“Ik ben niet moe, mama” // peuter wilt niet slapen

“Het is een fase” zouden veel mensen waarschijnlijk zeggen. Maar dat is zo’n nutteloos, niets helpende opmerking. Gelukkig gaat het nu goed, maar tot voor kort had onze peuter heeft een probleem. Nou ja, wij als ouders en zij hadden een probleem. Samen dus. Ze was namelijk niet meer moe. Of in ieder geval, ze riep elke dag “ik ben niet moe”. Elke middag, elke avond en bij elk moment dat ze naar mijn idee dus eigenlijk wel moe was.

Ik neem haar serieus. En ik wilde hier graag over bloggen, omdat het misschien soms lijkt dat wij als gezin nooit voor moeilijke dingen staan. Echt wel dus 😉 .

Serieus nemen is de key
We hebben serieus van alles en nog wat geprobeerd. Haar negeren (“je bent echt wel moe, we gaan nu naar boven”) tot haar heel serieus nemen (“oké, je bent nog niet moe, ga dan nog maar spelen en geef maar aan wanneer je moe bent”) tot eigenlijk een beetje fun van haar maken (“het is nu 10 uur in de avond, maar nee, jij kan écht nog niet moe zijn. Nee hoor, we gaan niet slapen vanavond, we blijven de hele avond op”). Ze is trouwens ruim 2 en een half maar al ontzettend communicatief. Wat wij als ouders hebben gemerkt is dat serieus nemen de key is. Fun van haar maken was grappig, dat geef ik eerlijk toe, maar echt respectvol was het niet. Haar dwingen om naar boven te gaan en te gaan slapen werkte ook niet zo fijn. Waarom niet? Ik merkte dat er een afstand in onze relatie kwam. Ah dit klinkt zo spiritueel, maar ik bedoel gewoon te zeggen dat ik chagrijniger tegen haar werd, in alles. Beide zaten we er niet lekker in ons vel door. Serieus nemen daarentegen werkte wel, alhoewel het wel tijd nodig had.

Er zit iets achter
Kinderen doen naar mijn idee, meestal, niet zomaar iets. Natuurlijk zoeken ze soms grenzen op, maar daar leren ze ook van. Maar vaak zit er een emotie achter die ze nog niet kunnen uiten en gaan ze daarom, voor ons idee, soms rare dingen doen 😉 (zoals dus niet willen slapen). In het geval van mijn dochter kwamen we er achter dat ze het eigenlijk gewoon heel graag overal bij wilt zijn. Ze is echt een gezelligheidsmens. Hoe kwamen we daar achter? Omdat ze het liefste op de bank wilde slapen, dat gaf ze aan. Zo af en toe doen we dat ook. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg, dat ze niet consequent in de middag op bed slaapt. Ze slaapt namelijk ook wel eens in de draagzak. Als ze maar slaapt. En dat is dan gelijk ook de voorwaarde, als we op de bank gaan slapen, dan doen we ook écht onze oogjes dicht. Anders gaan we alsnog naar boven en zijn er blijkbaar te veel afleidingen om in slaap te vallen.

Hoe gaat het nu?
Het gaat vrij goed. Ze geeft in ieder geval eerlijk aan dat ze moe is. Ze zegt niet meer 1000x achter elkaar “ik ben niet moe”, dus dat is al een vooruitgang. De ene keer slaapt ze prima op bed (wel voed ik haar of blijf ik bij haar dat ze slaapt, en vaak val ik dan zelf ook in slaap, haha) en de andere keer wilt ze het aller-aller-liefste op de bank. Geen ramp, alles op z’n tijd, ik ben al lang blij dat het vertrouwen van haar kant weer terug is dat ze eerlijk durft te zijn 🙂 .

Hoe slapen jullie peuters?

Ps. Je kunt met ook volgen op Instagram, @voilaeline!

 

 

“Ik ben niet moe, mama” // peuter wilt niet slapen

Printable: “It always seems impossible until it is Done”

“Ik ben niet moe, mama” // peuter wilt niet slapen

Na de bevalling: navelstreng & placenta // hoe & wat?

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.