Natuurlijke schoonmaakmiddelen // een overzicht

IMG_1706_1 (Large)

Schoonmaken. Misschien vind je het een vervelend klusje en stel je het graag uit, maar wie weet krijg je er met deze tips weer zin in! Een nieuw jaar waarin we hopelijk allemaal massaal ‘groen’ gaan schoonmaken. Beter voor het milieu, beter voor je gezondheid én beter voor je portemonnee. Als je op internet gaat zoeken naar manieren om natuurlijk schoon te maken kom je ontzettend veel goede tips tegen. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer, dat had ik in ieder geval in het begin. “Wat is nou het verschil tussen bakingsoda en normale soda?” bijvoorbeeld of “welk natuurlijk middeltje heb ik nodig om mijn w.c. schoon te maken?”. Nou ja, ik hoop je met deze blog een heel eind op weg te helpen naar een natuurlijk schoon gemaakt huis!

Als tip aan het begin geef ik je mee om eerst al je chemische schoonmaak middelen te verzamelen en het eerst op te maken of gooi het, zonder pardon als je daar geen moeite mee heb, in de vuilnisbak. Anders heb je over 5 jaar nog bleek, antikalk etc. in je kastjes staan en dat is overbodig.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen // boodschappenlijst

 • Huishoudsoda oftewel schoonmaaksoda, zilversoda of wassoda
 • Bakingsoda oftewel natriumbicarbonaat of zuiveringszout
 • Witte natuur azijn (ik gebruik gewoon ‘eetbare’ azijn en niet de schoonmaakazijn)
 • Een blok marseillezeep en/of een blok Sunlight zeep en/of groene zeep
 • Evt. Borax of natriumtetraboraat
 • Citroen of citroenzuur
 • Lekker ruikende etherische oliën (zoals bijvoorbeeld lavendel of rozengeur)

Verder nodig

 • 3 plantenspuiten
 • Glazenfles of plastic bakje
 • Glazenfles of oude w.c eend fles

IMG_1347_1 (Medium)

Hoe en wat

Nu je een boodschappenlijstje hebt kun je groen gaan shoppen. Maar hoe en wat dan? Wat gebruik je waar voor?

Huishoudsoda vs. bakingsoda

Ze heten allebei soda en ze lijken aan de ene kant wel op elkaar, maar op sommige vlakken juist niet en daarom is het goed om te weten wat het verschil is en welke soda je voor het een of het ander kan gebruiken. Laten we beginnen met huishoudsoda. Ook wel schoonmaaksoda, zilversoda of wassoda genoemd. Het ziet er een beetje uit als grof zout. Het is de meest bekende soda, diegene die je gewoon in de supermarkt koopt. Die van mij is van het merk ‘Tricel’ en kocht ik gewoon bij de Jumbo. Zoals de naam al verklapt kun je het gebruiken om je huishouden schoon te maken. Als schoonmaakmiddel dus.

IMG_1353_1 (Medium)

Bakingsoda oftewel natriumbicarbonaat of zuiveringszout daar in tegen is minder bekend. Het is wit en lijkt op poedersuiker. Bakingsoda is de Engelse term, in het Nederlands is het dus ‘zuiveringszout’. Zuiveringszout oftewel natriumbicarbonaat is het werkzame bestanddeel van bakpoeder, daarom heet het dus ook bakingsoda in het Engels. Je kunt het dus gebruiken als rijsmiddel (wel in samenwerking met een zuur anders werkt het niet en is het heel vies!) in je baksels. Verder kun je er ook goed mee schoonmaken, zo wat alles. Het is veilig om te gebruiken op je huid en ik gebruik het als deodorant, tandpasta en was er zelf mijn haren mee (af en toe).  Het is, in tegenstelling tot de normale huishoudsoda, niet overal te koop. De goedkoopste manier om aan bakingsoda te komen is om het te kopen bij een toko bij je in de buurt. Veel toko’s verkopen bakingsoda van het merk ‘Arm & Hammer’ en zit in een fel oranje kartonnen verpakking.

IMG_1797a (Small)

IMG_1359_1 (Medium)

Wat kun je er mee?

Met beide soda kun je dus schoonmaken. Voornamelijk zijn ze goed voor ontsmetten en ontvetten. Ook nemen ze nare geurtjes weg en werken ze als schuurmiddel. De werking is dus zo goed als gelijk, maar huishoudsoda is wel een stuk agressiever.

