Rauwe melk // gevaarlijk of gezond?

Rauwe melk, melk zo als het hoort

Melk uit de koe zit vol goede voedingstoffen. Zo heeft God het gemaakt. Zodat een kalf er van kan groeien. Ook als wij melk van de koe willen drinken kunnen we de melk het beste laten zoals hij bedoel is, onbewerkt. Pasteuriseren zorgt er namelijk voor dat veel belangrijke voedingstoffen verloren gaan.

Melk waar niet aan gesjoemelt is bevat vitaminen, mineralen, eiwitten, goede vetten en nog veel meer wat goed voor ons lichaam is.

IMG_0652_1 (Large)

Ook zit melk in zijn pure vorm vol enzymen, die super gezond zijn. Enzymen zijn belangrijk voor ons lichaam, zonder hun geen leven. Ze helpen bij lichaamsprocessen of het verwerken van voedsel. Verwarmen van voedsel zorgt dat enzymen vanaf ongeveer 60 graden vernietigd worden, bij melk kan dat al vanaf 48 graden zijn. Ook bevat rauwe melk een bacterie die lactose afbreekt, de Lactobacilli, waardoor de lactose gemakkelijker te verteren is. Met de gedachte dat veel mensen lactose intolerant zijn is dat best interessant! Zelf merk ik ook dat mijn lichaam juist beter reageert op rauwe melk of rauwe yoghurt. Van gepasteuriseerd yoghurt bijvoorbeeld word ik moe, maar lactose intolantie kan ik het niet noemen. Dit kan komen doordat mijn lichaam het lastig vind om de lactose te verwerken. Indien je lactose intolerantie heb raad ik je trouwens niet aan om dan maar wel rauwe melk te nemen. Doe zelf eerst onderzoek!

Gevaarlijk?

De reden dat we melk zijn gaan pasteuriseren is omdat de leefomstandigheden en het voer van de koeien in de ‘massa’ veehouderij niet meer zo goed zijn als vroeger toen de boer een aantal koeien had. Ook voor de houdbaarheid word er gepasteuriseerd, mensen willen blijkbaar melk die lang houdbaar is. Belangrijk is dus om te kijken van welke koe de melk komt. Neem alleen rauwe melk van een gezonde koe die grasgevoerd wordt. Op internet zijn er diverse adressen te vinden maar ik raad je aan om wel even eerst te achterhalen wat de koeien te eten krijgen en hoe ze leven. In mijn ervaring is rauwe melk maximaal een week houdbaar in de koelkast. Je ziet ook wel degelijk als de melk niet meer goed is, het gaat dan een beetje schilferen.

IMG_0659_1 (Large)

Kefir

Wij drinken eigenlijk weinig rauwe melk, zo uit de fles. Af en toe een chocolade melk of latte. Maar normaal gesproken maak ik van de rauwe melk kefir omdat kefir heel veel goede bacteriën bevat, welke goed is voor je afweersysteem en darmflora. Kefir is dus melk wat door melkzuurbacteriën is aangezuurd. Net als kaas, yoghurt en kwark. Kefir is de laatste tijd best populair, maar zeker 30 jaar geleden was kefir ook al helemaal hip! Lees hier meer over kefir.

Meer informatie over rauwe melk kun je ook lezen in dit document, een vertaalde versie van Nourishing Traditions

Rauwe melk // gevaarlijk of gezond?

Melk kefir zelf maken // stappenplan

Rauwe melk // gevaarlijk of gezond?

Pumpkin spice latte // Pompoen latte met speculaaskruiden

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.