Opgeruimd staat netjes // een beetje van Marie en een beetje van Eline

Zoals jullie wellicht al eerder hebben gelezen op mijn blog: ik hou van opruimen. Echt waar.

Opruimen en alles organiseren is een van mijn favoriete bezigheden om mijn hoofd leeg te maken. Het is heerlijk om te weten wat en waar ik alles in huis heb.

Toen ik laatst las over Marie Kondo, een Japanse opruimgoeroe, deed het me beseffen dat ik eigenlijk een Nederlandse opruimgoeroe ben. Haha. Ik heb zeker van haar tips geleerd en wil ook mijn tips met jullie delen. Daarom hier een beetje van Marie en een beetje van Eline ? .

IMG_0423_1 (Large)

Efficiënt opruimen en organiseren

Kies een dag uit dat je wilt gaan opruimen. Rigoureus opruimen dan hè. Dus neem de tijd. Het beste kun je werken per categorie. Kleding is het makkelijkst, dus begin daar dan mee. Waardevolle herinneringen zijn het moeilijkst dus die doe je als laatste. Dit betekend dat je per categorie alle spullen uit die categorie bij elkaar zoekt en uit gaat zoeken wat wel en niet weg kan. Vervolgens berg je alles uit dezelfde categorie op, op dezelfde plek. Dus boeken op de boekenplank en geen boeken op zolder. Want die ga je toch nooit lezen. Belangrijk is echt dat je je focust op het opruimen van de spullen van de categorie waar je mee bezig bent. Laat je niet afleiden om in tijdschriften te gaan lezen als je tijdschriften aan het opruimen ben. Gewoon snel die keuze maken.

Categorieën

 1. Kleding & schoenen (ook die op zolder liggen!)
 2. Boeken
 3. Papier (alles van papier dus, dus ook wat op zolder ligt!)
 4. Kantoorartikelen / Hobby
 5. Speelgoed
 6. Keuken / voorraadkast
 7. Garage / bijkeuken
 8. Badkamer
 9. Waardevolle herinneringen zoals foto’s en dagboeken (dus ook wat op zolder ligt!)

Blijvertje // prullenbak // kringloop of marktplaats

Een goede tip is om 2 verhuisdozen bij de hand te hebben en 1 vuilniszak. In één verhuisdoos doe je alle dingen die naar de kringloop mogen in de andere verhuisdoos de dingen die je op marktplaats wilt zetten of wilt verkopen met een rommelmarkt bijvoorbeeld. In de vuilniszak uiteraard de dingen die echt weg mogen.

Hoe weet je of iets weg kan of niet weg kan? Wellicht kunnen de volgende tips helpen:

 • Word je blij van het item / kledingstuk?
 • Is het echt nodig? Bijvoorbeeld 5 kaasschaven in de keuken.
 • Indien je in de winter je zomerkleding gaat opruimen kun je jezelf afvragen: “als het weer ineens omslaat, wil ik dit kledingstuk dan weer aan?”
 • Als je het kledingstuk al bijvoorbeeld een jaar niet aan heb gehad weet je zeker dat het weg kan.
 • Moeilijk om dingen weg te doen die je heb gekregen? Bedenk dan dat het gaat om het gebaar van die gene, als jij er echt niet blij van word kun je het beter aan iemand anders schenken of naar de kringloop brengen.
 • Zet boeken recht op neer, dat oogt opgeruimder.
 • Al die doosjes van apparaten en stekkers en snoeren van overleden apparaten. Weg er mee. Wil je die fotocamera ooit verkopen? Dat kan ook prima zonder doos.
 • Ga geen huiskleding sparen. Van die “ja maar dit shirt is voor als ik thuis ben”. Probeer alleen kleding in je kast te hebben die je ook buitenshuis aan zou doen.
 • Heb niet een té grote voorraad in de keuken, anders zie je door al het voorraad niet meer wat je precies heb. Je moet het kunnen zien in 1 oogopslag.

Iets wat bewaard mag blijven berg je uiteraard op waar het hoort. Dus bekers bij bekers, boeken bij boeken, sokken bij sokken. Eigenlijk heel simpel maar in de praktijk zwerven er vaak veel dingen door het huis en liggen dingen op de raarste plekken. Na het opruimen van alle categorieën zou je een opruimmand kunnen gebruiken, indien je een rommelkont bent (haha ? ). Als er weer  een orkaan is ontploft met spullen door het hele huis, dan ga je je huis af met de opruimmand en doe je alles in de mand wat niet op zijn plek ligt. Op een moment dat het rustig is en de kids bijvoorbeeld slapen kun je alles weer gaan opbergen waar het wel hoort.

Opgeruimd staat netjes // een beetje van Marie en een beetje van Eline

Natuurlijke schoonmaakmiddelen // een overzicht

Opgeruimd staat netjes // een beetje van Marie en een beetje van Eline

Duurzame bespaartips // als je moeten letten op de kleintjes

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page