zuurdesem starter + makkelijk zuurdesembrood recept

IMG_1735_1 (Large)

Zuurdesembrood, het is hip en gezond. Helaas pindakaas verkopen veel bakkers brood met het label ‘zuurdesembrood’ waarin maar een kleine hoeveelheid zuurdesem zit, de rest is vaak aangevuld met gist. Zuurdesembrood is brood zoals ze het in de tijd van de Bijbel ook maakte. Er staat vaak geschreven over bijvoorbeeld ongezuurde broden. Nou ja dat betekend dus dat er ook gezuurde broden waren. Zuurdesembrood dus. Gist is pas later gekomen en is natuurlijk aantrekkelijk voor de broodindustrie omdat je een brood veel sneller kunt maken. Zuurdesem brood heeft meer tijd nodig om te rijzen. Maar gist is niet voor ieders buik zo fijn en ook vaak chemisch gemaakt.

Maar goed. Zelf heb ik een aantal keer zuurdesem starter proberen te maken. Het is ongeveer 3 keer mislukt en daarna lukte het eindelijk. Maar toen moest er nog brood van gebakken worden. Dat is ook nog een hele opgave. Ons brood werd in ieder geval wel zuur, heel zuur. Heel vies dus. Niet gelukt. Maar nu heb ik eindelijk een recept via een vriendin wat wel lukt en heb ik er handigheid in gekregen dat ik zelfs wat kan variëren met ingrediënten. Het is dus een makkelijk zuurdesem recept! Maar eerst zal ik uitleggen hoe je zuurdesem starter maakt.

Zuurdesemstarter maken

Dit recept is geïnspireerd op de blog ‘Uit de Keuken van Levine’.

Nodig:

 • 1 weckpot zonder rubberenring
 • rogge- en/of speltmeel
 • water

Doen:

Dag 1

 • 100 gram water
 • 100 gram rogge- of speltmeel of een mix (rogge schijnt sneller een actief zuurdesem te maken, maar ik maak het gewoon met 100% spelt)

Doe alles samen in de (schone!) weckpot en roer met een lepel goed door. De deksel mag naar beneden geklapt worden maar niet dicht. Laat het 24 uur op kamertemperatuur staan.

Dag 2
Waarschijnlijk stinkt het zooitje een beetje, niet erg. Misschien zie je al bubbeltjes, misschien ook niet. Allemaal niet erg. Geduld is de key.

Je neemt:

 • 100 gram van het mengsel van dag 1
 • 75 gram water
 • 75 gram rogge- of speltmeel of een mix

En wederom alles doorroeren en 24 uur laten staan op kamertemperatuur.

Dag 3
Als het goed is is het desem nu actief en dat zie je doordat er allemaal bubbeltjes zichtbaar zijn. Je kan er alleen nog geen brood mee maken omdat de slechte bacteriën nog overheersen (moet je maar eens ruiken!). Nogmaals, geduld is de key. Je herhaalt gewoon dag 2.

Dag 4 en verder
Nu zou je in principe actieve desem moeten hebben en het mengsel zou verdubbeld moeten zijn in volume (door de bubbels). Je blijft elke 24 uur verversen (dag 2 dus herhalen).

IMG_1739_1 (Large)

Makkelijk zuurdesem recept

Nodig:

 • 150 gram actief zuurdesem
 • 450 gram meel (ik gebruik spelt van de molen bij ons in de stad 🙂 )
 • 9 tot 11 gram zout
 • 320 tot 350 ml water

Doen:

Alles roeren / kneden. Het deeg is vrij nat, dat hoort zo bij zuurdesem. Maar je zult zien dat hoe langer je kneed hoe meer het één geheel wordt. Bij ons rijzen de broden beter als ik goed kneed, echt wel 4 á 5 minuten lang. Vervolgens doe je het deeg in een bakblik bekleed met bakpapier (anders gaat het zo plakken en krijg je het brood er zo lastig uit) en laat je het een nachtje staan op kamertemperatuur. Ik maak mijn brood dus altijd in de avond en de volgende ochtend bak ik het af. Je hoeft het deeg niet opnieuw te kneden in de ochtend! Afbakken doe je op 175 graden 3 kwartier en daarna nog een half uur op 200 graden. Makkelijk toch? Oefening baart kunst! Ik vind het brood ook zeker het lekkerst als hij net uit de oven komt en het brood is de volgende dag niet zo super lekker meer, maar voor een makkelijk recept als dit is het brood super!

IMG_1738_1 (Large)

 

zuurdesem starter + makkelijk zuurdesembrood recept

Printable: “I was born to be me”

zuurdesem starter + makkelijk zuurdesembrood recept

Runderbouillon maken // slowcooker

Newer post

Post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.