Tweede op komst: co-sleepen of familiebed?

 

Foto: fotolia

Nu de tweede op komst is staan mijn man en ik een beetje voor een dilemma. Nou ja, dilemma is een groot woord, maar we twijfelen. Op dit moment hebben we een familiebed, dat wil zeggen dat onze dochter bij ons in bed slaapt. Niet perse tussen ons in maar wel bij ons in bed. Nu ze groter wordt, lijkt ze wel meer beweeglijker te zijn in bed. Af en toe krijg ik dus wel eens een voet in mijn gezicht. Gelukkig nog geen echte blauwe plekken op gelopen hoor 😉 .

waarom slaap jij samen met je man?

Familiebed is fijn!
Misschien heb je nog nooit gehoord van een familiebed of heb je er bepaalde negatieven gedachtes bij, maar wij zijn heel blij met ons familiebed! Mag ik je een vraag stellen? Slaap jij graag met je man samen in 1 bed? Waarschijnlijk is je antwoord “ja”. En als ik dan vraag “waarom?”, wat is dan je antwoord? Waarschijnlijk iets als “omdat het fijn is om dicht bij elkaar te zijn, het is gezellig, intiem en knus”. Het heeft dus met relatie te maken. Iemand van wie je veel van houd wil je ook graag ’s nachts zijn. In de tijd dat het donker is buiten. En precies om die reden vinden baby’s én kinderen het ook vaak fijn om in de nacht bij de personen te zijn aan wie ze het meest gehecht zijn, hun ouders. Maar zoals jij het wel kan begrijpen als je man nachtdienst moet draaien, en jij daardoor een nachtje alleen moet slapen, zo kunnen baby’s dat niet begrijpen als ze een nacht (of meerdere) alleen moeten slapen. Eenzaamheid ten top, of een baby nou netjes doorslaapt of niet of huilt of niet, dat maakt niet uit.
Maar goed, ondanks dat ik (en een heeel groot deel van de wereld) het dus heel normaal vind om mijn kroost bij mij te hebben in de nacht, is het ook heel gezellig en praktisch! Vooral toen ze nog een kleine baby was en vaak wilde drinken in de nacht. En nu ook als ze in de nacht een droompje heeft die niet zo fijn is, ik hoef alleen maar even “sssst” te zeggen of “mama is bij je lieverd”. En we kunnen allebei weer verder slapen. En altijd gezelligheid en kroelmomentjes in de ochtend. Oh en voor de geïnteresseerde, nee de seksualiteit hoeft er zeker niet op achter uit te gaan, sterker nog je wordt er creatiever door 😉 . Punt.

De keuze waar we nu voor staan
Nu er dus een tweede op komst is, is het even de vraag of we ons familiebed gaan uitbreiden (dan moet er wel een groter bed komen namelijk) of dat we er (tijdelijk) een co-sleeper aan vastplakken (=een ledikantje waarbij 1 kant er af is en die je dus aan je bed schuift). Een co-sleeper is wel de snelste en makkelijkste oplossing omdat we die al hebben, een nieuw bed bestellen is lastiger omdat we er 1 op maat willen laten maken dan. We neigen dus naar de co-sleeper, in ieder geval voor tijdelijk. Omdat mijn dochter nogal wild kan zijn, kan zij natuurlijk niet naast de baby liggen zo meteen. Het zou fijn zijn als zij in de co-sleeper kan slapen omdat ze de hele nacht door slaapt, daarnaast mijn man en daarnaast ik met de baby aan de kant van de muur (waar de baby er dus niet uit kan vallen). De reden dat ik liever mijn dochter in de co-sleeper zou doen in plaats van de nieuwe baby is heel simpel, toen onze dochter nog een baby was (en we ook een co-sleeper hadden), lag ze er praktisch niet in. Het de hele tijd voeden en terug leggen werkte simpelweg niet voor mij. Uiteindelijk sliep ze dus toch bij ons in bed, en niet in de co-sleeper. Ik denk dat het nu niet anders zal zijn. En dat ik zelf half in de co-sleeper ga liggen om te voeden zie ik ook niet zitten 😉 . Makkelijker is als het nieuwe baby’tje lekker dicht bij mij kan liggen en zo makkelijk kan drinken. Ik trek dan een lange mauw shirt aan waardoor ik de deken niet helemaal over mij heen hoef te trekken. De baby krijgt een slaapzakje waardoor het warm blijft. Geen gedoe met dekens over een baby, dat is niet veilig. Het beste is eigenlijk ook je baby iets hoger te laten slapen, dus even na het voeden omhoog leggen. Wij hebben ook expres een wollen deken en geen synthetisch, want synthetisch wil je liever niet met een baby omdat het wel warm is maar niet ademend is. Wol is dat daarentegen wel.

IMG_3402a (Small)

Of het echt gaat werken zo, dochter in co-sleeper en baby in bed, geen idee. We zullen het zien. Ik ben er in ieder geval wel van overtuigd dat mijn dochter er nog niet aan toe is om alleen te slapen. Naast papa slapen gaat trouwens prima, dus dat moet goed komen. Spannend, maar 1 ding is zeker, het wordt nog gezelliger in ons bed 😀 .

Hier nog co-sleepers of mama’s met een familiebed? Ik hoor graag jullie reacties 🙂 .

 

Ps. Je kunt mij ook volgen op Instagram, @voilaeline!

 

 

Tweede op komst: co-sleepen of familiebed?

Hoe mijn eerste bevalling mij beviel

Tweede op komst: co-sleepen of familiebed?

Fit je zwangerschap in én door

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.