Met beide soda zou je o.a.:

 • Je vloer kunnen schoonmaken
 • Je gootsteen kunnen schoonmaken
 • Je wc kunnen schoonmaken
 • De badkamer of keukentegels schoon kunnen maken
 • Glaswerk ontvetten
 • De keuken afvoer kunnen ontstoppen
 • Aangekoekte pannen schoonmaken

Maar zoals ik al eerder schreef kun je bakingsoda óók gebruiken als rijsmiddel in je baksels, om je haren mee te wassen, als deodorant en als tandpasta.

Het belangrijke verschil tussen bakingsoda / zuiveringszout en de normale huishoudsoda

Om het soda verhaal af te maken en tot een conclusie te komen: het belangrijkste verschil is dat huishoudsoda effectiever is als het om schoonmaken gaat en absoluut niet geschikt is voor lichamelijk gebruik. Daar in tegen is bakingsoda veilig voor persoonlijke hygiëne en kun je het gebruiken als rijsmiddel in baksels. In het kort: bakingsoda kan hetzelfde als huishoudsoda en meer én is veilig voor lichamelijk gebruik!

In het kort: bakingsoda kan hetzelfde als huishoudsoda en nog veel meer én is veilig voor lichamelijk gebruik!

Witte natuur azijn

Azijn verwijdert vet en vuil en is een uitstekend middel tegen schimmels en werkt ook bacterie dodend. Werkt ook goed tegen kalkaanslag in de douche bijvoorbeeld. Of om de w.c. pot schoon te maken. Maar je kunt het ook prima gebruiken om je vloer mee schoon te maken, 1 deel verdund met 10 delen heet water. Ik heb standaard een plantenspuit gevuld met witte natuur azijn.

Citroen of citroenzuur

Het zuur van de citroen is super krachtig en werkt tegen bijna alle bacteriën en ziektekiemen in het huishouden. Ook effectief om vet op te lossen en tegen kalkaanslag. Je kunt het ook gebruiken samen met azijn, dus een paar theelepels citroenzuur of uitgeknepen citroen door een spuitfles azijn mengen.

Let op! Het heeft geen nut om azijn of citroen te mengen met bakingsoda of huishoudsoda omdat deze elkaar dan neutraliseren. Azijn en citroen(zuur) hebben namelijk een lage pH waarde en zijn daarom zuur. Bakingsoda en huishoudsoda hebben een hoge pH waarde en zijn daarom alkalisch. Gewoon apart gebruiken of na elkaar!

Zeep (marseillezeep, sunlightzeep, groene zeep)

 • Marseillezeep: een harde zeep van olijfolie gemaakt. Werkt ontvettend en is geschikt om je eigen wasmiddel mee te maken of om bijvoorbeeld handzeep mee te maken. Of om allesreiniger mee te maken.
 • Sunlightzeep: de ouderwetse huishoud zeep. Kan je net als marseillezeep gebruiken om je wasmiddel te maken of om handzeep te maken of allesreiniger. Verschil met marseillezeep is dat Sunlightzeep niet plantaardig is.

IMG_1712_1 (Large)

 • Groene zeep: en dan is er nog de groene zeep. Ook een gifvrije, natuurlijke zeep die ontvettend werkt. Je kunt er dezelfde dingen mee als marseillezeep of sunlightzeep. Maar je kunt het ook gebruiken om vlekken uit je wasgoed te halen of je wasbare luiers te weken.

Borax

IMG_1708_1 (Large)

Borax of natriumtetraboraat en ook wel boorzuur genoemd is een krachtige schoonmaker waar je wel een beetje mee moet opletten, voor zo ver ik heb begrepen, omdat het licht giftig zou zijn. Het is een natuurlijk verkregen product en ik gebruik het alleen als w.c reiniger maar je zou het voor veel meer doeleinden kunnen gebruiken (vroeger werd het veel voor wasgoed te wassen gebruikt). Borax is een mineraal dat er voor zorgt dat een actieve stof beter werkt. Dus gebruik het in samenwerking met zeep of azijn en het gaat beter werken. It’s almost magic..  Borax kan vet oplossen, ontsmet en absorbeert luchtjes en bleekt lichtjes. Zelf heb ik borax besteld op internet, al een hele tijd geleden dus geen idee welke webshop, sorry! Maar je schijn het ook bij de drogist te kunnen kopen. Maar nogmaals vanwege het feit dat het licht giftig zou zijn voor je huid kan je er ook voor kiezen om het helemaal niet te gebruiken.

