Na de bevalling: navelstreng & placenta // hoe & wat?

Een lieve lezeres vroeg mij hoe en wat ik ga doen met de navelstreng & placenta bij de geboorte. Goede vraag! Ik heb me er uiteraard wel al in verdiept, maar nog niet over geblogd.

Foto: fotolia

De navelstreng
Zo’n mooi ding is dat, die navelstreng. Wauw, daar komt alles doorheen wat je kindje nodig heeft. Belangrijk is dat de navelstreng niet gelijk doorgeknipt wordt na de bevalling, maar eerst (goed!) uitgeklopt wordt, zodat je kindje alle belangrijke stoffen nog binnenkrijgt. Via mijn verloskundige kreeg ik het boek ‘De Vrije Geboorte’ om te lezen. Nou is het niet een christelijk boek, maar wel degelijk interessant en goed om te lezen ter voorbereiding op je bevalling. Wel moet je als christen wel een beetje goed in je  christelijke schoenen staan en soms even over dingen heen lezen. Waar er bijvoorbeeld staat “geloof in jezelf”, lees ik simpel “ik geloof in de Heilige Geest die in mij werkt!”. Hoe dan ook, in dit boek staan de voordelen van het uitkloppen van de navelstreng beschreven. Je kunt ze trouwens ook lezen op de blogspot van Vrije Geboorte.

De voordelen van het laten uitkloppen van de navelstreng
Door het uit laten kloppen van de navelstreng krijg je baby een ‘extra’ bloed toevoer. Dit heeft de volgende voordelen:

  • De baby krijgt een grote hoeveelheid ijzer binnen. Hierdoor kan bloedarmoede in de eerste levensperiode worden voorkomen.
  • Bij prematuren kan de ‘extra’ bloedtoevoer er verder voor zorgen dat een bloedtransfusie wordt voorkomen.
  • Ook krijgt het kindje een grote hoeveelheid witte bloedcellen en antistoffen binnen die ontstekingen bestrijden.
  • Er is een grotere hoeveelheid bloedplaatjes, die deeltjes die zorgen voor het stollen van het bloed.
  • Heel belangrijk: De baby krijgt via het navelstrengbloed haar eigen stamcellen binnen, cellen met een grote waarde voor de gezondheid waarvan de betekenis nog steeds niet helemaal wordt begrepen.
  • Het laten uitkloppen van de navelstreng wordt geassocieerd met betere bloedcirculatie in de eerste paar uur
  • Ook wordt de lichaamstemperatuur van de baby beter gereguleerd.
  • Er is een verband aangetoond tussen vitamine k tekort en het vroegtijdig doorknippen van de navelstreng. Het is dus zeer de vraag of het noodzakelijk is om vitamine k als supplement toe te dienen aan baby’s van wie de navelstreng goed is uitgeklopt.

Hoe lang moet je dan de navelstreng laten uitkloppen?
Volgens de schrijfster van ‘De Vrije Geboorte’ kun je dit gewoon zien. Je ziet er dan namelijk geen bloed meer door heen stromen. De meeste verloskundige houden drie minuten aan, maar dit kan dus te kort zijn. Eigenlijk is het beste om gewoon geen haast te hebben. Dat hoop ik dus ook bij mijn komende bevalling te doen, in alle rust te kunnen wachten dat de navelstreng is uitgeklopt. Ondertussen kan je prima kroelen met je baby, je baby de borst geven en dan is waarschijnlijk zelfs de placenta al geboren. Niet alle verloskundige willen zo lang wachten, dus je kunt dit het beste wel eerst overleggen en desnoods opzoek gaan naar een verloskundige (natuurlijk verloskundige) die hier wel achter staat.

Navelklem of navelveter?
Als de placenta eenmaal is uitgeklopt kun je er voor kiezen om de navelstreng af te sluiten met een navelklem (standaard) of navelveter. Bij mijn eerste geboorte wist ik nog niet van een navelveter en gebruikte we gewoon zo’n standaard klem, maar bij deze bevalling hoop ik een veter te gebruiken (deze kun je bestellen en zijn ook hygiënisch, je hoeft geen schoenveter te gebruiken 😉 ). Waarom wil ik deze keer een navelveter gebruiken? Is dat niet ouderwets? Een navelklem kan wat onprettig zijn voor een pasgeboren baby, het kan ook behoorlijk in de weg zitten met het aandoen van de kleertjes. En aangezien het een gevoelig plekje is, kan het zelfs een beetje pijn doen, zo’n grote plastic klem. Een navelveter daarentegen is niet zo’n groot plastic ding en daardoor voor je baby waarschijnlijk prettiger. Wel begreep ik dat het wat meer inspanning vraagt om de veter te gebruiken en goed strak om te doen vergeleken met een navelklem. De veter moet namelijk wel goed afsluiten! Voor de zekerheid heb ik er twee aangeschaft.

De placenta
Bij de bevalling van mijn dochter kreeg ik eigenlijk al vrij snel na de geboorte een synthetische oxytocine prik toegediend in mijn been. Ondanks dat ik met mijn verloskundige had overlegd dit liever niet te willen, kreeg ik deze toch omdat ze bang waren dat de placenta niet zou komen. Deze prik wordt meestal ook standaard gegeven, zodat dus de placenta snel wordt geboren. Helaas kan het je natuurlijke oxytocineproductie verstoren, die nodig is voor het op gang komen van de borstvoeding. Maar die ook nodig is om je happy te voelen na de bevalling. Zolang je lekker je baby bij je heb en helemaal als je je baby aan de borst legt, dan komt er vanzelf een oxytocine piek in je lichaam waardoor de placenta geboren zal worden. Jammer alleen dan veel verloskundige hier wel angstig over doen (er is namelijk ook een protocol dat als het niet binnen een uur geboren is, je naar het ziekenhuis moet om deze operatief te verwijderen, vandaar dat veel verloskundige de placenta snel geboren zien worden, terwijl dit niet nodig hoeft te zijn).

En dan?
En dan, wat doe je met de placenta? In mijn geval gaat hij gewoon de vuilnisbak in. Je kunt je placenta ook laten (of zelf) capsuleren en opeten, maar nee, dat ga ik niet doen. Ik heb me er ook niet echt heel erg in verdiept, maar heb daar ook geen behoefte aan.

Na de bevalling: navelstreng & placenta // hoe & wat?

“Ik ben niet moe, mama” // peuter wilt niet slapen

Na de bevalling: navelstreng & placenta // hoe & wat?

Dinsdag wasdag // babykleertjes wassen!

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page