Runderbouillon maken // slowcooker

IMG_1717_1 (Large)

Zelf bouillon trekken van runderbotten (in mijn geval een schenkel) is eigenlijk heel simpel. Ik schreef deze quote ook bij het recept om zelf kippenbouillon te maken, maar hij hoort er gewoon weer bij:

Stop alle ingrediënten in een slowcooker en just wait. Bouillon door een zeef halen en klaar! It’s that easy.

Ouderwets misschien maar zelf getrokken bouillon is gezond, het werkt zelfs ontgiftend! Bouillon trek je van botten omdat hierin de meeste mineralen zitten. Om er voor te zorgen dat het er goed word uit getrokken voegen we appelazijn toe aan het geheel. Hoe langer je de bouillon laat trekken hoe meer gezonde gelatine en goede vetten de bouillon zal bevatten. Vetten zijn belangrijk voor je hele functioneren. De groente en kruiden zorgen dat de bouillon een heerlijke smaak krijgt! Probeer zoveel mogelijk biologische groente te zoeken, of in ieder geval onbespoten. Juist omdat je de groente ook zo lang mee trekt.

IMG_1719_1 (Large)

Ingrediënten

 • 1 schenkel of een paar runderbotten
 • 2 grote wortels of 3 kleinere, in grote stukken
 • 2 bleekselderij stengels, in grote stukken
 • 2 uien, beide door de midden gesneden
 • halve bol knoflook
 • 10 hele peperkorrels
 • 2 laurierbladen
 • 1 Kombu (Japans gedroogd zeewier, te koop in de biowinkel)
 • 2 eetlepels appelazijn (Het liefst natuurlijke troebelazijn en anders kun je, zoals ik, de bio appelazijn van de AH ook prima gebruiken ???? )
  Let op! Geen zout toevoegen. Doe dat pas als de botten uit de bouillon zijn, zout onttrekt namelijk het giftige metaal lood aan de botten.

Verder nodig

 • Slowcooker / crockpot van minimaal 7 liter
 • Zeef

Bereidingswijze

Doe de schenkel of botten samen met de gesneden groenten, kruiden, kombu en appelazijn in de slowcooker (alles dus bij elkaar in de slowcooker). Voeg kokend water toe tot net iets onder de rand. Zet de slowcooker op laag en wacht 12 tot 24 uur (36 uur kan zelfs ook). Ga zelf iets leuks doen. De slowcooker doet de rest. Daarna de schenkel of botten er uit halen. En de bouillon even zeven zodat ook alle groentes en kruiden er uit zijn (die hebben hun werk gedaan en smaken nu nergens meer naar). Er zit wel wat vlees aan de schenkel dus dat is een beetje prieken om weer terug te krijgen in de bouillon. De mergpijp van een schenkel is trouwens super gezond en die kun je gewoon eten! Nu kun je ook Keltisch zeezout toevoegen naar smaak (ongeveer 1 tot 2 eetlepels). Zout is nodig voor de smaak en als je je bouillon gaat bewaren zorgt zout er ook voor dat de bouillon langer houdbaar blijft. De bouillon is ongeveer een week houdbaar in schone potten in de koelkast!

IMG_1722_1 (Large)

Runderbouillon maken // slowcooker

zuurdesem starter + makkelijk zuurdesembrood recept

Runderbouillon maken // slowcooker

Happy Mommy Monday #9

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.