Wasbare luiers en het potje, de ideale combi!

Al eerder schreef ik over mijn ervaring met wasbare luiers en dan met name mijn ervaring met de strikluier. Daarnaast schreef ik dat onze dochter al vanaf de kraamweek op het potje haar behoefte doet en waarom. Wasbare luiers en baby zindelijkheidscommunicatie (je baby op het potje zetten) is naar mijn idee een ideale combi.

Persoonlijk vind ik het een groot voordeel dat ik de luiers niet meer in de biotex hoef te weken voordat ze de was in gaan, omdat dochterlief eigenlijk alleen nog maar in de luier plast. Plasjes doet ze ook op het potje, maar het is voor mij als mama moeilijker, plasjes doen baby’s namelijk nog vaak omdat hun blaas nog niet zo groot is. Heel af en toe gebeurt het nog wel eens dat ook de grote boodschap ook gemist wordt en in de luier belandt, omdat we bijvoorbeeld even niet bezig waren met signalen opvangen van onze dochter of als ze erg dunne ontlasting heeft (dan hebben wij ook wel is moeite toch?). Dan doe ik die apart even in de biotex.

Daarnaast zijn wasbare luiers ook ideaal als je juist wilt beginnen met baby zindelijkheidscommunicatie. Jou baby voelt als de luier nat of vies is en dat wilt een baby van nature niet zoals ik schreef in mijn vorige blog. Wegwerp luiers zijn tegenwoordig zo ‘goed’ gemaakt dat baby’s niet meer voelen of hun luier nat is. En daarnaast kan jij zelf ook beter nagaan of de luier nat is of niet, je kunt er dan snel op inspelen door de luier te verschonen. Dit betekend trouwens niet dat baby zindelijkheidscommunicatie niet werkt als je wegwerp luiers gebruikt! Ik denk alleen dat wasbare luiers een voordeel hebben.

Onze dochter draagt natuurlijk wel luiers, wasbare strikluiers. En er gaan nog steeds een stuk of 4 tot 8 luiers per dag door heen omdat het, eerlijk is eerlijk, niet altijd makkelijk is om de signalen op te vangen of niet altijd ben je gereed om je baby gelijk op het potje te zetten. Wel verschoon ik gelijk haar luier als ik merk dat ze geplast heeft omdat ik het onnodig vind om haar in een natte luier te laten zitten. Ik ben het gewend op deze manier, maar ieder heeft zijn eigen manier!

Foto: fotolia

Wasbare luiers en het potje, de ideale combi!

Een baby op het potje?!

Wasbare luiers en het potje, de ideale combi!

Baby op het potje; mijn ervaring & tips

Newer post

There are 2 comments

 1. Helene

  wat een leuke blog! Hij is al van even geleden, maar misschien kan je toch even jouw ervarigslicht op mijn vraag laten schijnen ;-)?

  Bij mijn vorige zoontje hebben we bzc gedaan in combi met gewone luiers. Op zich ging dat prima, maar nu ik bij ons laatste spruitje met bzc aan de slag wil, wil ik dat gezien zijn billetjes e het milieu toch graag doen met wasbare luiers. Ik ben dus op zoek naar de beste combi.

  Omdat het de bedoeling is om met de bzc zo sel mogelijk de luier te verschonen na een poepje of plasje, lijkt het me dat de luier niet superabsorbered hoeft te zijn. Misschien een gekke vraag, maar ik vroeg me af of een inlegger (of twee) op zich, in combi met een overbroekje dan niet al voldoemde zijn, of neemt zo’n inlegger niet zoveel op dat deze zelf als luier kan functioneren? Ik wil namelijk het liefst snel het broekje uit kuen doe bij signalen en de overbroekjes zijn als ik het goed begrijp waterdicht, dus daarmee kan een ongelukje natte kleding voorkomen, maar ik hoef dan niet bij elk plasje of poepje de hele luier, maar alleen de inleggers te verschonen leek mij zo…Of misschien een pocketbroekje met de inlegger niet in de pocket, maar gewoon tegen de billetjes aan?

  Is vanuit jouw ervarig met bzc en de wasbare luiers 1 van deze een optie denk je?

  Alvast dank voor je reactie!

  1. Voila Eline

   Hi! Leuk dat je ook met BZC bezig bent! Geen gekke vraag hoor 😉 Zo hebben wij het ook gedaan, als ik je goed begrijp tenminste 🙂 . Inderdaad omdat je gelijk na een plasje toch graag wilt verschonen. Als we dat deden gebruikte wel trouwens wel een ander overbroekje dan ik normaal gesproken met de strikluier gebruikte. We gebruikte dan namelijk het overbroekje van de all-in-one van ‘Pop-in’. Merk maakt natuurlijk niet zo veel uit maar wat wel fijn was, was dat het overbroekje ook ‘zacht’ was van binnen en niet zo plastic aanvoelde. Een all-in-one heeft eigenlijk gewoon het principe wat jij bedoel, alleen vaak zit de inlegger daar in vast met drukknoopjes. Dus je heb een overbroekje met daarin een inlegger (of twee). Wij maakt de inleggers zelf van dik molton en vervingen dan gewoon alleen de inlegger, in plaats van de hele luier in de was te doen. Alleen als de luier (het overbroekje dus) echt ging stinken 😉 ging deze ook mee in de was. Je kan natuurlijk ook extra inleggers aanschaffen. Succes 🙂

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on June 1, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page