natuurlijke make-up // gif- & dierproefvrij

benecos_natuurlijke_Mascara_deep_black

Foto: solobiomooi.nl

Bijna elke mama heeft wel iets van make-up in huis. Misschien draag je elke dag make-up, of alleen met bijzondere gelegenheden, alleen buitenshuis (zo één ben ik haha) of misschien wel helemaal niet (maar dan had je het waarschijnlijk niet nodig gevonden om dit artikel te lezen 😉 ).

Wie mooi wil zijn moet…

Alhoewel ik eigenlijk niet zo van de make-up ben, vind ik het toch wel leuk om een beetje mascara en wat kleur op mijn wangen te dragen. Ziet er gewoon fris uit. Maar niet té, het moet natuurlijk blijven. Ik durf trouwens ook prima zonder make-up de straat op, want ik weet dat God me zo heeft gemaakt en Hij mij mooi vindt. Daar kan geen make-up tegen op natuurlijk. Het lijkt me ook wel heerlijk om in de bush bush te wonen en lekker niks te hoeven doen met make-up, met gewoon simpele kleding aan (snapje?) . Anyway, ik dwaal af. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden is een gezegde. Maar betreft make-up valt dat natuurlijk wel mee. Maar het is wel zo dat make-up producten vaak niet zo natuurlijk zijn, eerder giftig. Ze zitten vol met synthetische ingrediënten waar ons, met liefde gemaakte, huidje niet zo blij van wordt. Dus wie mooi wil zijn moet synthetische middelen opsmeren? Oh dat klinkt ook wel weer heel extreem! Kan het niet anders?

Ingrediënten van make-up // giftig

Er is verschillend onderzoek gedaan naar de stoffen in make-up, of ze veilig zijn of niet laat maar zeggen. In dit onderzoek kun je lezen dat er in bijna alle onderzochte make-up artikelen giftige stoffen waren gevonden. Veel is er tegenwoordig synthetisch, dit is omdat het nou eenmaal goedkoop gemaakt kan worden. Er kan zo veel! Een natuurlijk geurtje is veel duurder en moeilijker te krijgen dan een synthetisch geurtje. Iets wat synthetisch is hoeft niet perse gelijk super giftig te zijn maar naar mijn idee is de natuurlijke variant altijd beter.

Wat er o.a. in make-up kan zitten (bron):

 • Formaldehyde: Een bekend carcinogeen, neurotoxine, en sensibiliserend voor de huid. Het kan worden gevonden in de oogschaduw, reinigingsmiddelen, nagellak, douchegel, en nog veel meer.
 • Vaseline: Zou kunnen zijn besmet met onzuiverheden.
 • Diethanolamine, Triethanplamine (DEA, TEA): Giftig voor de ademhalingswegen en huidsensibilisator.
 • Parabenen, ethylparaben, alkyl parahydroxybenzoaat, isobutylparabens, butylparaben, methylparabeen en propylparaben: wordt gebruikt als conserveermiddel in veel cosmetica. Ze zijn bedoeld om de groei van gist, schimmels en bacteriën in cosmetica te voorkomen. Mogelijk hormoonontregelaars, en huidsensibilisator. Sommige studies hebben bij vrouwen een link naar borstkanker gevonden. Kunnen interfereren met reproductieve functie bij mannen.
 • Dibutylftalaat (DBP): Giftig voor in het immuunsysteem, de nieren en de lever. Beschouwd als een water verontreinigende stof onder de Clean Water Act.
 • Isopropyl Alcohol: Kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid. Veroorzaakt irritatie.
 • 1,4-dioxaan: een bekend carcinogeen.
 • Lood: Gevonden in sommige merken lippenstift. Geen niveau wordt als veilig beschouwd voor kinderen. Lipstick is één van de meest voorkomende makeup producten die wordt ingenomen.
 • Siloxanen: Deze chemische stof wordt gebruikt om te bevochtigen, glad of zacht te maken. Het is schadelijk voor wilde dieren en vis, en is een vermoedelijke endocriene verstoorder.
 • Synthetische kleuren: Vaak afgeleid van koolteer of petroleum bronnen. Mogelijk kankerverwekkend en irriterend voor de huid.
 • Triclosan: Bekend hormoonontregelaar, specifiek reproductieve hormonen en de schildklier. Het is ook irriterend voor de huid.
 • Propyleenglycol: Veroorzaakt vermoedelijk dermatitis of zelfs netelroos. Het is irriterend voor de huid en kan worden gevonden in makeup producten, vochtinbrengende cremes, haarlak en shampoo.
 • Sommige merken die natuurlijke make-up verkopen voegen bismut oxychloride aan hun make-up. Het is typisch een poeder basis. Het is een mineraal, maar het is niet een natuur mineraal. Het is een derivaat van metaal, een giftige stof die irriterend is voor de huid
 • Nano-deeltjes. Nano-deeltjes zijn ingrediënten die zijn gemicroniseerd in ultra kleine deeltjes. Ze zijn zo klein dat ze de barrière van je huid kunnen doordringen, wat kan leiden tot bijwerkingen die nog niet zijn onderzocht.

