Mijn ervaring met wasbare (strik)luiers

Toen ik de strikluier tijdens mijn zoektocht in wasbare-luier-land tegen kwam was ik meteen om! Die moeten het worden. Eigenlijk vond ik ze gewoon schattig om te zien, het vouwen nam ik maar voor lief. Het is een Belgisch ontwerp en dit Belgische filmpje laat zien dat het vouwen simpel is en deed ook gelijk mijn man overtuigen. Ik hou van puur en geen poespas. De luiers zijn van biologisch katoen zonder allerlei kleuren. Verder heeft de strikluier als grote voordeel dat ze goedkoop zijn en passen vanaf de geboorte tot dat je kindje zindelijk is. Dat scheelt enorm in kosten. Wel moet er een overbroekje overheen tegen het lekken, deze moet wel gekocht worden in verschillende maten omdat deze niet ‘meegroeit’.

Hoe ziet mijn luieruitzet er uit?
– 30 strikluiers, 30 luiers is trouwens wel veel, met 20 – 25 luiers heb je in principe ook genoeg. Maar ik hou er van om ruim genoeg te hebben en een paar standaard in de luiertas te hebben. Ook als we een dagje weggaan of een weekend weggaan gebruiken we de strikluiers. Wij vinden het geen probleem.
– 10 molton inleggers
– 2 waszakken
– via marktplaats 10 nieuwe PUL overbroekjes in verschillende maten
– verder heb ik zelf van oud molton ongeveer 15 inleggers genaaid. Op internet zijn verschillende patronen hier voor te vinden.
Totaal heb ik ongeveer € 160 uitgegeven aan de luieruitzet. Vergeleken met all-in-one of voorgevormde luiers is dit best goedkoop. Mocht je liever all-in-one of voor voorgevormde luiers gaan dan zijn de kosten aanzienlijk hoger. Je kunt dan een heel pakket kopen, de prijzen verschillen maar meestal zitten de pakketten rond de € 400.

IMG_1363a (Small)

En?
Ik vind de strikluier makkelijk in gebruik. Het vouwen is zo geleerd (ook aan mannen) en in de eerste maanden hoeft er geen inlegger in omdat de luier nog zo groot is en je de stof van de luier dan naar binnen vouwt en gebruikt als inlegger. Wel kwam ik er achter dat het belangrijk is dat de luier goed in het overbroekje zit, anders gaat de natte luier tegen de kleertjes aan en worden die nat. De luier zelf is van goede kwaliteit, de strikken zitten goed vast aan de luier.
Het wassen van de luier viel helaas wel tegen. Ik had 2 waszakken gekocht en zo’n grote IKEA koekiemonster vuilnisemmer (daar past de waszak precies mooi in, de waszak is namelijk erg groot en er kunnen dus veel luiers in). Ik ga als volgt te werk: waszak op de emmer, als de waszak vol is hoef ik de waszak alleen dicht te doen en in de wasmachine in te doen (en niet per luier, wat erg fijn is). Als de ene lading in de wasmachine zit doe ik de andere waszak in de emmer. Simpel. Helaas kwamen de luiers er als één grote klittenboel uit, alle strikken waren door de war. Op zich was het ontklitten niet heel veel werk, 5 a 10 minuutjes. Nu doen we 1 grote strik in de touwtjes van de luiers voordat ze de wasmachine in gaan. Het nadeel hiervan is dat je best wat kracht moet hebben om de grote strik er dan weer uit te halen als de luiers nat zijn van het wassen. En meestal zijn ze dan alsnog een beetje in de klit. We wassen ongeveer 2 a 3 keer per week, dus heel erg is het niet. Ik ben er ondertussen aan gewend geraakt, maar het is wel een nadeel. Na het wassen kun je de luiers aan de lijn hangen maar ook prima drogen in de droger, ze komen er net zo mooi weer uit. De droger is natuurlijk wel een kostenpost, dus dat is een overweging die je maakt.

PS. Dit is geen betaalde post. Ik deel hier puur mijn eigen ervaringen.

Mijn ervaring met wasbare (strik)luiers

Wasbare luiers

Mijn ervaring met wasbare (strik)luiers

Een baby op het potje?!

Newer post

There are 4 comments

 1. Maaike

  Hallo,

  Bedankt voor de inspiratie! Waar kun je deze luiers en waszakken aanschaffen?

  Groetjes,
  Maaike

   1. Maaike

    Bedankt voor je reactie! Dan nog een vraag: ik ben nu aan het twijfelen welke inleggers ik erbij moet aanschaffen. Ik wil graag dat ze goed zijn, om het doorlekken zoveel mogelijk te beperken. Er zijn molton inleggers van Disana, maar van andere merken ook inleggers van hennep of bamboe die erg goed schijnen te zijn Wat is jouw ervaring/advies? En hoeveel overbroekjes (wollen) zijn er nodig?
    Hoor het graag!
    Groetjes,
    Maaike

    1. Voila Eline

     Hi Maaike! Ik vond de molton inleggers van Disana wel oke maar ik had ook zelf (dikkere) molton inleggers gemaakt van molton stof en die bevielen beter en namen meer op. Ik heb geen ervaring met hennep en bamboe. Kwa overbroekjes had ik verschillende: er 6 in 3 verschillende maten (s, m, l) met klittenband van onbekend merk en 3 overbroekjes met knoopjes in one-size dus die meegroeien (nature babies) Waren beide heel fijn in gebruik. Had ook 1 wollenbroekje als overbroekje maar die vond ik minder fijn. Belangrijk dat je m goed bewerkt met lanoline anders is t broekje niet waterdicht en t nadeel vond ik dat t zo’n dik pakket wordt je krijgt er geen rompertje overheen of de romper wordt nat.. En na 1x gebruik moet t broekje eerst droger (hoeft niet gewassen te worden na elke verschoning want wol is zelf reinigend 🙂 ) maar mocht je wel graag wollen broekjes gebruiken dan zou ik er toch 5 a 6 aanschaffen. Groetjes!

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page