Slaapjes in de draagdoek

Slaapjes overdag. Hoelang, hoeveel en waar?
Zoals ik al eerder schreef zijn wij tot nu toe nog nooit bij het consultatiebureau beland en kregen we hun ‘slaapjesadvies’ dus al niet te horen. Maar wel van andere mensen om ons heen. Volgens de ene was het belangrijk om onze baby gelijk in haar eigen bedje te laten slapen overdag. Niet in de box, niet in de draagdoek en niet op schoot. Volgens de ander werd het ‘zelf slapen’ pas belangrijk rond de 3 maanden omdat ze dan, volgens diegene, gevolg en reactie zou gaan begrijpen. En dan zal ze ‘gebruik’ maken van haar gehuil zodat ik naar toe zou komen, hmmm. Oh en dan hebben we het nog niet eens gehad over een slaapschema! Wat een informatie toch allemaal zeg, dacht ik!

IMG_3357ee (Small)

Moederinstinct
Ondanks mijn sterke moederinstinct legde ik dochterlief dan af en toe toch maar in haar eigen bedje te slapen overdag. Maar ze ging huilen. En dat kon ik niet aanhoren. Mijn moederinstinct heeft haar uiterste best gedaan en bleef schreeuwen in mij. Dus pakte ik haar weer en ging ik haar wiegen. Daarna probeerde ik haar weer terug te leggen. Wat een gedoe zeg. Toen ik las over het “in-je-armen-fase”, die duurt vanaf dat je baby geboren is tot dat je baby kan kruipen, kwam er zo’n ahá moment. Al eerder schreef ik hier over in mijn post over co-sleeping, nachtvoedingen en doorslapen. De ‘baby-in-je-armen-fase’ is een belangrijke fase is omdat dan het grootste deel van de hersenontwikkeling plaats vindt. Je baby voelt of hij geliefd is en hij voelt of er naar zijn behoeftes geluisterd word en of zijn emoties er mogen zijn.

Een baby die dag en nacht bij zijn moeder is ontwikkelt gezonde breinverbindingen waarmee hij weet dat hij op een fijne en veilige plek is en dat er geluisterd word naar zijn behoeftes en hij geliefd is. En dat is belangrijk voor de hechting tussen jou en je baby.

Als je baby in de ‘baby-in-je-armen-fase’ maar 24/7 bij jou kan zijn en kan drinken en slapen wanneer hij wilt.

Slapen in de draagdoek
Onze dochter slaapt sindsdien dus overdag altijd in de draagdoek. Zodra ze moeheidsverschijnselen toont doe ik haar in de draagdoek. Of soms zit ze in de sling en dan valt ze in slaap. Ze vindt het heerlijk om in de sling te zitten als ik in de keuken aan het kokkerellen of bakken ben. Ze zit dan uiterst geconcentreerd te kijken wat ik aan het doen ben. Een prachtig gezicht 🙂 ! Dan valt ze soms ook in slaap en laat ik haar in de sling slapen. Anders doe ik haar in de draagdoek, als ze slaapt is het namelijk fijner voor ons beide als ze in de draagdoek zit. Dat is comfortabeler voor haar en voor mijn rug is het beter. Ik ga trouwens gewoon door met mijn ‘ding’ van de dag of waar ik dan ook mee bezig ben. Als het maar een beetje actief is. Op de bank of achter de computer zitten, zit er gewoon niet in. Pas als ze echt in slaap is, dan kan ik wel even op de bank zitten of achter de computer. Ook vindt ze het heerlijk als ik ga dansen (ik hou van dansen voor God 🙂 ) op een mooi lied, dan valt ze zo in slaap. Maar ik kan ook gewoon boodschappen gaan doen, dan is ze in slaap voor ik het door heb. Ideaal vind ik het en er komt geen slaapschema aan te pas. Ik kan dus gaan en staan waar ik wil en ik voel mij totaal niet belemmerd door mijn baby.

Ergonomisch is belangrijk
Als je je baby fulltime wilt dragen en ook laten slapen in een draagdoek of draagzak is het belangrijk dat je een ergonomische draagdoek of draagzak aanschaft. In principe is een geweven draagdoek ergonomisch. Wel goed knopen natuurlijk en het is fijn om een geweven draagdoek te hebben. Alleen voor hele jonge baby’s is een rekbare draagdoek nog fijn. Als ze wat zwaarder worden is een geweven doek veel fijner! Mocht je niet zo van het knopen zijn, er zijn ook verschillende ergonomische draagzakken. Ergonomisch betekend dat er ondersteuning is van billen tot knietjes en dus niet alleen de kruis van je baby. Dit is belangrijk voor de heupjes van je baby en het is een natuurlijke houding. Je baby zit dan in een kikkerhouding of ook wel de ‘M’ houding genoemd. De knietjes hoger dan de billen. Verder zit je baby op kusjes hoogte, je moet een kusje kunnen geven op het hoofdje van je baby. Draag je kindje op je buik of rug altijd met het gezicht naar jou toe.

Slaapjes in de draagdoek

Co-sleeping, nachtvoedingen en doorslapen

Slaapjes in de draagdoek

Fotoreportage Dordrecht

Newer post

There are 2 comments

  1. Erna

    Leuk om te lezen over de draagdoek! Onze baby is nu 3 maanden en hij slaapt overdag ook in de draagdoek. Vandaag kreeg ik de vraag of ik wel aan mijn rust kom op deze manier. Absoluut! Veel meer dan dat ik hem in een bedje leg. Dan moet ik regelmatig naar hem toe omdat hij huilt. Telkens m’n werkzaamheden onderbreken. Vanmiddag ben ik ruim een uur bezig geweest met verse pompoensoep maken. Heerlijk met een slapende baby op mijn borst/buik!

    1. Voila Eline

      Hi! Leuk om je reactie te lezen. Heerlijk ontspannend he, een slapende baby op je buik en lekker bezig zijn 🙂 !

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.