Wat voor alternatieven zijn er?

Natuurlijke & minerale make-up // gif- & dierproefvrij

Gelukkig zijn er ook make-up merken die wél graag natuurlijke ingrediënten gebruiken, hier de tijd voor nemen én ook het welzijn van dieren in acht nemen. Ze testen hun producten niet op dieren. Deze producten zijn daardoor vaak duurder, maar ook duurzamer! In mijn zoektocht naar natuurlijke make-up kwam ik ontzettend veel nieuwe informatie tegen waarvan ik nog niet wist. Zelf gebruik ik niet zo veel make-up, enkel mascara en wat blush en ik gebruikte dit van het merk Dr. Hauschka. Nu zijn er best veel ‘natuurlijke’ make-up merken, maar niet alle natuurlijke ingrediënten zijn even fijn. Ook is er een nieuw fenomeen, namelijk ‘minerale make-up’. Minerale make-up gemaakt van puur natuurlijke mineralen. Een natuurlijk mineraal is een fijn natuurlijk poeder waar je dus blijkbaar ook make-up van kunt maken 😉 .

Natuurlijke ingrediënten van minerale make-up

 • IJzer oxiden
 • Zinkoxide
 • Mica poeders
 • Titaandioxide
 • Organische oliën

laura-mercier-nars-bareminerals

Het probleem

Het is supergoed dat er steeds meer natuurlijke, minerale make-up producten op de markt komen. Er is blijkbaar ook meer vraag naar natuurlijke make-up! Maar helaas kan een make-up product wat maar uit een deel mineralen bestaat al verkocht worden als minerale make-up. Dat willen we dus niet. Dat is net als water bij de wijn doen. Het is dus belangrijk dat je alsnog de ingrediënten leest op de verpakking (en evt. te kijken of er één of meerdere synthetische ingrediënten inzitten uit de lijst hierboven).  Het kan dus best zijn dat je kleurstoffen, conserveermiddelen, en andere chemicaliën in je zogenoemde minerale of natuurlijke make-up vindt.

Natuurlijke & Minerale make-up merken

Onderstaande merken zijn make-up merken die 100% natuurlijk zijn en je veilig kunt gebruiken. Heb je een aanvulling voor deze lijst? Laat dan even een bericht achter!

natuurlijke make-up // gif- & dierproefvrij

Epi-no // voorbereiden op een bevalling zonder knip

natuurlijke make-up // gif- & dierproefvrij

Happy mommy monday #10

Newer post

There is one comment

 1. Priscilla

  Hallo,

  Wat weet je al veel over al de giftige stoffen!
  Ik heb nog niet de tijd of energie gehad om dit uit te zoeken, maar dit wil ik zeker nog gaan doen in de toekomst!

  Enkele jaren geleden kwam ik uit op de blog van dr.Jetske Ultee.
  Ze is een dermatoloog met een eigen lijn producten, waaronder make up.
  Haar lijn met producten heet “uncover skincare”.

  Ik raad je aan hier ook eens naar te kijken.

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page