Je baby zelf laten eten is een feest

Je baby zelf laten eten, ongepureerd. Ook wel de Rapleymethode of de Kleintjesmethode genoemd. Het principe is heel simpel. Je biedt je baby vaste voeding aan naast borstvoeding of kunstvoeding en je baby kiest zelf wat hij eet en op welk tempo. Je geeft stukken eten en je baby zal zelf leren om het te pakken, in zijn mond te doen en op te eten. Niet van het ene moment op de andere maar op een gegeven moment zal je baby aan het eten sabbelen of knagen, de smaak en structuur ontdekken en een stukje afhappen en proberen te kauwen en door te slikken. Maar in het begin komt het voornamelijk op het gezicht, haar, tafel en op de grond. Maar leren praten doe je ook niet in 1 x toch 😉 ? Je begint met de Rapleymethode of de Kleintjesmethode als je baby 6 maanden oud is.

IMG_3185a (Small)

6 maanden
Na 6 maanden is je baby ver genoeg ontwikkeld om zelf met eten te experimenteren. Het immuunsysteem en veteringssysteem zijn ver genoeg ontwikkeld, de orale motoriek is voldoende getraind en je baby is klaar voor de fijne en grove motoriek. Je merkt bij deze leeftijd ook dat je baby meer wilt ontdekken en alles in zijn mondje steekt. Voor 6 maanden beginnen wordt afgeraden omdat het bijvoorbeeld de ijzeropname kan verstoren. Dit komt omdat door het eten de samenstelling van de darmflora verandert die, onder invloed van de moedermelk, juist zo makkelijk ijzer opneemt. Met als gevolg dat ijzer in de maanden daarop juist minder goed zal worden opgenomen. Soms geven mama’s ook eerder vast voedsel omdat ze volgens hun de calorieën nodig hebben. Maar in fruit en groente zitten veel minder calorieën dan in moedermelk. Verdere risico’s bij te vroeg starten met bijvoeding zijn verstoorde zinkopname, verhoogde kans op overgewicht, verstopping en diarree.

Voorwaarde: borst krijgen op verzoek
De eerste paar dagen, weken of misschien wel maanden zal je baby nog niet zo veel van het eten ook echt doorslikken. Daarom is het belangrijk dat je kindje onbeperkt borstvoeding op verzoek krijgt zodat je baby altijd genoeg voedingstoffen en vocht binnen krijgt. Tot je baby 1 jaar oud is krijgt hij het overgrote deel aan voedingstoffen en energie door de borstvoeding. Het ongepureerde voedsel wat je baby binnen krijgt is dus echt ‘bij’voeding. En geen vervanging van een of meerdere borstvoedingen. En na 1 jaar kan je gerust doorgaan met borstvoeding geven en kan borstvoeding zelfs nog voor meer dan de helft aan voedingstoffen en energie aan je baby leveren. Borstvoeding is natuurlijk het allerbeste voor je baby, maar de Rapleymethode is ook zeker mogelijk voor flesgevoede kindjes!

Zelf leren!
Zelf leren eten in plaats van gevoerd worden met een lepel is effectiever. Het is leuker voor je baby omdat je kindje ‘actief’ is in plaats van ‘passief’ gevoerd wordt. Het is een feest. Dit geeft je baby meer zelfvertrouwen. Lekker zelf doen! Daarnaast zal de motoriek van je kindje zich vlotter ontwikkelen. En, gepureerd eten vaak een mix van groenten en de verschillende kleuren en smaken zijn niet meer te herkennen voor je baby. Ongepureerd vast voedsel zorgt er daarom voor dat je kindje sneller geuren en smaken zal herkennen.

Verslikken en kokhalzen
Ben je bang dat je baby zich zal verslikken of dat het gevaarlijk is? Dat is niet nodig. Baby’s hebben een sterk kokhalsreflex die nog redelijk ver voorin het mondje zit. Geleidelijk gaat het reflex naar achter naarmate je baby meer oefent met eten. Het reflex beschermt kindje tegen verslikken. Belangrijk is natuurlijk wel dat je kindje recht opzit en natuurlijk moet je er altijd bij blijven!

Bij ons thuis
Onze dochter is nu 6 maanden en het feest is dus begonnen. We hebben 2 grote slabben met mauwen en opvangbakje aangeschaft (deze hebben wij, wij zijn er erg blij mee. Je kan de slab, ondanks dat er in het label 30 graden staat, prima op 60 graden wassen. Dat is ook wel fijn want vies wordt de slab zeker!). We geven haar nu voornamelijk groenten en af en toe fruit. Elke keer als wij eten, en ze is wakker, dan krijgt ze ook iets te eten. Het liefst geven we iets wat wij ook eten. Eten we iets met wortel? Dan zorg ik dat ik 1 of 2 wortels een beetje heb gekookt (niet te lang anders worden de wortels te zacht en worden ze gelijk fijn geplet met haar handjes) zodat ik die aan haar kan geven. Broccoli geven we bijvoorbeeld ter grote van haar eigen vuistje, dan kan ze het makkelijk vast pakken. Het is echt leuk, ze kijk naar ons probeert ons na te doen! Ze vindt het helemaal geweldig, en wij ook. Het lijkt ons trouwens wel wat om een keer (of vaker) op de grond te eten, want je bent wel bezig met eten van de grond rapen. Wat ik fijn vind is dat je samen eet en je kunt zelf ook lekker genieten van je eten (in plaats van bezig zijn met voeren) want je kindje is lekker bezig. Het is echt even een fijn momentje met het gezin. Het is leuk om te zien hoe ze haar handen gebruikt en hoe haar motoriek ontwikkeld. Je baby zelf laten eten is echt een feest 🙂 !

Mocht je ook overwegen om je baby zelf te laten eten dan kan ik je zeker het boek ‘Eten voor de Kleintjes’ van Stefan Kleintjes aanraden. Hier staat niet alleen alle informatie in over de Rapleymethode of Kleintjesmethode, maar hij schrijft nog veel meer interessante informatie over bijvoorbeeld borstvoeding.

Je baby zelf laten eten is een feest

Het avontuur van ouderschap

Je baby zelf laten eten is een feest

Suiker- en glutenvrije appelcrumble, lekker & gezond!

Newer post

There are 2 comments

  1. lieve

    hier geniet ons meisje ook volop van al het lekkers van Gods schepping ( dochterlief nu 7 maand dus al een maandje bezig met rapley)

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page