Mijn ervaring met “no-poo” (geen shampoo)

In mijn post over verzorgingsproducten voor onze baby schreef ik dat ik al 1,5 jaar mijn haar niet met shampoo heb gewassen. Bah! zul je wellicht denken. Vies!
Ja dat dacht ik ook toen ik mij ging verdiepen in de ‘no-poo’ beweging, oftewel, de ‘no shampoo’ beweging of methode. Haha het moet niet gekker worden, een beweging.
Hoe dan ook, ik had al erg lang last van een irriterend jeukende hoofdhuid. Ik bleef maar krabben. En wassen. Want dan was de jeuk weer even weg. Ik had geen zin in veel belovende dure shampoos dus ik ging op onderzoek uit. Ik las op internet verschillende malen dat je hoofdhuid prima in staat is om zichzelf te reinigen en dat hoofdhuidvet daar belangrijk voor is. Maar omdat wij onze hoofdhuid telkens met zeep wassen gaat je hoofdhuid steeds meer vet aan maken waardoor je dus ook weer meer gaat wassen omdat je haar er ‘vet’ uitziet. Een visuele cirkel dus.

Ik ging de uitdaging aan om een half jaar mijn haar alleen met water te wassen. Daarna zou ik wel weer verder zien.

En?
De eerste 3 maanden was mijn haar behoorlijk vet. Mijn hoofdhuid was de dagelijkse shampoo gewend en produceerde daarom zoveel vet. Mijn hoofdhuid moest wennen aan de nieuwe situatie. Ik droeg het in een knot zodat het niet echt opviel. Trouwens ik draag het zo ie zo bijna altijd in een knot 😉 . Oh en het stonk niet hoor. Gewoon naar haar. Maar goed beetje vervelend vond ik het wel. Na die 3 maanden merkte ik wel verbetering. De jeuk werd minder en mijn haar werd steeds minder vet! Na ongeveer een half jaar was mijn haar gewoon weer normaal, zoals het zou zijn als ik had gewassen. Alleen dan niet zo pluizig. En, niet geheel onbelangrijk, de jeuk op mijn hoofdhuid was weg! Dus het experiment was voor mij in ieder geval geslaagd. En ik besloot om er maar mee verder te gaan totdat ik het weer nodig vond om mijn haar weer te wassen. Af en toe was ik het nu wel eens met bakingsoda. Als mijn haar echt vies is omdat ik bijvoorbeeld haarlak voor een raar met je haar feestje heb gebruikt.

IMG_1811 (Small)

Stinkt mijn haar dan niet?
Nee, ik heb het meerdere mensen gevraagd en tot nu toe vindt niemand het stinken (of durft het niet te zeggen 😉 ). Het ruikt niet naar shampoo nee, maar gewoon naar haar. Afgelopen week was een vriendin van mij op bezoek om mijn haar van bijna een meter te knippen. Ze wist niet dat ik mijn haar niet waste. Ik vertelde haar dat ik mijn haar niet met shampoo waste. Ze was verbaasd, maar vond mijn haar niet vies ruiken.

Wordt het niet meer vet?
Nee, het blijft gewoon hetzelfde. Een beetje vettig is mijn hoofdhuid, dat is blijkbaar wat mijn haar nodig heeft. En mijn haar glanst ook nog eens mooi.

Huidschilfers
Mijn hoofdhuid maakt nog wel veel huidschilfers aan. Dit is normaal heb ik begrepen voor de no-poo methode. Maar omdat het minder vaak gewassen wordt (bij mij met water en af en toe met bakingsoda) blijven ze wat meer op mijn hoofdhuid liggen. Als tip heb ik gelezen dat ik tijdens het wassen goed met mijn vingertoppen mijn hoofdhuid moet masseren, dan komen de huidschilfertjes los. Daar ga ik mee aan de slag 🙂 .

God heeft naar mijn idee ons lichaam prima in orde gemaakt en shampoo is weer zo’n product waarvan wij denken het ‘nodig te hebben maar eigenlijk helemaal perse niet hoeft. Voor mij in ieder geval niet meer 😉 . En ook voor mijn baby niet!