Etherische oliën

Ze geven een lekker geurtje aan je schoonmaakmiddel en kunnen het antibacteriële effect versterken. Bijvoorbeeld: citroen, sinaasappel, lavendel, eucalyptus en tea tree. Deze hebben allemaal een antibacteriële werking. Etherische oliën zijn niet goedkoop, maar omdat je in bijvoorbeeld een fles of plantenspuit schoonmaakmiddel maar enkele druppels gebruik vallen de kosten eigenlijk wel mee. Ik heb het er in ieder geval voor over  🙂 . Je kunt het ook weglaten.

Zelf maken: natuurlijke schoonmaakmiddelen

Zoals je hierboven heb kunnen lezen kun je bijna alle natuurlijke schoonmaakmiddelen wel voor alles gebruiken. Je kunt dus lekker mix & matchen. Het enigste oplet puntje is dus dat het geen nut heeft om azijn of citroen te mengen met bakingsoda of huishoudsoda omdat deze elkaar dan neutraliseren. Gewoon apart gebruiken of na elkaar! Wel kun je dus citroen toevoegen aan azijn of bakingsoda / huishoudsoda als extra krachtige reiniger door je zeep doen. En dan heb je de etherische oliën, die kun je overal als extraatje aan toevoegen.

Voor mij werkte het niet om bij elke klus na te denken welk natuurlijk middel ik er voor zou gebruiken. In plaats daarvan heb ik gewoon 3 plantenspuiten en 2 glazen flessen gemaakt met een schoonmaakmiddel er in. Voor de veel voorkomende klussen laat maar zeggen.

IMG_1706_1 (Large)

Ik heb in mijn kast staan:

 • 1 plantenspuit met witte natuurazijn (al dan niet met een paar druppels etherische olie er in)
 • 1 plantenspuit met spray allesreiniger ‘multi purpose spray’ (al dan niet met een paar druppels etherische olie er in)
 • 1 allesreiniger (al dan niet met een paar druppels etherische olie er in)
 • 1 glazen fles met w.c reiniger
 • 1 plantenspuit met glasreiniger

Hoe maak je allesreiniger?

De spray variant:

 • 2 eetlepels huishoudsoda (maar je kunt dus ook bakingsoda gebruiken)
 • 1 eetlepel groene zeep of geraspt Sunlight- of marseillezeep
 • 500 ml heet water
 • evt. een paar druppels etherische olie

Alles mengen en laten afkoelen. Vervolgens in een plantenspuit doen. De multi purpose spray kun je gebruiken voor praktisch alles.

De dikkere variant:

 • 20 gram groene zeep of geraspt Sunlight- of marseillezeep
 • 1 tot 1,5 liter water. Hoe meer water hoe dunner de allesreiniger. Kook het water en los de zeep er in op.
 • 3 eetlepels huishoudsoda (maar je kunt dus ook bakingsoda gebruiken)
 • evt. een paar druppels etherische olie

Alles mengen en laten afkoelen. Vervolgens in afsluitbaar (plastic) bakje doen. Van de dikkere variant kun je bijvoorbeeld twee eetlepels oplossen in een liter heet water. Bijvoorbeeld om je vloer of badkamer tegels schoon te maken. Of gewoon onverdund als iets heel hardnekkig vies is.

Hoe maak je w.c. reiniger?

 • 150 ml azijn
 • 3 theelepels citroenzuur of een uitgeknepen citroen
 • 1 kopje borax (of anders een kopje zout)
 • 1 liter warm water

Alles mengen en bewaren in een glazen fles, of beter nog, een oude w.c eend fles! Gebruiken als je w.c. wilt schoonmaken ? . Is je w.c. reiniger op? Je kunt ook gewoon enkel azijn gebruiken om je toilet schoon te maken. Een flinke scheut azijn een uurtje laten weken in de toilet en dan schoonmaken met de toiletborstel.

Hoe maak je glasreiniger?

 • 250 ml witte natuurazijn
 • 250 ml water
 • een half theelepeltje groene zeep
 • Eventueel een uitgeknepen citroen of een paar druppels etherische oliën

Alles mengen en bewaren in een plantenspuit.

