Slaap kindje slaap

Slapen is denk wel het meest besproken onderwerp als het gaat om pas geboren baby’s en kersverse moeders. De welbekende “slaapt je baby al door” vraag komt bij menig mama haar str*t uit. Logisch ook.

Want het is net zo’n absurde vraag als vragen aan een kennis of hij in de nacht nog wezen plassen is of er uit is geweest om wat te drinken.

Nou ja, dat vind ik dan. Slapende kinderen is een pittig onderwerp. Slaapt je kindje door? Dan krijg je een dikke pluim en een bravo van de mensen om je heen. Slaapt je kindje niet door? Dan krijg je een grote OH en word je zonder pardon aangemoedigd om je kindje niet langer te verwennen maar er verandering in aan te brengen door slaaptraining of simpel weg laten huilen. Welkom in dromenland.

Veiligheid, vertrouwen en geborgenheid

Als christen denk ik anders over dit onderwerp. Slaap is ontzettend belangrijk voor een mens. Voor een baby dus ook. God heeft het niet voor niks zo gemaakt dat een baby zo veel slaapt de eerste maanden van zijn prille leven. Daarom is het juist belangrijk dat een baby slaapt waar hij het beste slaapt. En met het beste slapen bedoel ik niet waar hij het langste slaapt. Nee, met het ‘beste’ bedoel ik de plek waar hij zich veilig, geborgen en vertrouwt voelt. Want dat zijn de voorwaarden dat een baby rustig (lees met een normale hartslag en dus ontspannen) kan slapen. Dat een baby vaak (en tja wat is vaak, dat zijn ook maar ‘maatstaven’) wakker word heeft ook alles te maken dat hij nou eenmaal veel kleine beetjes wilt drinken omdat zijn maagje klein is en vaak is er zuigbehoefte.

Mommy lovers

De meest heerlijke plek voor een baby is dus om bij mama te slapen. Op schoot of, en dat is veel praktischer, in een draagdoek of draagzak. Je kindje zit heerlijk geborgen bij jou. Kan jou ruiken en voelt jou warmte. Bij jou kan hij veilig slapen. Verwennen? Nee een pure basisbehoefte van je kindje. Dicht bij jou zijn. Een baby kun je niet verwennen. Ik kan het niet vaak genoeg schrijven. Veel vragen zich ook af of je een kindje dan niet een (al dan niet ‘slechte’) gewoonte aanleert door bij jou in de drager te slapen. Nou het is eerder omgekeerd. Een kindje wilt van nature heel graag bij mama zijn. Of het nou in de drager is of niet. Bij mama ‘dat is fijn, daar hoor ik te zijn’. Een baby leeft de eerste tijd puur vanuit instincten, dus wat God in hem heeft gelegd. Om te overleven moet hij dicht bij mama blijven. Jou kindje beseft echt niet dat als jij hem weg leg in een andere kamer dat jij ook weer terug kom. Dus zijn alarm gaat af dat hij bij mama hoort te zijn. En hij gaat huilen.

Door je kindje bij jou te laten slapen in een draagdoek of draagzak leer je dus geen gewoonte aan maar speel je in op zijn basisbehoefte.

Omgekeerde droomwereld

Ik schreef dus dat het eerder omgekeerd is. Veel kinderen slapen namelijk prima in bed, en vallen vaak zelf in slaap, zonder borst (maar wel vaak met speen). De kinderen waar de mama’s worden geprezen. Vaak, ik zeg niet altijd, is deze ‘gewoonte’ van het zelf in slaap komen juist wel aangeleerd. Het is echt niet van nature dat een kindje het liefst zelf, alleen, zonder mama in slaap valt.

God is een God van relatie en Hij heeft ons in Zijn evenbeeld gemaakt.

Dit bedoel ik dus met omgekeerd, juist door het niet inspelen op basisbehoefte van een kindje om bij zijn mama te zijn leer je een onnatuurlijke gewoonte aan. Is dat zo erg? De wetenschap liegt er niet om, het is een feit dat de hartslag van een kindje lager is als deze bij mama is en de kans op wiegendood is een stuk kleiner. Het heet niet voor niets wiegendood. Maar erger nog, het aanleren van deze ‘gewoonte’ gaat vaak, misschien wel altijd, gepaard met huilen. De ‘even-in-slaap-kom-huiltjes’ geloof ik niet in. Huilen is huilen en dat is de enigste communicatie die een baby zowat heeft. Manipuleren? Dat kom nog niet in zijn woordenboek voor. Er zijn verschillende manieren om deze ‘gewoonte’ aan te leren (van simpel weg net zo lang laten huilen dat het over is tot een wel uitgedachte training) maar allemaal passen ze naar mijn idee totaal niet in het karakter van God. Hoe God met ons om gaat mogen wij als spiegel nemen om te leren hoe wij met onze kroost om mogen gaan. God is altijd in onze nabijheid. En laten huilen? Hij troost ons. Hoe stom we ook zijn geweest. Oh, en een baby heeft trouwens echt nog niets om fout te doen.. Vaker is het onze eigen emotie wat geprikkeld word door wat voor situatie dan ook. Beter kunnen we eerst naar God toe gaan en vragen om hulp en innerlijke genezing voor bijvoorbeeld die liefde die je zelf niet gehad heb als kind.

