Melk kefir zelf maken // stappenplan

Kefir, de hippe dikke melkdrank. Het is licht koolzuurhoudend en heeft een ietsiepietse beetje alcoholgehalte.  Ik moest er wel een beetje aan wennen, ik ben niet zo van de bijzondere smaken. Maar het wende eigenlijk wel snel en nu vind ik het gewoon lekker! Dochterlief vind het trouwens, ondanks dat het wat tintelig van smaak is, vanaf de eerste slok al lekker, grappig hè?

Gezond

De reden dat ik er aan wilde wennen is omdat het goed is voor je! Oké, er zijn tegenwoordig heel veel hippe gezonde superfoods / superdrankjes. Maar kefir is eigenlijk al best oud! Het komt waarschijnlijk ergens uit de Kaukasus en het woord ‘Kefir’ is waarschijnlijk afgeleid van het Turkse woord Keif wat “welzijn na het drinken” betekend. Omdat het een zuivelproduct is vult het ook goed en omdat het een gefermenteerd product is, is het extra goed voor je darmflora en je spijsvertering. Daarom drink het vaak bij de lunch of avondeten. Veel beter dan een glas water.

Kefir bevat probiotische bacteriën, mineralen en vitaminen. Juist die probiotische bacteriën zorgen voor een betere spijsvertering.

IMG_0640_1 (Large)

Korrels

De melkkefir-korrels (vroeger noemde ze het yogurtplantje) zien er grappig uit. Een beetje glibberige mini-balletjes. De korrels fermenteren de melk tot kefir. Ze vermenigvuldigen zichzelf.

Zelf maken // stappenplan

Kefir kun je ook bij sommige biologische winkels kopen. Onder de naam Rauw Power weet ik het in ieder geval. Maar beter nog kun je het gewoon zelf maken, veel goedkoper en het is super makkelijk.

Nodig:

 • 40 gram kefir korrels
 • 500 ml rauwe melk (koe, geit, schaap), waarom rauwe melk? Is dat niet gevaarlijk? Lees hier waarom ik rauwe melk drink.
 • een plastic zeef
 • een schone weckpot (met ring)
 • een porseleinen of glazen kom
 • houten pollepel (GEEN metaal gebruiken, dat vinden de korrels niet fijn!)
 • trechter
 • glazen (melk)fles, indien je zelf rauwe melk haalt heb je natuurlijk de glazen fles over van de rauwe melk. Anders kun je glazen flessen bij Dille&Kamille kopen.

IMG_0625_1 (Large)

Stappenplan:

 1. Doe de melk in de schone weckpot
 2. Schuif voorzichtig met de houten pollepel de kefir korrels bij de melk
  Heb je bevroren kefir korrels gekregen? Ontdooit ze dan eerst en voeg ze daarna toe. Het kan best zijn dat pas met de tweede ‘ronde’ de kefir echt gelukt is. Hoe zie je dat de kefir gelukt is? Als de kefir korrels boven drijven op het einde en er een geelachtige vloeistof (wei) zichtbaar is.
 3. Roer voorzichtig door
 4. Doe de weckpot dicht, met ring
 5. Ze de weckpot weg op een donkere plaats voor 24 tot maximaal 48 uur
 6. Haal de pot tevoorschijn
 7. Roer de kefir korrels voorzichtig met de kefir, de gele wei moet zich weer mengen met het geheel
 8. Zeef de kefir met de plastic zeef boven een porseleinen of glazen kom (plastic kan ook trouwens)
 9. Laat de kefir korrels goed uitlekken, eventueel voorzichtig roeren met de houten pollepel
 10. Giet de kefir (de drank!) met behulp van een trechter in een glazen fles
 11. Nu begin je dus weer opnieuw 🙂 Spoel de weckpot om met warm water en vul deze vervolgens weer met 500 ml rauwe melk. Je voegt de uitgelekte kefirkorrels toe en same story!
  Je hoeft de kefir korrels niet af te spoelen tussen door.

IMG_0644_1 (Large) IMG_0661_1 (Large)

Invriezen

Omdat je zult zien dat je kefir korrels zullen gaan groeien kun je óf de productie verhogen óf bijvoorbeeld de korrels gaan invriezen en delen met je vrienden. Als je de korrels wilt invriezen spoel je ze wel eerst af met koud (!) water. De korrels kunnen niet tegen warm water, dan gaan ze kapot. Daarna kun je ze gewoon in een plastic bakje in de vriezer bewaren 🙂 ! Succes!

Melk kefir zelf maken // stappenplan

Zelf speculaaskruiden maken // recept

Melk kefir zelf maken // stappenplan

Rauwe melk // gevaarlijk of gezond?

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page