Waarom borstvoeding?

Waarom borstvoeding geven? Eigenlijk kan je beter vragen: waarom niet?

Borstvoeding geven is je baby voeden zoals het ‘bedoeld’ is. God heeft het zo ontworpen en het heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van kunstvoeding.

Ondanks dat veel vrouwen last hebben van ‘opstartproblemen’ (zoals ik, lees mijn ervaring hier) zijn er zo ontzettend veel (heeeel veeel!) voordelen. Ik ga de tofste met jullie delen!

Baby
Het belangrijkste vind ik toch wel dat jou borstvoeding precies is afgestemd op de behoefte van je baby. De samenstelling van vetten, koolhydraten en eiwitten zijn in jou borstvoeding altijd in de juiste verhouding, gaaf hè? Daar kan geen flesvoeding tegen op. Je baby kan nooit te veel borstvoeding krijgen en zal zelf regelen dat hij genoeg binnen krijgt door soms vaker te willen drinken. Wat ook zo mooi geregeld is, is dat je baby door de borstvoeding heen antistoffen krijgt die helpen bij de ontwikkeling van zijn afweersysteem. Qua gezondheid voor je baby is het dus het allerbeste.

Foto: fotolia

Mama
En mama dan? Voor mama’s zijn er ook zeker voordelen. Borstvoeding vermindert namelijk de kans op borst- en eierstokkanker!
Daarnaast is het zuigen van de baby aan de borst goed voor het samentrekken van je baarmoeder na de geboorte. En wist je dat borstvoeding ongeveer 500 kilocalorieën extra per dag kosten? Hierdoor ben je weer sneller op je oude gewicht.

Emotionele waarde
Borstvoeding bevordert de hechting tussen jou als mama en je baby enorm. Borstvoeding geven is iets intiems waar je echt van kan genieten en de koestering, de aanraking is emotioneel gezien ook heel waardevol voor je kindje. Daarnaast werkt borstvoeding als een natuurlijk kalmeringsmiddel voor de baby én voor de mama. Borstvoeding bevat het hormoon oxytocine waardoor je baby én jij ontspannen worden. Zelfs als je baby niet in slaap valt aan de borst, zal hij wel rustiger en ontspannender worden.

last but not least
Het is enorm praktisch. Je hebt het altijd bij de hand en is op juiste temperatuur! Geen gedoe met flessen en opwarmen. ’s Nachts betekend dit waarschijnlijk meer slaap omdat je je kindje gelijk kan aanleggen.

Waarom borstvoeding?

Borstvoeding, mijn ervaring

Waarom borstvoeding?

Suiker, het verslavende gif

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.