Hoe wilder hoe lekkerder // Wild rundvlees

Ik ben eigenlijk nooit zo’n vlees-eter geweest. Nou ja, ik at het wel. Maar meer dan omdat ik gewoon at wat de pot schafte. En daar hoorde vlees bij. Ik vond het ook wel lekker hoor, maar niet zo lekker dat ik het wilde eten op mijn verjaardag. Liever pannenkoeken  🙂 . Ik ben zelfs een blauwe maandag vegetariër geweest. Maar omdat ik een jaar naar Amerika ging om high school te doen, vond ik het wel geoorloofd om te stoppen met vegetariër zijn. Amerika is toch het land van hamburgers en zo ? .

Maar goed. Nu ik getrouwd ben (al weer een paar jaar hoor) wil ik natuurlijk lekker koken voor mijn man. En manlief houd wel van een lekker stuk vlees. Dus probeer ik mij best te doen voor een lekker stuk vlees. De laatste jaren wel biologisch en soms bij de biologische slager. Dan proefde ik toch wel verschil. Maar de keuze voor biologisch was voornamelijk omdat ik er van uit ging (en ga) dat deze koeien beter eten krijgen en een beter leven hebben.

Wild rundvlees

En toen las ik over wild rundvlees. Dat je vlees kunt bestellen van wilde runderen. Super tof. Toen ik dat las leek het me gelijk lekker, maar ook verantwoord en duurzaam. Omdat de runderen gewoon wild zijn en de natuurgebieden mooi houden doordat ze er grazen. Ze worden niet gefokt om te eten. Maar ze worden echt ingezet waar nodig en alleen gegeten als er teveel zijn of om een andere reden.

Het is slow-meat in plaats van fast-meat had ik bedacht.

Ik ben toen gaan googlen en kwam op verschillende websites uit. Uiteindelijk hebben wij een wild rundvleespakket bij wildrundvlees.nl besteld. Ze hebben verschillende ophaalpunten en ze leveren alles bevroren in 2 of 4 persoons-porties. Het pakket van onze keuze was 8 kg en kostte €112,-(kiloprijs: €14,-). De prijs is naar mijn idee redelijk voor een pakket met gezond vlees en waarvan de dieren een goed bestaan hebben gehad. Vlees is nou eenmaal niet goedkoop en gelukkig hoeven we het ook niet elke dag te eten.

In het pakket zat:

 • haas
 • entrecote
 • rosbief
 • kogelbiefstuk
 • bieflap
 • riblap
 • sucadelap of stooflap
 • hacheevlees
 • braadstuk
 • soepvlees
 • schenkel
 • gehakt
 • tartaar
 • worst
 • hamburgers

Ongeveer 40% van het pakket bestond uit gehaktproducten (gehakt, tartaar, worst, hamburgers).

Foto: sxc

Slow meat

Wild rundvlees is afkomstig van runderen die het hele jaar door buiten lopen en niet bijgevoerd worden. Het zijn robuuste hooglanders en galloways. De runderen lopen in sociaal kuddeverband, de kalveren blijven bij hun moeder (Yeeh voor natuurlijk ouderschap bij dieren! haha ? ) en de runderen kunnen binnen het raster (zo’n ding waar je als klein kind bang was om over heen te lopen, ik in ieder geval ? ) lekker doen wat ze willen. Ze worden niet bijgevoerd met allemaal troep en hebben daardoor een normaal groeitempo. In de reguliere veehouderij worden runderen met krachtvoer in 6 maanden tijd opgefokt, vaak onder slechte omstandigheden. Volgens de website van wildrundvlees.nl zijn de dieren door hun natuurlijke levenswijze veel gezonder dan in de reguliere veehouderij en wordt dat bevestigd door dierenartsen omdat slechts zeer incidenteel hoeft worden ingegrepen en dan nog meestal vanwege een ongeval.

Gezonde dieren = gezond vlees

Het eerste wat we gingen eten van ons wild rundvlees pakket was gehakt. Ik maakte er gehaktballetjes van. Zo ie zo zag het vlees er veel mooier uit dan in de winkel. Maar de smaak! Wat een verschil. Ik wist niet dat vlees zo lekker kon zijn. Eigenlijk is het ook heel logisch. De wilde runderen (schotse hooglanders en galloways) lopen het hele jaar buiten en eten dus het hele jaar van verschillende grassen, kruiden, struiken en bomen. Dat zorgt natuurlijk voor die unieke smaak. Daardoor heeft het vlees ook een hoog gehalte aan goede vetten, zoals omega 3-vetzuren. En, wat ik begreep van de website van wildrundvlees.nl, zowel Schotse hooglanders als galloways hebben, zoals ze dat noemen, ‘gemarmerd’ vlees. Dat is vlees doorregen met fijne vetadertjes. Ondanks dat het vet tijdens de bereiding verdwijnt is het wel belangrijk voor de smaak van het vlees. Aha!

Diervriendelijke verwerking

Wat ik ook fijn vond om te weten is dat de dieren die geslacht worden vriendelijk worden behandeld. De zo geheten ‘overtollige’ dieren worden geslacht. Ze worden dan met zo min mogelijk stress opgehaald en direct naar de slachter gebracht. Volgens de website bedragen de transporttijden maximaal 2-3 uur, maar zijn meestal veel korter, dit omdat het slachtbedrijf midden in de regio ligt. Het slachtbedrijf is kleinschalig en er wordt met respect met de dieren omgegaan.

Foto: sxc

Hoe wilder hoe lekkerder // Wild rundvlees

Woensdag Groente-dag! #1

Hoe wilder hoe lekkerder // Wild rundvlees

Liefde & logica deel 2

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page