Hoe gaat het nu met het potje (bzc)?

Alweer een aantal maanden geleden postte ik een post over bzc (baby zindelijkheidscommunicatie), onze dochter die op het potje haar behoefte doet.
Onze dochter is nu 7 maanden. Ze gaat dus al 7 maanden naar het potje 🙂 . Voor haar is dit heel normaal en is er in 7 maanden tijd niet veel veranderd. Voor ons wel, het is namelijk geen training maar een communicatie! Wij hebben moeten leren (en leren nog steeds!) om haar signalen dat ze moet plassen of poepen op te vangen en hierop in te spelen. Hoe gaat dat nu na 7 maanden? Krijgen we vaak als vraag.

Met ups en downs
Het gaat met ups en downs dus. Nu ze 7 maanden is begint ze steeds meer zelf te spelen op de grond. Ze duwt zich letterlijk van mijn lijf af en geeft daarmee aan zelf op ontdekking te willen. Ze kan nog niet kruipen maar ze rolt al de hele kamer door. Ik moet dan dus wel goed op haar letten om te weten wanneer ze moet plassen. Vaak geeft ze een schreeuw en dan moet ze plassen, of heeft ze al geplast. En als we bijvoorbeeld een dagje weg zijn en ze word veel gedragen, dan juist gaat het goed. Omdat ze lekker dicht bij ons is en wij goed op de signalen kunnen letten.

Tandjes
Nu ze tandjes krijgt kan ze soms een beetje uit haar doen zijn. Ze geeft dan bijna niet of helemaal niet aan dat ze moet plassen (poepen doet ze eigenlijk altijd standaard in de ochtend na het slapen 😉 ) Als ik haar dan toch op het potje zet of boven de wc hou dan vind ze dat ook echt niet leuk. Ze heeft er dan gewoon echt geen zin in (alhoewel speeltjes soms wel helpen). Ook het omdoen van de luier vind ze in een woord vreselijk.

Maar ons motto is, het moet wel leuk blijven!

Dus slaan we tijdens deze dagen het potje gewoon lekker over en verschonen we haar luier zodra we merken dat deze nat is. Tijdens verschonen leid ik haar dan af met een speeltje (op die momenten ben je niet zo bij met strikluiers 🙂 ). Soms heeft ze een dag geen last van haar tandjes en geeft ze het ook weer goed aan dat ze wilt plassen.

’s Nachts
En hoe gaat het ’s nachts dan? Dat is ook een vraag die we vaak krijgen. Ik zal je eens vertellen, ’s nachts is het juist heel makkelijk om bzc met je baby te doen! Wel is het belangrijk dat je baby dan vlak bij je ligt om de signalen op te vangen. Ik zou onze dochter bewijs van spreken zonder luier kunnen laten slapen in de nacht maar dat durf ik nog niet aan haha 🙂 ! Het is heel gaaf om te zien. Ze slaapt en begint dan te wurmen en te kreunen. Ze moet dan plassen of ze wilt drinken. Vaak leg ik haar dan eerst aan en doe ik gelijk haar luier uit als deze nog droog is. Daarna zet ik haar gelijk op het potje en kan ze ook verder drinken. Voor mensen die visueel zijn ingesteld, dit ziet er inderdaad raar uit! maar het werkt wel want zo blijft ze, wonder boven wonder, vaak wel een beetje slapen en kan ik haar na het plasje weer rustig neerleggen, haar luier om doen en weer even de borst geven. Maar soms ben ik zo aan het dromen of diep aan het slapen en ben ik er met mijn hoofd niet bij / of heb ik er geen zin in en dan laat ik haar dus in haar luier plassen ’s nachts. Erg? Nee want ook voor mij moet het leuk blijven. 🙂

Foto: fotolia

Hoe gaat het nu met het potje (bzc)?

Borstvoeding en doorkomende melktandjes

Opvoeden met liefde en logica

Opvoeden met liefde en logica

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page