Vruchten

Maar goed, even terug naar dromenland. Een kindje laten slapen overdag in een draagdoek of draagzak is ideaal! Maar tot hoeveel maanden je kindje dragen tijdens zijn slaapjes? Daar is natuurlijk geen goed of fout antwoord voor. Elk kindje is anders. Elke moeder is anders. Maar lastig is het niet. Want jij kent jou kindje. Hoe het bij ons ging: Ik ben met 10 maanden (daar voor zo af en toe wel eens geprobeerd) ongeveer begonnen met mijn dochter op bed te voeden (grote bed met co-sleeper er aan vast en aan de andere kant een bunker van kussens) en dan zodra ze sliep sneakte ik weg. Zodra ze huilde of wakker werd stond ik bij haar bed. Geen reden om haar te laten huilen. Maar na een maand dat het best goed ging kwam ze op eens ná haar slaapje met de draagdoek aanlopen. Bij mij, als mama, ging gelijk het belletje rinkelen dat ze dus geborgenheid zocht. Ik ben haar toen weer een tijdje gaan dragen met de slaapjes en ook afgewisseld met op bed proberen. Maar wel altijd met de voorwaarde dat ik gelijk bij haar bed stond als ze wakker was of huilde. Rond die tijd ging ze ook over in 1 slaapje en ging dat ging prima. Nu is ze 20 maanden en loopt ze zelf naar de slaapkamer toe als ze moe is ‘slape slape’ zegt ze dan. Ik geef haar dan borstvoeding terwijl zij naar dromenland vertrekt. En als ze wakker is? Geen huilen of schreeuwen maar gewoon rustig ‘mama?’. Voor mij een bevestiging dat ze zich veilig en vertrouwd genoeg voelt in het grote bed. Belangrijk is dus dat je kijkt naar de vruchten. Net als bij mijn dochter dat ze eerst met de draagdoek kwam aanlopen (dat waren dus slechte tekenen en niet zo’n goede vrucht 😉 ) en nu dat ze dus rustig wakker word en zelf naar de slaapkamer loopt (goede vruchten 🙂 ).

In de nacht

Maar hoe slaapt een kindje het beste in de nacht? Dan gaat dragen moeilijk. Maar wel kun je je kindje dicht bij je nemen door te co-sleepen.

Borstvoeding wordt gelijk een feestje in de nacht want je hoeft er niet uit en je kan snel weer inslapen.

Nachtvoedingen, en dus niet doorslapen, zijn juist essentieel voor je kindje. God heeft het niet voor niets gemaakt dat borstvoeding, volgens onze ‘maatstaven’ 😉 , licht verteerbaar is en je kindje dus voor zijn maagje ook nachtvoedingen nodig heeft! Hierdoor blijft zijn bloedsuikerspiegel ook stabieler en dat is gezond. Ook voor de hersenen zijn nachtvoedingen gezond omdat deze veel groeien. Hersenen groeien door de lactose uit de melk en melksuikers verteren snel en daarom moet een kindje drinken in de nacht.* Voor jou als mama is er trouwens ook een cadeau bij. Jij krijgt door het borstvoeding geven namelijk twee hormonen. Prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt er voor dat je melkproductie op peil blijft en oxytocine zorgt er voor dat je ontspannen en relaxed word.  Snel weer verder slapen dus.

happy mother breast feeding her baby infant

Foto: fotolia

Werken, oppas & kinderdagverblijf

Vaak hoor ik ook de opmerking dat mama’s hun kindje niet te veel willen dragen overdag omdat ze anders problemen krijgen met de oppas / kinderdagverblijf.  Ik ga er niet uitgebreid over schrijven maar als we er vanuit gaan dat het dragen van je kindje geen slechte ‘gewenning’ is bij je kindje maar juist een natuurlijke basisbehoefte, dan kom ik in de knoop. Alhoewel er wel een aantal ‘natuurlijk ouderschap’ gastouders zijn zullen de meeste kinderdagverblijven of oppassen je kindje waarschijnlijk niet gaan dragen. Ik moedig je aan om er eerlijk over na te denken. Wat speelt er in je hart? Als gezin zou je de volgende vragen kunnen stellen: “Is het écht nodig dat ik als mama gelijk na 3 maanden weer aan het werkt ga?” “Zo ja, om welke reden moet/wil ik weer werken? (financieel / emotioneel / sociaal)”. En is er wellicht een oplossing? Samen kom je misschien tot een oplossing die je eerst niet voor ogen had. Het is echt goed om je hart samen met je man te delen of anders met iemand die je vertrouwt. Vaak zijn redenen om weer te gaan werken niet eens perse financiële redenen. Over werken en mama zijn heb ik ook eerder geschreven. Deel 1 vind je hier en deel 2 lees je hier.

*Bron: Kiind.nl

 

Slaap kindje slaap

Happy Mommy Monday #1

Slaap kindje slaap

DIY recept kippenbouillon // slowcooker

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.