Granenkoffie, de gezonde koffie voor mama’s!

Ik heb geen koffie nodig om wakker te worden of om wakker te blijven. Maar op z’n tijd vind ik een romige latte macchiato wel lekker. Maar sinds mijn zwangerschap drink ik (op 1 of 2 koffies na tijdens onze reis in Azië) helemaal geen koffie meer. Er zijn genoeg onderzoeken op internet te lezen waaruit blijkt dat koffie minder goed is tijdens de zwangerschap. Een paar koppen koffie per dag kan wel wordt er vaak gezegd, maar ik ben van de radicale, dus dan maar helemaal geen koffie. Ook tijdens de borstvoedingsperiode staat cafeïne in de lijst van dingen die je beter niet kan nuttigen. Bijvoorbeeld omdat het darmkrampjes zou kunnen veroorzaken. En zelf kan ik me voorstellen dat je baby er ook wakkerder / alerter / drukker van blijft.. En dat wil ik liever niet 😉 . Dus ik drink al een poos geen koffie meer. Maar wel granenkoffie. Granenkoffie?

Granenkoffie
Al toen ik zwanger was had een vriendin, die ook zwanger was op dat moment, granenkoffie voor mij klaar gemaakt met melk. Lekker! Het leek net een koffie verkeerd. Maar granenkoffie, wat is dat voor koffie? Ten eerste, het is geen koffie.
De wannabe-koffie is een oplos’koffie’ gemaakt van verschillende soorten granen en noten zoals gerst, rogge, chichorei en eikels.
Deze bijzonder koffiesurrogaat heeft verschillende namen: granenkoffie, eikeltjeskoffie en cichoreikoffie. In de oorlog, toen ze niet aan koffie konden komen, dronken ze ook deze heerlijke koffiesurrogaat! Je kunt het trouwens gewoon in de supermarkt kopen (van het merk Zonnatura) of in de biologische winkel (meerdere merken).

Gezond
Granenkoffie komt van de cichorei wortel (soort witlof-achtige-groente). Ooit ontdekt door twee Fransmannen. De wortel wordt gedroogd en vermengd met olie. Het loof werd van oudsher aan de zwijnen als voer gegeven. Cichorei stimuleert de lever en de nieren schijnt het zelfs te werken tegen huidziekten zoals eczeem (zelf heb ik daar nog niet echt op gelet eigenlijk!). In Pakistan bijvoorbeeld is het een traditioneel geneeskruid tegen leverziekten.

Granenkoffie, easy peasy
Je neemt een theelepel granenkoffie en giet er een klein laagje kokend water overheen, zodat je een soort granenkoffie-esppresso krijgt. Daarna kun je er je eigen feestje van maken. Diegene die gewoon melk drinken kunnen er een lekker latte macchiato van maken met opgeklopte melk. Of je kunt een ander soort melk gebruiken zoals rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, etc. etc. Plantaardige melk wordt alleen een stuk minder (helemaal niet eigenlijk 😉 ) romiger mocht je de melk opkloppen, dan echte melk. Zelf drinken wij geen gepasteuriseerde melk meer, maar alleen rauwe melk. Als we rauwe melk in huis hebben gaan we los. Maar rauwe melk verhit je niet boven de 40 graden, anders is het hele rauwe weg 😉 . Dus een latte of koffie verkeerd met melk drink ik niet zo snel meer. Wij maken er met plantaardige melk of rauwe melk daarom ook wel eens een ijskoffie van. Je doet dan een handje ijsklontjes, theelepel granenkoffie, een glas (plantaardige)melk, paar druppels stevia in de blender en mixen maar! Ook lekker met maple syrup, dan krijg je een karamel-granen-ijskoffie. 🙂

Granenkoffie, de gezonde koffie voor mama’s!

Allerlekkerste havermoutbrood met vlozaad

Granenkoffie, de gezonde koffie voor mama’s!

Joopie mijn desem!

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.