Gasfornuis / kookplaat schoonmaken

Als ik niet zo netjes heb gekookt en er allemaal aangekoekt eten op het kookplaat zit dan pak in een schuursponsje en gooi ik er wat huishoudsoda op. Het schuursponsje maak ik nat en zo werkt de huishoudsoda als schuurmiddel. Je kan ook bakingsoda gebruiken, dat werkt ook wel fijn. Daarna maak ik de kookplaat schoon met een natte doek en spuit ik er nog wat azijn op. Wederom neem ik de plaat af met een natte doek. Bakingsoda of huishoudsoda kunnen soms een witte waas achterlaten, daarom spuit ik vaak even na met azijn als ik bakingsoda of huishoudsoda als schuurmiddel gebruik.

Ik hoop dat ik zo’n beetje alles heb uitgewerkt wat betreft natuurlijk schoonmaken. Heb je een vraag? Stel deze gerust :) . Succes!

Natuurlijke schoonmaakmiddelen // een overzicht

Happy Mommy Monday #6

Natuurlijke schoonmaakmiddelen // een overzicht

Opgeruimd staat netjes // een beetje van Marie en een beetje van Eline

Newer post

There are 5 comments

 1. Maria

  Hallo,

  Toffe site !
  Ik ga binnenkort ook mijn eigen huishoudproducten maken, en ik vroeg mij af waar jij die leuke plantenspuit vandaan hebt … ????!
  Bedankt voor je reactie,
  Maria

  1. Voila Eline

   Hi Maria,

   Leuk, bedankt voor je reactie 🙂
   Die plantenspuiten heb ik bij de Blokker gekocht!

   Groetjes, Eline

 2. JOsé

  Hi Eline,

  Ook ik ben mij heel erg aan het inlezen over natuurlijk leven en langzaam maar zeker vervang ik van alles voor de natuurlijke variant. Jij maakt het mij wel heel makkelijk met al deze fijne recepten. 1 vraag: gebruik jij glazen plantenspuiten? Ik kan mij zo voorstellen dat soda/azijn/citroenzuur toch op een moment gaat reageren met plastic? Of is dat niet zo? (niet onderbouwd hoor, gewoon onderbuik gevoel, maar misschien weet jij er meer van!). Heel erg veel dank voor je informatie en blog!

  Groetjes José

  1. Voila Eline

   Hi José!
   Goede vraag, heb ik mij ook afgevraagd. Ik ben het gewoon gaan proberen en de azijn zit er nu wel ruim een jaar in denk en ik zie niet dat de fles week wordt of iets dergelijks. Ik denk dat je echt goed stevig dik plastic moet hebben. Je kunt onderaan de fles lezen wat voor nummer (= het soort) plastic het is. Uit mijn hoofd weet ik dit even niet, al die nummers en hoe dat zit, maar je heb bijv. die standaard plastic drinkflesjes, die zullen er niet geschikt voor zijn omdat het kwetsbaar plastic is. Je hebt ook “veilig” plastic, daar zijn deze flessen iig van die ik heb. Ik heb ze bij de Blokker gekocht maar je kunt ze in veel winkels vinden.

 3. De Johan

  Hallo,

  Borax is niet giftiger (LD50 oraal rat > 2600mg/kg) dan een gelijkaardige concentratie aan keukenzout (NaCl; LD50 oraal rat =3000mg/kg). Het is ongeveer 1000 keer monder schadelijk dan nicotine… Gewoon opletten dat het niet in open wonden komt en dat je het niet teveel inslikt. Er wordt wel in uitzonderlijke gevallen gewag gemaakt van mogelijke huidirritaties. Voor de rest niet teveel onzinnige paniekreacties, aub.

  Als recipiënten voor de azijn en soda oplossingen kan je gerust polypropyleen (PP) of polyethyleen (HDPE) gebruiken. Op het flesje moet dan ergens (meestal onderaan) een “driehoek-pijl” staan met het getal 5 (PP) of 2 (HDPE) erin (cf. http://ivmmilieubeheer.be/artikelen/achterliggende-artikelen/symbolen-op-verpakkingen/). Met PP of HDPE-flesjes ben je in de meeste gevallen voor dergelijke producten zeker dat ze bruikbaar zijn.

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page