Menstruatiecup // mijn ervaring

IMG_2025_1 (Medium)

De menstruatiecup. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. “Een wáat voor ding dat je bloed opvangt?”, dacht ik gelijk. Maar goed, volgens een vriendin was het echt wel de moeite waard om het te proberen, zij was er namelijk zeer tevreden over. Zodoende heb ik er één besteld. Want ja, je heb er dus maar 1 echt nodig. Maar goed, ze spelen natuurlijk wel op de vrouw in door ze in allerlei verschillende kleuren te verkopen. Voor elke dag een andere kleur of zo. Goed, dat hoeft voor mij dus niet.

Wat is een menstruatiecup

Een menstruatiecup is een siliconen (of van natuurrubber) cupje dat je in breng tijdens je menstruatie, net als een tampon alleen dan schijnt ie niet zo diep te hoeven. Alleen waar een tampon het bloed absorbeert, doet het cupje het bloed enkel opvangen. Als het cupje vol is, of nou ja, als je denkt dat het cupje vol is (ik heb nog niet kunnen ontdekken wanneer ik zou moeten weten dat het cupje vol is, behalve dan dat hij zou gaan overstromen? Ik leeg m telkens om de paar uur voor de zekerheid) dan leeg je het cupje en maak je m schoon. Vervolgens breng je m weer in. It’s that simpel.

Verschillende merken en soorten en maten

Al snel kwam ik er achter dat er verschillende soorten en maten zijn in cupjeswereld. In het kort worden twee maten onderscheiden, ééntje voor als je vaginaal bent bevallen en/of boven de 30 bent. Je vagina is daardoor wat breder en heeft een water groter / stugger cupje nodig want anders zakt ie straks er weer uit. Tja, een kind er door is ook niet niks. En anders, voor de jonge meiden die nog geen kinderen hebben gebaard zijn er wat kleinere soorten cupjes. Zelf heb ik de Ladycup besteld. En ik heb serieus geen goed argument. Wat wel leuk is, is dat ze van die leuke kleurrijke zakjes hebben. Maar verder zijn volgens mij alle cupjes prima.  Helemaal voor de eerste keer is het gewoon een kwestie van proberen en goed lezen hoe het zit met de maten. Desnoods even contact op nemen met de klantenservice van het cupjes merk als je twijfelt.

IMG_2024_1 (Medium)

Mijn ervaring // de voordelen

Mijn ervaring is positief! Hierbij mijn voordelen:

  • Vanaf het eerste moment dat ik het cupje had ingebracht (oké voor het eerst inbrengen is wat spannend, maar lenzen in doen is spannender) voelde ik m gelijk niet meer zitten. Echt fijn.
  • Het inbrengen en uithalen is echt super makkelijk na een paar keer oefenen.
  • Je kan m een beetje nat maken met warm water, dan krijg je m nog makkelijker in. Dat kan natuurlijk niet met een gortdroge tampon.
  • Zoals ik al eerder schreef absorbeert een cupje niets maar vangt alleen bloed op. Een tampon doet dat wel en absorbeert dus ook je vaginale slijm en daardoor heb je meer kans op infecties. En het schijnt dat je ook minder kans heb op schimmelinfecties met een cupje. Super, want dat is echt niet fijn.
  • Je kan m gewoon inhouden in de nacht, bij mij geen lekkages!
  • Ze bevatten geen rare chemicaliën en zijn gemaakt van medisch siliconen. De tampons die ik gebruikte waren ook zonder troep en bleek, maar wel een stuk duurder daardoor.
  • Dus volgende voordeel: het is goedkoper en bespaart geld, veel geld. Nou ja, als je de ene naar de andere zwangerschap heb dan bespaart het misschien niet meer dan 100€ maar anders misschien wel het vijfvoudige.
  • En het is beter voor het milieu natuurlijk

Nadelen?

Nou, eigenlijk heb ik geen échte nadelen kunnen ontdekken. Ik had wel de luck dat ik de juiste maat cupje heb besteld. Ik voel m vanaf het eerste moment ingebracht niet zitten, dat is fijn. En er lekt ook niets naast. Ook fijn. Verder is het meer organisatorisch even goed nadenken. Afgelopen maandag waren we de hele dag opstap in Antwerpen en dan zocht ik wel even een invalidentoilet op waar ik dus ter plekke mijn handen kan wassen. Waarschijnlijk als je er handiger in wordt dan kun je het ook prima zonder kraantje redden of desnoods met een wc papiertje schoonvegen. Verder is het wel belangrijk dat je het cupje goed desinfecteert na je menstruatie en voordat je m dus weer gaat gebruiken. Je kan m het beste uitkoken of steriliseren in bijvoorbeeld een flessen-sterilisator (gek maar zo vies is dat eigenlijk niet want het wordt echt goed schoon dan, alles). Je moet daar dus wel aan denken. Zelf heb ik in mijn tas standaard een paar tampons voor het geval ik plotseling ongesteld ben geworden (het komt bij mij zeer onregelmatig), een cupje bij me hebben standaard zie ik niet zitten, ik wil m dan echt eerst goed steriliseren.

Menstruatiecup // mijn ervaring

Woensdag groente-dag #4

Menstruatiecup // mijn ervaring

Printable: “I was born to be me”

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page