Het avontuur van ouderschap

Een half jaar geleden, toen onze prachtige dochter geboren werd, begon het avontuur van ouderschap voor mij en mijn man. Ons verlangen was, en is, Gods wil doen in het ouderschap.

Onze manier van ‘ouderschap’ is ontstaan door het luisteren naar ons ‘ouder-zijn-instict’, wat God, naar ons idee, alle papa’s en mama’s heeft gegeven.

Voordat dochterlief geboren werd was ik wel eens bang dat ik niet ‘kon’, het mama zijn. Het idee dat er een consultatiebureau was, stelde mij gerust.

Alhoewel ik al tijdens mijn zwangerschap veel negatieve verhalen had gehoord over het  leek het me toch wel heel fijn dat je daar met al je opvoed vragen heen kan. Maar doordat de borstvoeding niet helemaal als gehoopt ging stonden onze hoofden er niet naar om naar het consultatiebureau te gaan voor controles. We waren druk bezig met de borstvoeding. Mochten we hun advies nodig hebben of vragen hebben, dan gaan we alsnog heen. Dat was onze insteek. En tot op heden hebben we geen advies nodig gehad.
eline en jeroen (Large)

Jezus volgers
Mijn man en ik houden van Jezus. Wij zijn volgers van Hem. En als ouders die Jezus volgen hebben we het verlangen dat de relatie die wij met onze dochter opbouwen de relatie weerspiegelt die ze met de Here Jezus, haar redder, zal hebben. Dat ze zal verlangen naar Gods stem en Hem zal aanroepen en dat ze weet dat we een God dienen die er altijd voor haar is. Dat Hij Zijn leven heeft gegeven voor haar.

Gods karakter

God hoort naar ons als we Hem aanroepen en als we verdrietig zijn. Hij is geduldig en trouw. (Psalm 145:8). Hij troost ons zoals een een moeder haar kind troost (Jesaja 66:13). En is liefdevol naar ons zoals een vader liefdevol naar zijn kind is (Psalm 103:13).

Hoe meer we naar Gods karakter kijken, hoe beter wij God aan onze kinderen kunnen laten zien door onze woorden en daden. Het beeld dat onze kinderen van God hebben bouwen wij deels door hun gehuil te beantwoorden, hun te liefdevol te behandelen, zonder boosheid en te zien als een uniek en prachtig schepsel van God.

Anders
Vaak krijgen we te horen dat we nogal anders zijn wat betreft opvoeding en ouderschap. Ik ben bijna altijd bij haar en ben gezegend dat ik voornamelijk thuis mijn werk kan doen. Huilen? Dan troost ik haar gelijk. Ik zie geen reden om haar te laten huilen. Borstvoeding geef ik op verzoek en hoop nog lang hiermee door te gaan. Ik draag mijn dochter (of mijn man), onze geleende retro Engelse kinderwagen is slechts 2 x gebruikt omdat het niet gezellig was. Ook overdag doet ze haar slaapjes bij mij (of mijn man) in de draagdoek. En ’s nachts slaapt onze dochter naast ons in een co-sleeper om de nachtvoedingen zo gezellig mogelijk te houden. Ik kom tegemoet aan de behoeften van mijn dochter waarbij ik niet op de klok let. Ik ga en sta waar ik wil en we nemen onze dochter overal mee naar toe. Ik voel mij niet beperkt door onze baby. Ze is gewoon deel van ons gezin, we genieten van haar maar ook met haar.

Een zegen
Ik vind het geweldig en ik ervaar het als een zegen dat ik mama van mijn dochter ben, dat ik haar zo dicht bij mij mag dragen en haar veiligheid en geborgenheid geef in deze eerste prille maanden waarin ze zo hard groeit en verandert. Dat ik haar kan voeden en troosten met mijn borstvoeding en dat ze weet dat ze geliefd is. Dat ze zo het leven kan ontdekken totdat ze zelfstandig op ontdekking wilt en gaat kruipen of haar eerste stapjes gaat zetten.

Samen
Mijn man en ik staan volledig samen in dit avontuur. Ook hij draagt haar zo nu en dan en is bewust dat ze dicht bij ons slaapt ’s nachts. Vooral toen laatst mijn schildklier te snel werkte (bij mij kwam dit door het ontzwangeren, wordt vervolgd 😉 ) heeft hij haar veel gedragen. We beseffen dat we elke dag weer Gods leiding nodig hebben in het ouderschap. Het is intensief en soms ben ik moe maar het is het waard want voor ons geeft dit een gezellige, ontspannen sfeer in ons gezin. En weet je wat zo gaaf is? Onze dochter valt het liefst in slaap in de draagdoek met haar favoriete Hillsong nummer ‘Christ is enough’. Elke keer als we het nummer afspelen dan is het voor mij ook gelijk weer een moment om op God te focussen 🙂 .

‘Natuurlijk Ouderschap’
Oh, en we kwamen er achter dat het ook een naam heeft 😉 . ‘Natuurlijk Ouderschap’, of in het Engels ‘Attachment Parenting’. Het is dus gewoon een manier van opvoeden. Een christelijke arts en schrijver, William Sears heeft er ook veel over geschreven. Sears ziet hechting als de basis voor de gezonde ontwikkeling van een kind. Ouders zijn deskundigen over hun kids als ze hun kinderen zo goed mogelijk leren kennen volgens Sears. En daardoor ontstaat weer een goede hechting.

Het avontuur van ouderschap

Natuurlijke producten tegen eczeem

Het avontuur van ouderschap

Je baby zelf laten eten is een feest

Newer post

There are 3 comments

 1. Helen

  HOi Eline,

  Ik kan alleen maar zeggen; WOW! Wat verwoord je het mooi, en wat heerlijk dat je met je eerste kindje al zo overtuigd bent om het op jullie eigen manier en ook hele mooie manier in te vullen! Prachtig!

  Liefs van Helen ( zus van cor!)

 2. Karin

  Wat ben ik God dankbaar dat ik vandaag op jouw website/blog terecht ben gekomen! (En dat door een zoekopdracht over gel maken 😉 )
  We mochten in september vorig jaar papa en mama worden van een prachtige zoon, en gaandeweg werd onze manier van omgaan met dingen en hoe we het aanpakte wat we veel terugvinden in NO/AP. Wat gaaf om dat bij jullie terug te zien omdat ik tot nu toe geen enkele Christelijke ouders ben tegengekomen die daar zo in staan. Ik blijf je website zeker volgen.

  Gods zegen!

  1. Voila Eline

   Hi Karin, wat tof om te lezen 🙂 veel zegen!

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.