook bijvoorbeeld roomboter en levertraan zijn een goede bron van vitamine D.
  • Géén suiker. Zo ie zo niet gezond, maar tijdens je zwangerschap kun je beter niet hebben dat je bloedsuikerspiegel te snel piekt of daalt omdat dit je extra gevoelig maken voor zwangerschapsmisselijkheid (volgens de Groene Vrouw).
  • Sole – zoutoplossing. Sole is een zoutoplossing van Keltisch zeezout. Keltisch zeezout zit nog vol met mineralen, die er bij normaal (zee)zout al zijn uitgehaald (en verkocht zijn aan de auto industrie). Hoe maak je het? Je vult een weckpot voor 1/3 met Keltisch zeezout en 2/3 met water. Even roeren en wachten totdat het water het zout heeft opgenomen. Dan is het, zo goed als, helder. Je doet dan 1 a 2 theelepels zoutoplossing door een glas water en je drink het op 🙂 . Elke avond en/of elke ochtend. Als je sport kun je echt wel 2 x sole nemen. Het werkt goed tegen bekkenklachten, het vult namelijk je mineralen aan die je tekort heb en bekkenklachten kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan mineralen (omdat je kindje die van jou geroofd heeft).

In een notendop komt het er dus op neer dat we genoeg eiwitten, groenten en gezonde vetten moeten binnenkrijgen. Ik ben zelf fan van zelf gemaakte bouillon, super gezond, vol goede voedingstoffen en makkelijk om te maken!

Bewegen
Belangrijk, en fijn, is het om lekker te bewegen tijdens je zwangerschap. Let er alleen op dat je niet je conditie gaat opbouwen of je trainingsprogramma lastiger gaat maken. Nee dat liever niet tijdens je zwangerschap. Wel kan je gewoon door blijven sporten zoals je vóór je zwangerschap deed. Maar dan liever geen wilde sporten in teamverband enzo 😉 . Vraag het anders voor de zekerheid na bij je verloskundige. Deed je niets voordat je zwanger werd? Dan kun je bijvoorbeeld gaan zwemmen, dit is heel relaxed maar toch ben je heerlijk in beweging! En fijn omdat je geen ‘last’ heb van je zwaarder wordende buik. Als je geen last hebt van bekkenklachten kun je lekker gaan lopen of fietsen. Je kunt ook een speciale zwangerschapscursus volgen zoals Zwangerfit of zwangerschapgym, maar dit is niet perse nodig om fit te blijven. Wel is het leuk omdat het met andere zwangere is en je vaak ook iets leert over de bevalling zelf en hoe je kunt ontspannen etc. Wat betreft bewegen en sporten, let op je lichaam en neem je rust als je lichaam daar om vraagt! Heb je (vaak) last van harde buiken? Licht dan zo ie zo je verloskundige in en neem je rust, want harde buiken zijn én niet fijn én ze kunnen (als je ze echt veel heb) overgaan in weeën.

Rust
Ik wijd er maar een apart kopje aan: rust. Rust is ontzettend belangrijk en hoort naar mijn idee ook bij een fitte zwangerschap. Als je je rust neemt heb je minder kans op harde buiken en voel je je dus ook lekkerder in je vel. Gewoon simpel naar je lichaam luisteren en ga desnoods minder werken of eerder stoppen. Echt waar, het is het waard. Zelf ben ik bij mijn eerste zwangerschap met 12 weken gestopt met werken, om meerdere redenen. Maar ik ben erg blij dat ik dat gedaan had, ik had alle tijd om voor te bereiden om de bevalling, we zijn nog een paar maanden op vakantie geweest én ik had de rust om naar mijn lichaam te luisteren. Zat ik als een zoutzak de hele dag op de bank? Nee zeker niet, ik deed nog heel veel, maar wel op mijn tijd wanneer het mijn lichaam uitkwam. Het niet meer ‘moeten’ is gewoon al heel fijn. Misschien is het voor jou niet realistisch of mogelijk om eerder te stoppen met werken maar kun je wel met je werkgever bepaalde afspraken maken over wanneer jij je rust kan nemen.

Fit je zwangerschap in én door

Tweede op komst: co-sleepen of familiebed?

Fit je zwangerschap in én door

Tweedehands vondsten: Bergstein laarsjes, Hydrofiele doek XL, bekers & tas

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.