Mijn ervaring met “no-poo” (geen shampoo)

Mueslirepen met gojibessen en chiazaad

Mijn ervaring met “no-poo” (geen shampoo)

No-poo, hoe werkt het?

Newer post

There are 10 comments

 1. Gert Boon

  Echt geweldig Eline, je kan hieruit zien dat je dicht bij God leeft!

  Bless you!
  gert.

 2. Marijke

  Welk jaargetijde zou je adviseren hiermee te beginnen? Ik kan me voorstellen dat het in de zomer meer jeuk geeft in de ‘ontwenningsfase’, maar ook minder opvalt omdat het nou eenmaal zweterig weer is. Ik denk er al heel lang aan om geen shampoo meer te gebruiken en ben er ooit eens aan begonnen door het om en om te doen, maar dat was geen succes. Ook werk ik in een grand café waardoor ik het ook lastig vind ermee te beginnen omdat ik echt niet onverzorgd erbij mag (en wil!) lopen.

  1. Voila Eline

   Hoi hou! Ik zou niet weten welk jaargetij het beste zou zijn. Ik droeg het in een knot en dan valt het vette niet zo op! Succes!

 3. Maartje

  Hoi! Dit is wel een erg late reactie, hoop dat je het leest!
  Heeft het echt drie maand geduurd voordat je haar minder vettig werd?
  En is het echt een stuk minder pluizig geworden?

  Ben er zelf erg benieuwd naar met mijn pluizige haar.
  Alleen is nogal een groot project als het drie maand duurt, en je niet zeker bent van het resultaat haha 🙂

  Hoop dat je er nog op kan reageren!

  1. Voila Eline

   Hi Maartje!
   Dat mijn haar uiteindelijk weer ‘normaal’ was (niet vettig en niet pluizig maar gewoon gezond en zonder jeuk aan mijn hoofdhuid) duurde inderdaad iets van 3 maanden. Maar dat is natuurlijk per persoon verschillend.
   Zolang ik het in een knot droeg zag je eigenlijk niet eens dat het vet was. Ik waste het wel met water, dat scheelde al iets.
   Succes! Gewoon er voor gaan 🙂 Je heb er daarna zoveel plezier van.

   1. Maartje

    Was je het nu inderdaad nog steeds niet met shampoo?
    En echt veel verschil met pluizig haar?

    Ik zit nu op vier dagen en het begint me nu al erg te irriteren dat je het niet met shampoo mag wassen, help haha!

    1. Voila Eline

     Wat vervelend.. maar daar moet je even door heen. Je hoofdhuis is gewoon even in de war omdat het gewend is aan shampoo. Komt echt goed!

 4. Harry

  Hoi Eline,

  Heb je wel eens nagedacht over koud douchen en geen zeep meer voor je huid gebruiken?

  Het werkt zeer goed.

 5. Ann

  Dag Eline,

  Ik ben nu al 5 maand shampoovrij. Zalig gewoon en inderdaad iedereen blijft verbaasd met hoe mijn haar er uitziet.
  Al heb ik toch nog steeds wat probleempjes:

  -> Jeukende hoofdhuid!!! Ik had daar al met shampoo last van (ook van de apotheek). Ik dacht na een paar maand zal dat
  wel verdwijnen. Maar om eerlijk te zijn is het nog even erg als met of zonder shampoo. Heb je soms tips? Want het is
  soms ondraaglijk.

  -> Dus mijn haar is inderdaad zacht en glanzend, uitgezonderd op de plek bovenaan. Zo waar mijn haar altijd eerst vet
  werd. Ik masseer mijn hoofdhuid tijdens de haarspoeling en toch blijft er vet tussen de haren klitten, het is wel niet zo
  zeer zichtbaar voor mensen. Maar ik voel me er toch ongemakkelijk bij, en mijn haar is daar niet glanzend maar mat.
  Tips?

  Alleszins wil ik toch zeggen dat ik shampoo nooit heb gemist, en het iedereen aanraad! Het is zoveel gezonder 😉
  Groeten 🙂

  1. Voila Eline

   Hoi Hoi! Super dat je zo enthousiast bent over no-poo!
   Ik ben er zelf een beetje uit, wat betreft opties. Maar misschien toch af en toe met bakingsoda wassen?
   Succes!

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.