Sole van Keltisch Zeezout // zoutoplossing vol mineralen enzo

IMG_1334_1 (Large)

Sole. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Of misschien denk je nu: “So-le-wat?”. Hierbij de ins & outs over sole. Sole is een zoutoplossing, en daarmee een flinke mineralenboost, gemaakt van Keltisch zeezout.

Wat is Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout is zeer rijk aan mineralen (maar liefst 84, waaronder calcium, fosfor, kalium en magnesium!) en spoorelementen en bevat naast de ‘smaak’ zout ook zoet en bitter (ohjoh, wist ik ook niet hoor). Van alle zouten heeft Keltisch zout het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee een gezond alternatief op bewerkt keukenzout. Het is volledig, ongezuiverd, ongeraffineerd en onbewerkt zout, gewoon puur natuur uit de zee. Keukenzout daarentegen is geraffineerd, en dus bewerkt. Uit keukenzout zijn de mineralen en sporenelementen verdwenen. Dat even kort over Keltisch zeezout.

En wat is dan sole?

Sole is Keltisch voor ‘zon’. Zeezout ontstaat namelijk door water en zon 😉 . Sole is een zoutoplossing van, je raad het al, Keltisch zeezout. Omdat Keltisch zeezout zo rijk is aan mineralen is sole daarom ook een mineraalrijk drankje met allemaal fijne voordelen.

Waar goed voor?

Het bloed in ons lichaam bestaat voor 0,9 procent uit mineraalzouten en de samenstelling ervan is voor bijna (98 %!) gelijk aan zeezout. Ons lichaam heeft zout dus nodig. Bloed, zweet en tranen smaken naar zout. Baby’s badderen ook lekker in de baarmoeder met water en zout! En omdat ons eten tegenwoordig best bewerkt is, en zelfs biologisch voedsel veel minder voedingstoffen bevat (zoals dus mineralen!) kunnen we dit goed aanvullen met sole.

Een paar voordelen van sole:

 • Een betere spijsvertering
 • Natuurlijke energieboost
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Brengt zuurgraad in balans in ons lichaam
 • Reguleert de bloeddruk
 • Kan helpen tegen bekkenklachten
 • Zorgt voor ontspanning
 • Met bewerkt keukenzout heb je kans dat je vocht gaat vasthouden, Keltisch zeezout daarentegen kan je juist helpen met een goede vochtbalans in je lichaam
 • Kan helpen om beter en dieper te slapen

Vaak wordt er gezegd dat we oppassen moeten met het gebruik van zout. Twijfel je? Raadpleeg dan eerst je arts.

Hoe maken & gebruiken?

Nodig:
 • Keltisch zeezout
 • weckpot
 • gekookt water of gezuiverd water

IMG_1338_1 (Large)

Sole maak je door een weckpot voor 1/3 te vullen met Keltisch zeezout. Vervolgens vul je de weckpot verder aan met water ( 2/3 water dus 😉 ). Even roeren of de deksel er op en even schudden. Het water neemt het zout op. Na een tijdje wachten (of een nachtje) zie je dat het water volledig verzadigd is met zout en er ligt wat zout op de bodem. Dat betekend dat het water geen zout meer kan opnemen. De oplossing is tot wel 8x sterker dan zeewater dus niet puur drinken! Je gebruikt het door 1 theelepel sole te mengen met 1 glas water.

Gebruiken:

 • Ik vind het heerlijk in de ochtend, omdat ik er echt een engerieboost van krijg. Oh, de eerste paar keer vond ik het trouwens echt niet lekker, maar wennen deed het gelukkig snel. Vonden we koffie allemaal lekker bij de eerste slok?
 • Je kunt het ook goed gebruiken in de avond als je moeite heb om in te slapen. Neem het dan met warm water. Het schijnt zelfs dat je dan dieper slaap. Dat zijn lastige dingen om te ‘testen’ vind ik altijd maar je kunt het wellicht proberen, het is een safe middeltje. Meer dan twee keer per dag zou ik het niet nemen bij normale inspanning. Indien je echt gaat sporten kan je prima nog een theelepeltje door je sportfles doen.
 • Of als je verkouden ben, voor durfals onder ons, 1 theelepel sole of een half glas water en vervolgens de zoutoplossing door je neus snuiven. Hiermee rekent het zout af met de bacteriën, want die houden niet van zout. Dit werkt bij mij best goed. Je kunt het natuurlijk vervolgens uitspugen als het door je keel weer terug komt.. Gatsie 🙂

Je kunt sole het beste bewaren op een donkere koele plek. Niet in de zon omdat er dan algen kunnen vormen..

Bron: Celien van Dalen

Sole van Keltisch Zeezout // zoutoplossing vol mineralen enzo

Woensdag groente-dag! #3

Sole van Keltisch Zeezout // zoutoplossing vol mineralen enzo

De genadevolle mama

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.